Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η 1η ελληνική αλυσίδα εστίασης που καταργεί το πλαστικό καλαμάκι

Η 1η ελληνική αλυσίδα εστίασης που καταργεί το πλαστικό καλαμάκι

Και δείχνει το δρόμο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε όλους μας

Κάθε μέρα 8 εκατομμύρια τεμάχια πλαστικής ρύπανσης βρίσκονται στους ωκεανούς μας. Μπορεί να υπάρχουν περίπου 5,25 τρισεκατομμύρια μικρά ή μεγάλα τεμάχια που επιπλέουν στον ανοιχτό ωκεανό. Τα πλαστικά αποτελούν πια σταθερά το 60 έως 90% όλων των θαλάσσιων συντριμμιών που μελετήθηκαν.

Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί παγκοσμίως περίπου 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού, ενώ μόνο το 9% από αυτό έχει ανακυκλωθεί. Ο κόσμος αγωνίζεται τώρα να ανακάμψει από αυτήν την φρενήρη πλαστική σπατάλη, με διάφορους τρόπους. Μεγάλες εταιρείες, δήμοι ακόμη και κυβερνήσεις προτείνουν και εφαρμόζουν απαγορεύσεις για τα πλαστικά καλαμάκια.

Στις αρχές Ιουλίου του 2018, το Σιάτλ έγινε η μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ που απαγόρευσε τα πλαστικά καλαμάκια ολοσχερώς. Γρήγορα το λαμπρό παράδειγμα ακολούθησαν και το Μαϊάμι, το Όκλαντ και το Μπέρκλεϊ. Και ενώ νομίζουμε πως η δική μας χώρα είναι πίσω σε τέτοιες πρωτοβουλίες, τότε κάνουμε λάθος. Στην Ελλάδα από τις 18/2/2019 τα everest  είναι η πρώτη αλυσίδα εστίασης στην Ελλάδα η οποία καταργεί το πλαστικό καλαμάκι, αντικαθιστώντας το με καλαμάκι βιοδιασπώμενο φιλικό στο περιβάλλον.

Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς παράγονται από ανανεώσιμες φυτικές πρώτες ύλες όπως το άμυλο καλαμποκιού και ζαχαροκάλαμου. Είναι βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα, δηλαδή υπό συνθήκες κομποστοποίησης διασπώνται με τη βοήθεια μικροοργανισμών. Συνεπώς, κατά την απόρριψή τους δεν συμβάλλουν στα απόβλητα μη ανανεώσιμων πρώτων υλών, όπως το πλαστικό καλαμάκι. Τα βιοδιασπώμενα καλαμάκια δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν, αφού αποσυντίθενται όπως και οποιοδήποτε άλλο οργανικό απόρριμμα, όπως πχ τα υπολείμματα φαγητού. Στην ιδανική περίπτωση όπου τοποθετούνται σε κομποστοποιητή, ο χρόνος διάσπασής τους είναι 8 εβδομάδες, μετά από τις οποίες μετατρέπονται σε λίπασμα.

Η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει την περιβαλλοντική υπευθυνότητα της αλυσίδας και αποδεικνύει την προσπάθεια για διαρκή βελτίωση στους τομείς της συσκευασίας, της ανακύκλωσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ήδη σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας προωθείται η σταδιακή αντικατάσταση του πλαστικού αναδευτήρα με αντίστοιχο ξύλινο, ενώ προσφέρονται και επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες (ποτήρι bamboo, θερμός, υφασμάτινη τσάντα), ως εναλλακτική λύση απέναντι σε συσκευασίες μιας χρήσης. Ταυτόχρονα, προωθείται το σύστημα ανακύκλωσης και σταδιακά τοποθετούνται στα καταστήματα ειδικοί κάδοι για ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το συνολικό σύστημα διαχείρισης των υλικών συσκευασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «πράσινης» πρωτοβουλίας της everest είναι και το γεγονός ότι η συλλογή λαδιού τηγανίσματος γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία η οποία το χρησιμοποιεί στη συνέχεια για την παραγωγή βιοντήζελ (περίπου 40 τόνοι λαδιού ετησίως).

Σκεφτείτε μόνο πόσο σημαντικό βήμα είναι μια τόσο μεγάλη και αναγνωρίσιμη επιχείρηση στην χώρα μας να προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση, πόσο μάλλον μια τέτοια επιλογή μεταφράζεται και σε πραγματικό κόστος. Όχι μόνο για την ίδια και το περιβάλλον, αλλά και για την συνείδηση του καταναλωτή. Τα everest είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστίασης στην Ελλάδα με περισσότερα από 200 σημεία πώλησης και χιλιάδες εργαζόμενους, αρά το μήνυμα μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί και να υιοθετηθεί στον καθένα από εμάς, μέσω απλώς της αγαπημένης μας συνήθειας, καταναλώνοντας απλώς το αγαπημένο μας ρόφημα.

Το μέγεθος και η τεχνογνωσία της everest μπορεί άρρηκτα να συνεισφέρει στο κοινό καλό και να δημιουργήσει μια κοινή οικολογική συνείδηση. Η εξάπλωση αυτής της ιδέας, μέσα από μια τόσο μεγάλη μονάδα, θα δώσει την δύναμη στον καταναλωτή να μιμηθεί μια τόσο αξιέπαινη πράξη και να εφαρμόσει ή να την διδάξει και σε άλλους.  Προτεραιότητα της everest είναι η διαρκής επένδυση στη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, σε μια προσπάθεια να γινόμαστε όλο και καλύτεροι και να συμβάλλουμε έμπρακτα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η εταιρεία καλεί τους καταναλωτές να επικροτήσουν την νέα της απόφαση, αλλά και να αγκαλιάσουν διάφορες τεχνικές που μπορεί να αλλάξουν την ζωή τους προς το καλύτερο. Στα καταστήματα everest μπορείτε να αποκτήσετε τις αγαπημένες σας γεύσεις, όπως τις θέλετε εσείς με διάφορους τρόπους. Όπως για παράδειγμα μπορούν να ετοιμάσουν τον καφέ σας στην αγαπημένη σας κούπα ή θερμός, που έχετε ήδη στην τσάντα σας μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων. Μήπως δεν χρειάζεστε το πλαστικό καπάκι από το καφέ – πακέτο σας; Ακόμα και αν ο αναδευτήρας είναι ξύλινος  σας είναι απαραίτητος; Αυτές και πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις μπορείτε να εξερευνήσετε στο site wegogreen.everest.gr. Τι λέτε λοιπόν; Δεν αξίζει λοιπόν να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες μας ώστε να συνεισφέρουμε όλοι μαζί σε έναν ανώτερο σκοπό;

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024