Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακιντζί : Ποια είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για το Κυπριακό

Ακιντζί : Ποια είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για το Κυπριακό

Η πλέον ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, δηλώνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σε γραπτή δήλωσή του, αφού αναφέρει ότι ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο θα συνεχίζεται η προσπάθεια για λύση καθώς το στάτους κβο εμπεριέχει κινδύνους, ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι η υφιστάμενη κατάσταση είναι αυτή που κρατά τους Τουρκοκύπριους έξω από το διεθνές δίκαιο.

Αναφέρει ακόμη ότι η ταυτότητα των Τουρκοκυπρίων δέχεται πλήγμα μέσα στα χρόνια και ότι από την άλλη, η Κυπριακή Δημοκρατία, από την οποία, όπως σημειώνει, αποκλείστηκαν οι Τουρκοκύπριοι, δέχεται με αδικαιολόγητο τρόπο τα οφέλη της ΕΕ.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο οποίος προσθέτει ότι η υφιστάμενη κατάσταση θυματοποιεί τους Τουρκοκύπριους αλλά μακροχρόνια δεν θα είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων.

Είναι ακόμη δυνατόν να βρεθεί μια λογική, αναφέρει ο κ. Ακιντζί και προσθέτει ότι η πλέον ρεαλιστική λύση είναι η διζωνική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας.

«Η μορφή λύσης είναι ξεκάθαρη»

Αφού όλες οι πλευρές κάνουν λόγο για επίτευξη λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τότε η μορφή λύσης που θα διαπραγματευτούμε είναι ξεκάθαρη, υπογραμμίζει στη γραπτή του δήλωση.

Επίσης, αναφέρει, μπορεί να συζητηθεί και η ενίσχυση των εξουσιών στις συνιστώσες πολιτείες και προσθέτει ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων είναι ουσιώδους σημασίας και οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν τις δίκαιες απαιτήσεις τους.

Υποστηρίζει ότι η υποχώρηση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας από όσα είχε αποδεχθεί και η άρνηση των βασικών παραμέτρων της πολιτικής ισότητας είναι τα πλέον σημαντικά εμπόδια για την εξεύρεση λύσης. Ο τρόπος για να καμφθεί η αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας είναι να μην εγκαταλείψουμε τα δίκαια των Τουρκοκυπρίων, υποστηρίζει.

Πρέπει, σημειώνει, να διατηρήσουμε τη συνέπεια των θέσεών μας ενώπιον των Τουρκοκυπρίων, των Ελληνοκυπρίων και της διεθνούς κοινότητας, και σε κάθε ευκαιρία πρέπει να πολεμούμε τη στάση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας κατά της πολιτικής ισότητας. Με το να πράττουμε αυτό, αναφέρει, δεν θα χάσουμε την αξιοπιστία μας.

Επίσημη αναγνώριση δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο δεν είναι δυνατή σε αυτή τη συγκυρία, ούτε φαίνεται να είναι δυνατή στο εγγύς μέλλον, καταλήγει.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024