Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Εννιά εκτελέσεις για τη δολοφονία του γενικού εισαγγελέα το 2015

Αίγυπτος: Εννιά εκτελέσεις για τη δολοφονία του γενικού εισαγγελέα το 2015

Σε εννιά εκτελέσεις ανδρών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία, του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας το 2015, προχώρησαν οι αιγυπτικαές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή του σωφρονιστικού συστήματος και ενός δικηγόρου

Σε εννιά εκτελέσεις ανδρών οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία, του ανώτατου εισαγγελέα της χώρας το 2015, προχώρησαν οι αιγυπτικαές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή του σωφρονιστικού συστήματος και ενός δικηγόρου.

Οι άνδρες ήταν μέλη μιας ομάδας 28 ατόμων που καταδικάστηκαν σε θάνατο για την υπόθεση το 2017. Ο γενικός εισαγγελέας Χισάμ Μπαρακάτ σκοτώθηκε σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της αυτοκινητοπομπής του στην πρωτεύουσα, το Κάιρο.

Η Αίγυπτος επέρριψε την ευθύνη για τη δολοφονία στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και σε μαχητές της Χαμάς με έδρα τη Γάζα. Οι δύο οργανώσεις αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει χθες Τρίτη τις αρχές να σταματήσουν τις εκτελέσεις, επικαλούμενη μαρτυρίες των κατηγορουμένων ότι κρατούνταν μυστικά και είχαν υποβληθεί σε βασανιστήρια προκειμένου να ομολογήσουν την ενοχή τους.

Από το 2013, όταν ο στρατός με επικεφαλής τότε τον Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι εκδίωξε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα αιγυπτιακά ποινικά δικαστήρια έχουν εκδώσει εκατοντάδες θανατικές ποινές.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτές έχει εκτελεστεί, αν και ο ρυθμός των εκτελέσεων έχει αυξηθεί από το 2015, σύμφωνα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εφημερίδα El Watan ανέφερε πως οι εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί.

Είχαν προηγηθεί έξι νωρίτερα αυτό τον μήνα. Τρεις από τους κατηγορουμένους είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός αστυνομικού τον Σεπτέμβριο του 2013 και τρεις για τη δολοφονία του γιου ενός δικαστή το επόμενο έτος.

Και στις δύο περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι ή οι δικηγόροι τους είχαν πει πως είχαν χρησιμοποιηθεί βασανιστήρια προκειμένου να τους αποσπάσουν ομολογίες ενοχής, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Ο Σίσι, που εξελέγη πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγη πέρυσι, λέει πως εργάζεται για να φέρει σταθερότητα και ασφάλεια στην Αίγυπτο μετά την αναταραχή της εξέγερσης του 2011.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024