Ο Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου σαράντα χώρες, προσπαθεί να οργανώσει την παροχή διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στους Βενεζουελάνους, αψηφώντας τον Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βλέπει σε αυτήν το πρελούδιο μιας στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Στο Καράκας, η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Γκουαϊδό, ενέκρινε χθες, Τρίτη, ένα στρατηγικό σχέδιο για τη διανομή τροφίμων και φαρμάκων από την Κολομβία και τη Βραζιλία.

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Μιγκέλ Πισάρο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για την ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στον τρόπο με τον οποίο θα περάσει τα σύνορα η βοήθεια.

Ο Ερυθρός Σταυρός της Βενεζουέλας δήλωσε έτοιμος να διανείμει την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μόλις αυτή έχει εισέλθει στη Βενεζουέλα.

«250.000 με 300.000 Βενεζουελάνοι κινδυνεύουν να πεθάνουν» τόνισε ο Γκουαϊδό.

Ο Πισάρο, από την πλευρά του, προειδοποίησε το στρατό της Βενεζουέλας ότι θα περάσει «την κόκκινη γραμμή», αν εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ο Καναδάς δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 εκατ. δολαρίων στο λαό της Βενεζουέλας, η οποία προστίθεται στα 20 εκατ. δολάρια που έχει ανακοινώσει η Ουάσινγκτον. Χθες, εξάλλου, η ΕΕ αποδέσμευσε βοήθεια 5 εκατ. ευρώ.

«Δε θα εισέλθει κανείς εδώ στη Βενεζουέλα, ούτε ένας εισβολέας στρατιώτης» απάντησε ο Μαδούρο, τον οποίο στηρίζουν η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, η Κούβα και το Ιράν.

«Αν θέλουν να βοηθήσουν, ας άρουν το μπλόκο και τις κυρώσεις» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι δε θα επιτρέψει να «ταπεινωθεί» η Βενεζουέλα με «ένα σόου ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσινγκτον, με την οποία η Βενεζουέλα έχει διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις, ότι χρησιμοποιεί τον Γκουαϊδό ως «μαριονέτα», για να τον εκδιώξει από την εξουσία και να υφαρπάξει τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας. Κατηγορεί και τους Ευρωπαίους ότι στηρίζουν τους αμερικανούς «πραξικοπηματίες».

Μετά την αναγνώρισή του από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, περίπου είκοσι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και δώδεκα λατινοαμερικανικές, ο Γκουαϊδό σκοπεύει να ζητήσει την προστασία των τραπεζικών λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό.

Οι ΗΠΑ πρόκειται να απαγορεύσουν από τις 28 Απριλίου σε τρίτες χώρες και ξένους θεσμούς να χρησιμοποιούν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα για να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Στο θεσμικό πεδίο, η Εθνοσυνέλευση υιοθέτησε χθες νομοσχέδιο που ορίζει σε δώδεκα μήνες τη μέγιστη διάρκεια μιας μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Γκουαϊδό.

Η περίοδος αυτή θα ξεκινήσει μόλις πάψει η «υφαρπαγή», όπως τη χαρακτηρίζει η Εθνοσυνέλευση, της εξουσίας από τον Μαδούρο.

Γράψτε το σχόλιο σας