Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση - φωτιά: Γιατί το «Μακεδονικό» διαλύει ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ

Δημοσκόπηση – φωτιά: Γιατί το «Μακεδονικό» διαλύει ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ

Τεράστια πλέον η διαφορά των δύο κομμάτων, όπως φαίνεται από το γκάλοπ της Marc για την Α' Αθήνας που δημοσιεύεται με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών να είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο τον κόσμο

Με 13 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Σε δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» για την Α’ Αθήνας η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 31,2% με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει μόλις το 18,1% της προτίμησης των ερωτηθέντων. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 5,8%, το ΚΙΝΑΛ με 5,6% και το ΚΚΕ με 4,7%.

Εν συνεχεία έπονται τα κόμματα – βάσει της δημοσκόπησης- δεν εισέρχονται στη Βουλή και τα οποία είναι: η Ένωση Κεντρώων με 2,5%, η Ελληνική Λύση με 2% και το Ποτάμι με 1,7%. Ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με 1,7%, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν 1,1%.

«Άλλο κόμμα» επιλέγει το 2%, με το ποσοστό των λευκών/άκυρων να είναι στο 2,9%, «δεν θα ψηφίσω» υποστηρίζει το 4,4%, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, 15,3%, δηλώνει «αναποφάσιστο». H δημοσκόπηση αφορά την Αθήνα, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκόπους, είναι η εικόνα που εμφανίζεται και στις περισσότερες μετρήσεις στο σύνολο της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας (πανελλαδικά τότε) τα αποτελέσματα ήταν: Η Νέα Δημοκρατία είχε 32%, ποσοστό που όπως σημειώνεται, της έδινε αυτοδυναμία με 158 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1%, κρατώντας μεγάλο μέρος των δυνάμεών του. Δηλαδή η διαφορά ήταν κάτω και από τις 9 μονάδες, συγκεκριμένα στις 8,9 μονάδες. Η διαφορά αυξήθηκε σε ένα μήνα πάνω από τέσσερις μονάδες κι όχι γιατί «απογειώθηκε» η ΝΔ. Το αντίθετο χάνει περίπου μία μονάδα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε χάνοντας πέντε μονάδες.

Το Μακεδονικό στο προσκήνιο

Είναι άλλωστε ο μήνας της συμφωνίας των Πρεσπών, της ψήφισής της από τη Βουλή και των όσων έγιναν με τις μετακινήσεις βουλευτών και την κυβέρνηση – κουρελού. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει όλο αυτό το κλίμα που δημιουργήθηκε καθώς στη δημοσκόπηση που δημοσιεύσει το Πρώτο Θέμα σήμερα αντικατοπτρίζεται η οργή του κόσμου για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

Δε φαίνεται να συμφωνούν επίσης οι πολίτες με τις αποστασίες και την συγκέντρωση πολιτικών «ρεταλιών» προκειμένου να φτιαχτεί η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειαζόταν για να περάσει η συμφωνία.

Αυξημένα, σε σχέση με πριν από ένα μήνα, είναι τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ αλλά και της Χρυσής Αυγής. Τον περασμένο Ιανουάριο η εικόνα των άλλων κομμάτων είχε ως εξής:

Στην τρίτη θέση είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,4% και η Χρυσή Αυγή με επίσης 6,4%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,9%, η Ένωση Κεντρώων με 2,3%, η Ελληνική Λύση με 2,2%, το ΠΟΤΑΜΙ με 1,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4%, η ΛΑΕ με 1,2% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%.

Πέντε κόμματα

Σε κάθε περίπτωση τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τη νέα δημοσκόπηση είναι:

  1. Η ΝΔ είναι πολύ κοντά στην αυτοδυναμία και ανοίγει την ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ανησυχητικό για τον Κ. Μητσοτάκη είναι ότι η ΝΔ δεν έχει τη δυναμική που θα έπρεπε και δεν κερδίζει από την αναταραχή που προκάλεσε η ψήφιση της συμφωνίας.
  2. Οδηγούμαστε σε πεντακομματική Βουλή και οι μόνοι που μπορούν να κάνουν την έκπληξη και να μπουν στη Βουλή είναι το κόμμα του Β. Λεβέντη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
  3. Και τέλος, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Μακεδονικό προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα αλλά και στους Ανεξάρτητους Ελληνες που ουσιαστικά εξαφανίζονται. Οπως εξαφανίζεται και το Ποτάμι.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024