Οι χώρες του ΝΑΤΟ υπογράφουν σήμερα στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο προσχώρησης της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», γράφει το Spiegel.

Τον Ιανουάριο, το κοινοβούλιο στα Σκόπια και, πιο πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Αθήνας είχε εγκρίνει μια συμφωνία παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες. Η εξέλιξη αυτή θα επιλύσει τη διαμάχη δεκαετιών σχετικά με το όνομα «Μακεδονία», ενώ η χώρα που τώρα αποκαλείται «Βόρεια Μακεδονία» θα μπορεί πλέον να ενταχθεί ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Μετά τη σημερινή υπογραφή, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσει να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, ενώ πλήρες μέλος επισήμως μπορεί να γίνει το 2020, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επικύρωσης από τα κράτη-μέλη της συμμαχίας.

Η Ρωσία είχε δοκιμάσει πέρυσι, με μυστική διπλωματία να αποτρέψει την προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων -και κατ’ επέκταση προσέγγιση της Βόρειας Μακεδονίας προς τη Δύση. Τώρα, όμως, ο δρόμος είναι ανοικτός, κατ ‘αρχήν για την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» και στην Ε.Ε., κάτι που επίσης θα αργήσει να γίνει.

«Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει πως «αμέσως μετά την συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες».

«Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία» καταλήγει.

Σημειώνεται ότι ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε,το Σάββατο, ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί στις 6 Φεβρουαρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας