Την άποψη ότι οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο ευνοούν την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτ, τονίζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τράμπ είναι η πρώτη αμερικανική που άνοιξε την πόρτα στην δυνατότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση στον διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας.

«Η Σερβία πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν την πολιτική συγκυρία διότι, όπως κατά το παρελθόν, έτσι και στο μέλλον μπορεί να εμφανιστεί κάποια νέα κυβέρνηση η οποία θα θεωρεί συμβιβασμό μόνο την αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία» τόνισε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας.

«Είναι απαραίτητο να επιταχύνουμε τον διάλογο για το Κόσοβο, να πετύχουμε μια βιώσιμη λύση, να μην χάσουμε χρόνο. Είναι προς το συμφέρον της Σερβίας η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο, διότι οι διεθνείς σχέσεις μπορεί να αλλάξουν» επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι η ανάγκη συμβιβασμού υποστηρίζεται και από την επίτροπο Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ίσως , όποιος την διαδεχθεί στην θέση αυτή, να μην είναι τόσο θετικός απέναντι σ’ αυτή την προοπτική. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας επισήμανε ότι η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να βρεθεί σε ένα ή το πολύ σε δύο έτη και εκτίμησε ότι, «αν δεν λυθεί το ζήτημα μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, δύσκολα θα υπάρξει ποτέ λύση».

Γράψτε το σχόλιό σας