Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Στις Βρυξέλλες η Μέι με νέες προτάσεις - Πιέζει ο χρόνος

Brexit: Στις Βρυξέλλες η Μέι με νέες προτάσεις – Πιέζει ο χρόνος

Η Μέι δήλωσε στους υπουργούς της ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και ότι οι αλλαγές γύρω από το backstop είναι αναγκαίες

Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί την Πέμπτη η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στον απόηχο της απόρριψης από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Brexit.

Την ώρα που ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν επανειλημμένα ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τον Νοέμβριο ΕΕ και Βρετανία, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Μέι, η βρετανίδα πρωθυπουργός στις επαφές της θα μεταφέρει νέες προτάσεις που θα αφορούν το backstop.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση εξετάζει με επείγουσες διαδικασίες τις προτάσεις προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Πέμπτη.

Η γενικότερη ιδέα είναι να διασφαλίζεται ότι η Βρετανία δεν θα μείνει στο backstop και για αυτό θα προταθεί χρονικός περιορισμός ή η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει την μονομερή αποχώρησή της από το δίχτυ ασφαλείας. Επίσης, αναμένεται να περιληφθεί στις προτάσεις η αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικές τελωνειακές διευθετήσεις ώστε να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, κάτι το οποίο ήδη επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας που συστήθηκε χθες.

Η Μέι δήλωσε στους υπουργούς της ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και ότι οι αλλαγές γύρω από το backstop είναι αναγκαίες όχι μόνο εξαιτίας των αντιρρήσεων μερίδας βουλευτών των Τόρις και του DUP, αλλά και εξαιτίας των ανησυχιών που εκφράζει το κόμμα των Εργατικών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν τέθηκε θέμα για παράταση του άρθρου 50.

Υπάρχει χρόνος, αλλά…

Από την άλλη πλευρά, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως «υπάρχει ακόμη χρόνος» για να βρεθεί λύση, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης, παραδεχόμενη πως  το θέμα του backstop «περιπλέκει» τις συνομιλίες.

«Είναι ένα πρόβλημα σαφώς προσδιορισμένο και στο οποίο, άρα, μπορεί να βρεθεί μία σαφώς προσδιορισμένη λύση», είπε η Μέρκελ. «Ομως αυτή η λύση εξαρτάται από την μελλοντική σχέση ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση και από την μορφή που θα έχει η εμπορική συμφωνία που θα υπογράψουμε».

«Για μας είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε πώς ακριβώς η βρετανική πλευρά βλέπει την μελλοντική της σχέση με την ΕΕ» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024