Τούρκοι προκαλούν στην Αγιά Σοφιά: Σπάστε τις αλυσίδες και κάντε τη τζαμί
«Το τζαμί της Αγίας Σοφίας ανήκει στον Μωάμεθ τον Πορθητή».
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής έξω από την Αγία Σοφία η προγραμματισμένη μουσουλμανική προσευχή με αίτημα να μετατραπεί το ιστορικό μνημείο σε τζαμί, 84 χρόνια μετά την απόφαση να γίνει μουσείο.
Σύμφωνα με τους ίδιους τους διοργανωτές, οι συμμετέχοντες ήταν εκατοντάδες. Η αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφαλείας, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com, μετά την προσευχή ακολούθησε δήλωση προς τους παρευρισκόμενους από τον επικεφαλής της μουσουλμανικής οργάνωσης Ένωση Ιδεών και Αγώνων: «Το να αγοράζουμε εισιτήριο για να μπούμε στην Αγία Σοφία είναι πολύ υποτιμητικό. Έτσι και ανοίξει, όσοι νομίζουν ότι έχουν κάνει καλό σε αυτό το έθνος, θα αποκαλυφθεί από τα αρχεία όταν τα βρούμε πόσα άσχημα και κρυφά έχουν κάνει από πίσω μας», δήλωσε ο Κιουρσάτ Μιτζάν, ο οποίος είπε ότι «το τζαμί της Αγίας Σοφίας ανήκει στον Μωάμεθ τον Πορθητή».
Στη συνέχεια ζήτησε ξεκάθαρα από τους απογόνους του «να μη χρησιμοποιηθεί για άλλο λόγο», προσδίδοντας μάλιστα και διαισθητικές ικανότητες στο σουλτάνο που άλωσε την Πόλη. «Είχε διαισθανθεί προ πολλού ότι η Αγία Σοφία θα καταντούσε έτσι και για αυτό το είχε δηλώσει», είπε.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης οι συμμετέχοντες φώναζαν συνθήματα: «Μουσουλμάνε μην κοιμάσαι, διεκδίκησε το ναό σου!» και «Να σπάσουν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγία Σοφία, είμαστε η γενιά των Πορθητών».
- Σκιάθος: Το σεισμικό παρελθόν προβληματίζει τους σεισμολόγους
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι και πώς μπορούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας για 2.000.000 εργαζομένους
- Ο Τζέφρι Έπσταϊν και το «τζαμί» του στο ιδιωτικό νησί της «κολάσεως» στην Καραϊβική
- Έτσι το στρες μπορεί να διαλύσει τη σχέση
- Υπερτουρισμός: Οι πόλεις που «πνίγονται» από τουρίστες – Η θέση της Αθήνας και το μεγάλο δίλημμα
- Big Tech: Γιατί οι επενδυτές εμπιστεύονται περισσότερο την Google από την Meta
- Έληξε η προθεσμία των 60 ημερών για τον πόλεμο στο Ιράν – Ο Λευκός Οίκος σπεύδει για έγκριση του Κογκρέσου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)







































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442