Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πατούλης: Ο Χαρίτσης είναι αντίθετος στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ

Πατούλης: Ο Χαρίτσης είναι αντίθετος στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, ο υπουργός Εσωτερικών τον διαβεβαίωσε πως έχει ήδη θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό

«Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης έχει δηλώσει αντίθετος στην υπουργική απόφαση που ορίζει υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού στην Τράπεζα της Ελλάδος». Την επισήμανση αυτή έκανε ο Γιώργος Πατούλης στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο υπουργός Εσωτερικών τον διαβεβαίωσε πως έχει ήδη θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί αίτημα συνάντησης που υπέβαλε ο Γ. Πατούλης προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος ακόμα δεν έχει απαντήσει.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή -μια ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, οπότε συζητήθηκε το θέμα της υπουργικής απόφασης- εστάλη από τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ ενημερωτικό υπόδειγμα σχετικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου προς όλους τους δήμους της χώρας. Όπως επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση, η σχετική διαδικασία -της λήψης καταδικαστικών αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας και υποβολής αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ- θα ενεργοποιηθεί στους δήμους στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία Τοπικής Αυτοδιοίκησης-υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων. Η αποστολή προς τους δήμους κρίθηκε δόκιμη, καθώς το δικαίωμα προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης λήγει στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, βάση του «Κλεισθένη», για την εκλογική διαδικασία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρξε ενημέρωση ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στους εκλογικούς συνδυασμούς από το 30% στο 50% (δηλ. ο αριθμός των υποψηφίων θα ανέρχεται στον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου + 50% των εδρών).

Επίσης, σε ό,τι αφορά τους προέδρους των Κοινοτήτων έχουν υπάρξει δύο αλλαγές: Σύμφωνα με την πρώτη αλλαγή, όποιος υποψήφιος για πρόεδρος Κοινότητας λαμβάνει άνω του 50% των ψήφων, ορίζεται αυτόματα πρόεδρος της Κοινότητας. Σύμφωνα με τη δεύτερη αλλαγή, καταργούνται οι επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων και επικεφαλής θα αναδεικνύεται όποιος λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Εάν κάποιος δεν έχει λάβει το 50% των ψήφων, θα διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων. Οι παραπάνω αλλαγές θα εμπεριέχονται σε τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί σε επερχόμενο νομοσχέδιο.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής των γεωγραφικών ορίων για κάποιους δήμους της Αττικής. Όπως ενημέρωσε ο κ. Πατούλης, επικοινώνησε σήμερα με επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και έλαβε τη διαβεβαίωση από τη διευθύντρια του γραφείου του ΥΠΕΣ ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα επαναπροσδιορισμού ορίων δήμων. Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, Κ. Πουλάκης, από την πλευρά του, απάντησε στον κ. Πατούλη λέγοντας ότι όλα τα χειρίζεται ο υπουργός και ότι εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα ειπωθεί από τα χείλη του υπουργού.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024