Σε μια αποκάλυψη σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην  Ανδριανούπολη και επανέλαβε την «γραμμή» της Άγκυρας ότι η ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης περνάει από τον σεβασμό στις θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων στην Ελλάδα.

«Στον κύριο Τσίπρα δήλωσα, ζητάτε από εμάς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ας ανοίξουμε του είπα το τζαμί Φετχιγιέ στην Αθήνα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ρώτησα, γιατί δεν έχει μιναρέ το τζαμί που θα ανοίξετε; Μου είπε πως αντιδρά η αντιπολίτευση και εγώ του απάντησα πώς η εκκλησιά έχει καμπαναριό έτσι και το τζαμί πρέπει να έχει μιναρέ», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Εδώ δεν αντέχετε τη λέξη Τούρκος για τη μειονότητα της Θράκης».

Το θέμα της Χάλκης

Ε τω μεταξύ,  αφιέρωμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει το περιοδικό The Economist το οποίο τονίζει ότι θα μπορούσαν να βελτιωθούν από επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το δημοσίευμα ουσιαστικά αναδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα του ζητήματος, αναφέροντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πιέσει την Άγκυρα για το άνοιγμα της σχολής, όμως διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις έχουν απορρίψει το αίτημα.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επαναβεβαίωσε πως αντιμετωπίζει την Χάλκη ως διμερές κι όχι ως διεθνές θέμα, ζητώντας ως αντάλλαγμα παραχωρήσεις όσον αφορά την εκλογή μουφτήδων στην Θράκη.

Το «Economist» σημειώνει πως πολλοί απόφοιτοι της Χάλκης εν τέλει ανέλαβαν την θέση του οικουμενικού πατριάρχη, όμως σήμερα πρόκειται για «μία σχολή χωρίς μαθητές». «Λιγοστοί ιερείς, κάποιοι καθαριστές και κηπουροί, συν μία μαγείρισσα και μία κυρία για το σιδέρωμα είναι οι μοναδικοί ένοικοι του κτηρίου», αναφέρει.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το άνοιγμα της Χάλκης, η οποία υποχρεώθηκε να κλείσει μετά το πραξικόπημα του 1971, μπορεί να αναζωογονήσει τις προσπάθειες για αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στέκεται δε στην επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην σχολή, σημειώνοντας πως πρόκειται για την πρώτη εν ενεργεία επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού. Αυτό «είναι ένα ενθαρρυντικό σινιάλο».

Το άρθρο μοιράστηκε στο Twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο