Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διευρύνεται το ρήγμα ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ

Διευρύνεται το ρήγμα ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ

«Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου φαίνεται πως διεύρυνε ακόμα περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας» εκτιμά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ μιλώντας στη γαλλική Le Monde.

«Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου φαίνεται πως διεύρυνε ακόμα περισσότερο το ρήγμα ανάμεσα στα μέλη της συμμαχίας» εκτιμά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ μιλώντας στη γαλλική Le Monde.

«Παρατηρούμε πράγματι τελευταία διαφορετικές οπτικές σε σημαντικά θέματα: ασφάλεια, εμπόριο, κλίμα, πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν κτλ. Δεν είναι καινούργιο: γνωρίσαμε την κρίση του Σουέζ τη δεκαετία του 50, την αποχώρηση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος, τον πόλεμο στο Ιράκ. Παρόλα αυτά καταφέραμε να παραμείνουμε ενωμένοι και να εγγυηθούμε την αμοιβαία μας ασφάλεια. Αναγνωρίζουμε μια μεγαλύτερη δέσμευση στο NATO από όλους. Όσο για τις ΗΠΑ έχουν στην πραγματικότητα αυξήσει την παρουσία τους στην Ευρώπη. Στο Μόναχο το μήνυμα των ΗΠΑ ήταν η επιβεβαίωσή τους στην αποστολή του NATO, με το αίτημα βέβαια προς τους συμμάχους να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνα. Επιθυμούν μια ισομερή κατανομή των βαρών. Όπως η Γαλλία, που είναι κοντά στο 2% και υποσχέθηκε να το εκπληρώσει» τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στη Γερμανία, ο Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι «έχει ήδη σημειώσει πρόοδο, ξεκινώντας από πολύ χαμηλότερα από τη Γαλλία. Μας παρουσίασε ένα πλάνο με στόχο την αύξηση κατά 80% σε μια δεκαετία των αμυντικών δαπανών και έχει συμβάλει με σημαντικό τρόπο στις επιχειρήσεις μας στο Αφγανιστάν, το Αιγαίο, την Λιθουανία… Η ενότητα της Ευρώπης είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει, να είναι μια εναλλακτική, της βορειοατλαντικής ενότητας. Η άμυνα της Ευρώπης εξαρτάται από το NATO, αφού το 90% των πολιτών της ΕΕ κατοικούν σε χώρες-μέλη του NATO. Έτσι περισσότερες ευρωπαϊκές προσπάθειες είναι κάτι καλό για το NATO. Θα βοηθήσει τις ικανότητες, τις επενδύσεις και το κοστοβόρο πρόβλημα του κατακερματισμού των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών».

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υποστηρίζει ότι «το μήνυμα για αύξηση των δαπανών δεν έχει σχέση με τη διάθεση των ΗΠΑ να πουλήσουν νέα όπλα στην Ευρώπη. Εκκινεί από όλα τα μέλη της Συμμαχίας και όχι αποκλειστικά από τις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, όπου οι εντάσεις αυξάνονται. Το NATO επιμένει στην τήρηση των δεσμεύσεων, θα υποδείξει τις ελλείψεις αλλά δεν θα υποδείξει αυτή ή την άλλη αγορά».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024