Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκρηκτικό μείγμα στη Βουλή : Συζήτηση για το Μακεδονικό με... «302» βουλευτές

Εκρηκτικό μείγμα στη Βουλή : Συζήτηση για το Μακεδονικό με… «302» βουλευτές

Το Πρωτόκολλο Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, την ώρα που η πλειοψηφία - κουρελού και οι δανεικοί βουλευτές έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό.

Εκρηκτικό σκηνικό στήνεται στη Βουλή το επόμενο διήμερο. Η δεύτερη πράξη για το Μακεδονικό, το Πρωτόκολλο Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, εισάγεται προς ψήφιση την Πέμπτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και την Παρασκευή στην Ολομέλεια. Κι αυτό εν μέσω της σφοδρής σύγκρουσης που έχουν προκαλέσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης οι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Βούτση για την στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας από δανεικούς βουλευτές, με τα γνωστά τραγελαφικά αποτελέσματα.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στους Αγίους Αναργύρους το βράδυ της Τετάρτης, δίνοντας και το στίγμα των όσων θα ακουστούν το επόμενο διήμερο στο κοινοβούλιο: «Δεν έχουμε 300 βουλευτές στη Βουλή, αλλά 302, καθώς δύο βουλευτές ανήκουν ταυτόχρονα σε δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Πρόκειται για μια κυβέρνηση σε αποδρομή».

Ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρεται φυσικά στον Κώστα Ζουράρι και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, οι οποίοι βρίσκονται ταυτόχρονα και στην πλευρά της συμπολίτευσης, καθώς δήλωσαν ότι θα ψηφίζουν ό,τι φέρει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αλλά παράλληλα παραμένουν στην αντιπολιτευόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Και μπορεί ο Κώστας Ζουράρις να έχει ξεκαθαρίσει ότι τουλάχιστον το Πρωτόκολλο Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ δεν θα το ψηφίσει, κάτι που του δίνει μερική άφεση αμαρτιών από τον Πάνο Καμμένο, αλλά η περίπτωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου είναι πρόβλημα για τον τέως συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πάνος Καμμένος πρόκειται να παίξει τα ρέστα του το επόμενο διήμερο. Πρώτον, συγκαλεί Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου -λέει- να τρίξει τα δόντια στον Θανάση Παπαχριστόπουλο ώστε να ξεκαθαρίσει τη θέση του: θα παραιτηθεί τελικά ή όχι; Δεύτερον, θα περιμένει τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής σχετικά με τον τρόπο που θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα στη ζωή και ανέπαφα τα προνόμιά του.

Και μπορεί ο ίδιος να υποστηρίζει ότι δεν θέλει καμία γνωμοδότηση της Επιτροπής Κανονισμού, καθώς κατά τη γνώμη του η σύνθεση της ΚΟ των ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα, αλλά ο Νίκος Βούτσης έχει παραπέμψει εκεί το «καυτό» θέμα του πώς ορίζεται η νόμιμη σύνθεση μιας ΚΟ και πότε αυτή διαλύεται. Δεδομένου, δε, ότι ο πρόεδρος της Βουλής ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος μπορεί μυστικά να ελπίζει ότι όλα θα πάνε καλά. Αλλωστε έχει χαρίσει τόσους βουλευτές στην κυβερνητική πλειοψηφία – κουρελού, έχει σχεδόν ξεπεράσει το όριο της αυτογελοιοποίησης με τους Ζουράρι και Παπαχριστόπουλο, που θα ήταν τουλάχιστον αγνωμοσύνη να μην του αναγνωριστεί αυτό από τον τέως εταίρο του.

Σε ό,τι αφορά, δε, την υπόθεση Παπαχριστόπουλου, ο Πάνος Καμμένος έχει στήσει για αύριο ολόκληρη «θεατρική παράσταση». Υποτίθεται ότι θα τον πιέσει να μην ψηφίσει το Πρωτόκολλο, που «εκχωρεί κυριαρχία» της χώρας και να μείνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Διαφορετικά, θα πρέπει να γίνει η διπλή καραμπόλα: να παραιτηθεί ο Παπαχριστόπουλος και να μην αποδεχθεί την έδρα ο Τέρενς Κουίκ, προκειμένου αυτή να περάσει στην Ελένη Σκλαβενίτη.

Κι επειδή η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ψηφιστεί από 153 βουλευτές, είτε ψηφίσει – είτε δεν ψηφίσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ουσιαστική επίπτωση στην έγκριση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ δεν θα έχει. Κι έτσι αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι απλά ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να παριστάνει τον «Μακεδονομάχο». Προκειμένου, δε, να γίνει πιο πιστευτός, υποστηρίζει ότι το Πρωτόκολλο πρέπει να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;» ήταν η ανάρτηση του Πάνου Καμμένου στο Twitter την Τετάρτη.

Η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει στο γήπεδο του Πάνου Καμμένου όμως. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας σε ποιο πεδίο θα κινηθεί το επόμενο 48ωρο, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό από τους Αγίους Αναργύρους, ζητώντας από τους πολίτες να στείλουν «στο σπίτι του τον κ. Τσίπρα» και λέγοντας: «Εξαπάτησε τους πολίτες με τις υποσχέσεις που είχε δώσει, τους έπνιξε στους φόρους και ψήφισε την Συμφωνία των Πρεσπών». Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ κατήγγειλε τη θεσμική εκτροπή στη Βουλή «με τους 302 βουλευτές».

Ακόμη πιο σκληρές εκφράσεις είχε χρησιμοποιήσει μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος την Τρίτη, κάνοντας λόγο για πολιτικούς γυρολόγους που στηρίζουν μια κυβερνητική πλειοψηφία – κουρελού. Ζήτησε, δε, να λάβει τέλος ο θεσμικός κατήφορος και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι θα γίνουν εκλογές στις 26 Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά το Μακεδονικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει: «Θα καταψηφίσουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ» και «δεν απεμπολούμε το δικαίωμα βέτο για την πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ». Προειδοποίησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και δημιουργεί προβλήματα που θα βρούμε μπροστά μας είτε αφορά τα σχολικά βιβλία είτε τα εμπορικά σήματα».

Είναι βέβαιο, όμως, ότι η διήμερη συζήτηση στη Βουλή δεν θα εξαντληθεί στην επιχειρηματολογία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με το νέο της όνομα. Αλλωστε αυτά έχουν εκτενώς αναλυθεί κατά τις προηγούμενες συζητήσεις στη Βουλή.  Στο επίκεντρο της σκληρής κριτικής της αντιπολίτευσης θα βρεθεί ο ευτελισμός της πολιτικής ζωής με ευθύνη πρωτίστως του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τη σύμπραξη του Νίκου Βούτση και φυσικά προς όφελος και του Πάνου Καμμένου, όσο και αν θελήσουν να το αποφύγουν με τερτίπια γύρω από την έγκριση του Πρωτοκόλλου. Το οποίο έλαβε σήμερα την έγκριση των μελών της Συμμαχίας, κάτι που πανηγύρισαν τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Δείτε εδώ το κείμενο του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024