Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Folli Follie : Ενδοοικογενειακή σύγκρουση με φόντο τους ομολογιούχους πιστωτές

Folli Follie : Ενδοοικογενειακή σύγκρουση με φόντο τους ομολογιούχους πιστωτές

Κορυφώνεται το δράμα της FFG καθώς η άσκηση αγωγών σηματοδοτεί με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις χρόνιες ενδοοικογενειακές προστριβές μεταξύ πατέρα και υιού Κουτσολιούτσου

Την ώρα που εκκρεμούσε το ραντεβού με τους ομολογιούχους πιστωτές, ήρθε η ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Folli Follie για την άσκηση αγωγών κατά των επικεφαλής της θυγατρικής του ομίλου στην Ασία.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης η διοίκηση της Folli Follie αποφάσισε την άσκηση αγωγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Χονγκ Κονγκ κατά εκείνων που υπέγραψαν τις οικονομικές της καταστάστασεις για την χρήση του 2017, δηλαδή εναντίον του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, του Law Chiu Chuen και του Ιωάννη Μπεγιέτη.

Επί της ουσίας, όπως σημειώνει το «Κεφάλαιο», αυτό φέρνει σε αντιπαράθεση τον ιδρυτή του ομίλου Δημήτρη Κουτσολιούτσο με τον γιο του Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Κι αυτό, με φόντο τους πιστωτές ομολογιούχους.

Πώς ξετυλίχθηκε το δράμα

Η περί ης ο λόγος FF Group Sourcing Limited (FFGS) αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου της υπόθεσης FFG, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη 10 μήνες μετά την αποκάλυψή της. Όπως ανέδειξε το πόρισμα της Alvarez & Marshal, μέρος μόνο του οποίου έχει δημοσιοποιηθεί, επί των δραστηριοτήτων στην Ασία (APAC), συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, ο πραγματικός τζίρος της FFGS δεν ήταν 1,1 δισ. δολάρια, αλλά μόνο 110 εκατ. δολάρια. Επίσης τα ταμειακά της διαθέσιμα δεν ήταν 300 εκατ. δολάρια αλλά 6 εκατ. δολάρια.

Η εν λόγω θυγατρική που ενσωμάτωνε τις δραστηριότητες πάνω από 10 ασιατικών θυγατρικών εταιρειών της FFG στην περιοχή APAC (Asia, Pacific, China) αποτελούσε στην πραγματικότητα ένα «καρουσέλ», ένα λογιστικό κατασκεύασμα που «γύριζε» και ενοποιούσε ανύπαρκτους τζίρους, με ανύπαρκτους προμηθευτές και πελάτες. Τον μηχανισμό παραποίησης στοιχείων που είχε στηθεί στην Ασία, υπάλληλοι του FF GROUP ASIA αποκαλούσαν ως «merry go around» («Γύρω-γύρω όλοι»).

Με βάση τα πορίσματα, η FFG κατέγραφε ψευδή οικονομικά στοιχεία στους ισολογισμούς της σχετικά με ταμειακά διαθέσιμα, πωλήσεις, αποθέματα και κέρδη, με σκοπό αυτά να συμπεριληφθούν στους ενοποιημένους ισολογισμούς της μητρικής στην Ελλάδα και να εμφανίζεται έτσι η FF ως εξαιρετικά κερδοφόρα και οικονομικά ισχυρή εταιρεία, η οποία «σήκωνε» υψηλό δανεισμό και οι μέτοχοί της πραγματοποιούσαν placements καταγράφοντας μεγάλες υπεραξίες. Ζήτημα το οποίο έχει επιληφθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αναμένεται –με σημαντική καθυστέρηση– να οδηγήσει στην άσκηση νέων μηνύσεων.

Τον ισολογισμό της εταιρείας για την οικονομική χρήση 2017 υπέγραψε η εταιρεία Thomas Ng – Chi Wa & Co, μια μικρή ελεγκτική εταιρεία για το μέγεθος της FFGS. Ως μέλη της διοίκησης, τις λογιστικές καταστάσεις υπογράφει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος(πρόεδρος της FFG), ο Law Chin Chuen και ο Ιωάννης Μπεγιέτης (ως CFO). Ο τελευταίος, από οικονομικός διευθυντής της Folli Follie, είχε εδώ και αρκετά χρόνια αναλάβει την επέκταση του ομίλου FFG στην Ασία.

Η έρευνα και οι αγωγές

Όλο αυτό το διάστημα, όπως σημειώνει το «Κεφάλαιο», η διοίκηση της Folli Follie είχε αναθέσει τη Robertsons Solicitors, ένα μεγάλο διεθνές δικηγορικό γραφείο με εξειδίκευση σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και ποινικού δικαίου, να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες και συμβουλεύσει την FFG για τις νομικές ενέργειες οι οποίες πρέπει να ακολουθηθούν, με σκοπό να αποδοθούν οι οποιεσδήποτε ευθύνες.

Απότοκος των ερευνών ήταν η προ ημερών απόφαση της εταιρείας να ασκήσει αγωγές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Χονγκ Κονγκ, κατά των διευθυντών (directors) της FF Group Sourcing Limited («FFGS»), οι οποίοι υπέγραψαν τις οικονομικές της καταστάσεις για τη χρήση 2017. Ήτοι, στους Δημήτρη Κουτσολιούτσο, Law Chiu Chuen, καθώς και κατά του οικονομικού διευθυντή της FFGS, Ιωάννη Μπεγιέτη. Μάλιστα, αποφασίστηκε η Folli Follie να δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των ιδίων προσώπων στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαδικασίας ενώπιον των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων, ενώ η εταιρεία επιφυλάσσεται να στραφεί στο μέλλον και κατά άλλων προσώπων, σε περίπτωση που κατά την πορεία της συνεχιζόμενης έρευνας προκύψουν σχετικές ευθύνες.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie, στο οποίο μετέχει ως μέλος ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, υιός του ιδρυτή του ομίλου, Δημήτρη Κουτσολιούτσου, ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη καθώς εάν η νέα διοίκηση δεν στρεφόταν κατά όσων αποδεδειγμένα έβλαψαν την εταιρεία, θα θεωρούνταν συνυπεύθυνη με την προηγούμενη διοίκηση.

Παρότι αρκετοί μιλούν για προσχηματική κίνηση, παρ’ όλα αυτά η εξέλιξη αυτή δεν παύει να σηματοδοτεί μια από τις κορυφώσεις του δράματος της FFG καθώς σηματοδοτεί με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις χρόνιες ενδοοικογενειακές προστριβές μεταξύ πατέρα και υιού Κουτσολιούτσου.

Ο δρόμος για την επιβίωση

Έπειτα από διαρκείς και δύσκολες συνεννοήσεις με τα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου που απέκτησαν –σε τιμές default– την καταστατική πλειοψηφία των κατόχων ευρωομολόγων της Folli Follie Group, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έκλεισε η συμφωνία με την ολοκλήρωση της οποίας (εφόσον αυτό καταστεί δυνατό) τα funds θα αποκτήσουν τον μετοχικό έλεγχο της εταιρείας εισφέροντας –με εγγυήσεις ακίνητα– χρηματοδότηση 41 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει το «Κεφάλαιο», η έλευση των επικεφαλής των funds Oasis Management Company, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital στην Αθήνα για να συναντηθούν με τη διοίκηση της FFG σηματοδότησε το κλείσιμο της προκαταρκτικής αυτής συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που ήταν σχεδόν μονόδρομος για την εταιρεία που χρειάζεται κεφάλαια για να παραμείνει σε επιχειρησιακή λειτουργία και μη βρεθεί αντιμέτωπη με διαταγές πληρωμών, αιτήσεις για συντηρητική κατάσχεση κ.λπ., με γεγονότα δηλαδή που ουσιαστικά οδηγούν σε πτώχευση.

Επί της ουσίας, η συμφωνία που συζητήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ήταν η μοναδική που βρισκόταν στο τραπέζι για την εταιρεία. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, επί της ουσίας η αποδοχή των σκληρών όρων που τέθηκαν από την πλευρά των funds αποτελούσε μονόδρομο. Σε αυτήν τη ρεαλιστική προσέγγιση, εξάλλου, κινήθηκαν οι σύμβουλοι της FFG αλλά και οι νομικοί εκπρόσωποί της κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που ενέκρινε τη σύναψη επικαιροποιημένης προκαταρκτικής συμφωνίας (το term sheet) με τους ομολογιούχους αναφορικά με την προτεινόμενη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του Ομίλου.

Στην πραγματικότητα, FFG και ομολογιούχοι πιστωτές καλούνται να βαδίσουν σε ένα δύσβατο, αλλά υπαρκτό, μονοπάτι που οδηγεί στην κατάθεση αίτησης υπαγωγής της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα. Τα 41 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης που προσφέρουν τα Oasis, Mercier Vanderlinden και Kyma Capital θα καταβληθούν στην εταιρεία υπό την προϋπόθεση άρσης της απαγόρευσης –με δικαστικές αποφάσεις– που υφίσταται για την εκποίηση ή μεταβίβαση των ακινήτων της FFG σε Άγιο Στέφανο Αττικής, Νέο Ψυχικό, Κορωπί, Σαντορίνη και Γλυφάδα, η αποτίμηση των οποίων ανέρχονταν στα 73 εκατ. ευρώ (την 1/11/2018).

Η άρση αυτή θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί μέσω του Δικαστικού Συμβουλίου και αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Για την προσφερόμενη χρηματοδότηση των 41 εκατ., οι εκπρόσωποι των Eurobond holders θα λάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια συνολική απόδοση της τάξης του 62% επί των κεφαλαίων τους ξεκινώντας από τον πρώτο χρόνο και συνολικά σε διάστημα 4 ετών. Αναφορικά με το θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που ζητούσε η διοίκηση FFG, αυτό δεν έτυχε θετικής αντιμετώπισης από τους ομολογιούχους καθώς ζητήθηκαν νέες ελεύθερες εγγυήσεις νέων εγγυήσεων, ενώ και το επιτόκιο που τέθηκε προς συζήτηση (15% – 17%) κρίθηκε υψηλό.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024