Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: «Καλό και εμπορεύσιμο» το κοίτασμα στο «τεμάχιο» 10

Κύπρος: «Καλό και εμπορεύσιμο» το κοίτασμα στο «τεμάχιο» 10

Ένα καλό κοίτασμα φαίνεται ότι έχει ανακαλυφθεί στο στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 στην Αποκλεισιτκή Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιεί έρευνες η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες

Ένα καλό κοίτασμα φαίνεται ότι έχει ανακαλυφθεί στο στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 στην Αποκλεισιτκή Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιεί έρευνες η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες.

Τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα philenews.com φαίνεται να έχουν θετικά αποτελέσματα σε τέσσερις κατευθύνσεις, με σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ, καθώς επίσης και όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή και τους υδρογονάνθρακες.

Κατ΄αρχήν το ότι το κοίτασμα δείχνει να είναι καλό και εμπορεύσιμο σημαίνει οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία, ενώ σε δεύτερο επίπεδο η ανακάλυψη εξασφαλίζει την παραμονή, το ενδιαφέρον και το άμεσο συμφέρον της ExxonMobil όπως και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τα επόμενα 20 χρόνια, για εκμετάλλευση του κοιτάσματος και περαιτέρω έρευνες.

Επίσης, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα, ο «Γλαύκος» δημιουργεί πλέον ένα καλό υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις να συμπληρωθεί η κύρια απαίτηση – δηλαδή οι ελάχιστες ποσότητες διαθέσιμου φυσικού αερίου– για τη δημιουργία και τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο.

Με τις εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες στον «Γλαύκο», δίνεται η δυνατότητα σε επόμενο στάδιο, για αξιοποίηση, σε σύνδεση με τον «Γλαύκο», άλλων πολύ πιο μικρών κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή, κάτι που θα μπορεί να γίνει χωρίς τεράστιες επενδύσεις.

Η ανακάλυψη κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» ανοίγει και μία νέα σελίδα στην αναζήτηση κοιτασμάτων στην περιοχή. Πρόκειται για γεωλογική διαμόρφωση «τύπου ΖΟΡ», αλλά διαφοροποιημένη, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα. Πρόκειται για γεωλογικό σχηματισμό σε αισθητά μικρότερο βάθος κάτω από τον βυθό σε σχέση με το «Ζορ».  Η ανακάλυψη αυξάνει τα ποσοστά για κοιτάσματα σε σχηματισμούς μικρότερου βάθους από το «Ζορ».

Σε κάθε περίπτωση επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν ταυτόχρονα από το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ExxonMobil – Qatar Petroleum, την επόμενη εβδομάδα και να συμπέσουν ενδεχομένως με την έναρξη της στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» που προγραμματίζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ευρημάτων, καθώς και της συλλογής στοιχείων για καθορισμό των επόμενων ενεργειών από το γεωτρύπανο Stena Icemax, αναμένεται κοντά στο τέλος του μήνα.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024