«Οι τιμές πετρελαίου αυξάνονται πάρα πολύ. ΟΠΕΚ, παρακαλώ ηρεμήστε και πάρτε το χαλαρά. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια αύξηση τιμών – Εύθραυστον!», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Nτόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, παρεμβαίνοντας για την τιμή του πετρελαίου που τις  τελευταίες ημέρες σημείωνε αύξηση, μετά και τις αποφάσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Άμεση ήταν η αντίδραση της αγοράς με την τιμή του πετρελαίου να καταγράφει πτώση μετά το τουιτάρισμα του Τραμπ.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών μαζί με παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά και να στηριχθούν οι τιμές.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί περίπου 20% φέτος, χάρη κυρίως στις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ, καθώς και τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές αργού από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Ο Τραμπ έχει πολλές φορές κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ για τις υψηλές τιμές πετρελαίου ενώ οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός  στον κόσμο χάρη στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Πτώση στην τιμή πετρελαίου

Μετά την «παρέμβαση» Τραμπ η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε πτώση, αντιστρέφοντας την προηγούμενη άνοδό του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση 91 σεντς στα 66,21 δολάρια το βαρέλια στις 14:46 ώρα Ελλάδας, έχοντας νωρίτερα καταγράψει άνοδο στα 67,47 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν πτώση κατά 74 σεντς στα 56,52 δολάρια το βαρέλι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο