Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το μήνυμα της… γκαζόζας και ο στριμωγμένος Πάνος Καμμένος

Το μήνυμα της… γκαζόζας και ο στριμωγμένος Πάνος Καμμένος

Σε δυσχερέστατη θέση βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος, καθώς σε μερικές ώρες -το πολύ έως την Παρασκευή- εκπνέει το άτυπο χρονικό περιθώριο που έχει δώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του από τους ΑΝΕΛ, κάτι που πιθανότατα θα σημάνει και το τέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Σε δυσχερέστατη θέση βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος, καθώς σε μερικές ώρες -το πολύ έως την Παρασκευή- εκπνέει το άτυπο χρονικό περιθώριο που έχει δώσει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του από τους ΑΝΕΛ, κάτι που πιθανότατα θα σημάνει και το τέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και μαζί με αυτό το τέλος των προνομίων του προέδρου της.

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος δεν είναι διατεθειμένος να τα χάσει όλα. Έχοντας ήδη παραιτηθεί από την κυβέρνηση, το να χάσει και την προεδρία της ΚΟ μέσα σε λίγες ημέρες θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα στις όποιες ελπίδες τρέφει για τη διάσωση του κόμματός του -αλλά κυρίως την προσωπική του- εν όψει της βουλευτικής κάλπης που πρόκειται να στηθεί κάποια στιγμή μεταξύ άνοιξης και φθινοπώρου.

Το προηγούμενο του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως αυτό καταγράφηκε και στη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν αρκούντως διαφωτιστικό ακόμη και για εκείνους που δεν μπορούσαν να φανταστούν τι σημαίνει για έναν αρχηγό κόμματος να μην είναι πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ειδικά σε μια φορτισμένη προεκλογική περίοδο όπως αυτή που διανύουμε.

Το μήνυμα της… γκαζόζας

Είναι απολύτως ασφαλές να υποθέσει κανείς ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Αλλωστε, ήδη εξαπέλυσε προειδοποιητικές «βολές» κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ. Με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Αριστείδη Φωκά να αφήνει την ψηφοφορία μετέωρη και να τρέχει για… γκαζόζες, με αποτέλεσμα το προεδρείο της Βουλής να αναγκαστεί να «θεσμοθετήσει» νέους τρόπους έγκρισης των νομοσχεδίων στις επιτροπές της Βουλής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον την πλειοψηφία για να υλοποιεί τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Με τον τρόπο αυτό, ο Πάνος Καμμένος έστειλε το μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι σκοπεύει να του κάνει την κοινοβουλευτική ζωή δύσκολη εάν δεν βρεθεί λύση για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Στο μυαλό του Πάνου Καμμένου, άλλωστε, είναι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν την εξόντωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ -όπως έχει ο ίδιος καταγγείλει- και δεν είναι θέμα του τι ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής. Ότι δηλαδή, δεν υφίσταται ΚΟ με λιγότερα από 5 μέλη που εκλέχθηκαν με το συγκεκριμένο κόμμα και άρα ότι η προσθήκη του Αριστείδη Φωκά στην ΚΟ των ΑΝΕΛ δεν σώζει την κατάσταση εάν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως έχει προαναγγείλει, παραιτηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η… εναλλακτική ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής. Να προβληθεί, δηλαδή, από την πλευρά των ΑΝΕΛ ότι το επίμαχο άρθρο του Κανονισμού αφορά στην αρχική συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και άρα δεν συντρέχει λόγος να εφαρμοστεί τώρα. Ωστόσο, με δεδομένη τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού θεωρείται ότι ο ισχυρισμός αυτός δεν θα έχει τύχη. Σε κάθε περίπτωση, εάν προβληθεί από τον Πάνο Καμμένο θα κληθεί να αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτό το σημείο είναι που ο Πάνος Καμμένος «ποντάρει» στην στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Βούτση.

Υπάρχει βέβαια και plan B

Το θέμα Παπαχριστόπουλου μετέτρεψε την κατάσταση για τον Πάνο Καμμένο ακόμη πιο πολύπλοκη από ό,τι ήταν. Κι αυτό διότι σειρά έχει να τον διαδεχθεί ο Τέρενς Κουίκ, που όμως έχει ήδη ανεπισήμως διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ και συμπορεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, η έδρα είναι χαμένη από χέρι. Έτσι, ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να κάνει ένα ακόμη deal με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτό με το διαζύγιο – μαϊμού, με το οποίο του χάρισε 4 βουλευτές για να παραμείνει στην εξουσία.

Η σκέψη είναι να ζητήσει το Μαξίμου από τον Τέρενς Κουίκ να παραιτηθεί του δικαιώματός του να διαδεχθεί τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και έτσι την έδρα να πάρει η Ελένη Σκλαβενίτη που είναι η 4η στη λίστα του ψηφοδελτίου των ΑΝΕΛ.

Είναι μια λύση που μοιάζει αρκετά πιθανή, δεδομένου ότι τόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όσο και ο Τέρενς Κουίκ έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και θα παραμείνει πρόεδρος, έχοντας όλα τα προνόμια που δίνει ο τίτλος, ενώ παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά δεν θα χρεωθούν τη διάλυση της ΚΟ του πρώην συγκυβερνήτη.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να συμβάλει ώστε να βρεθεί λύση για την ΚΟ του Πάνου Καμμένου, ελπίζοντας ίσως σε… εξευμενισμό του πρώην συγκυβερνήτη και φίλου, δεδομένου ότι δείχνει έτοιμος να απασφαλίσει με απρόβλεπτες συνέπειες.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024