Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η ανάπτυξη στο δ' τρίμηνο 2018

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τεσσάρων ετών η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο 2018

Με τους βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τετραετίας αποχαιρέτισε το 2018 η οικονομία της Ευρωζώνης, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Eurostat. Η εν λόγω αύξηση, αντίστοιχη με αυτήν του τρίτου τριμήνου, είναι η χαμηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2014

Με το χαμηλότερο ρυθμό τετραετίας αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των 19 χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,2% σε ετήσια βάση, σε αντιστοιχία με τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων που είχαν ερωτηθεί από το Reuters.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 είναι αντίστοιχη με αυτήν του τρίτου τριμήνου και είναι η χαμηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Τα στοιχεία απογοητεύουν, αλλά δεν εκπλήσσουν, καθώς έχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ «ασθενούν». Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε στασιμότητα, ενώ η Ιταλία εισήλθε σε τεχνική ύφεση. Οι οικονομίες του ευρώ αισθάνονται τις πιέσεις του πολιτικού ρίσκου, αλλά και των εμπορικών αντιπαραθέσεων.

Οι χαμηλές ταχύτητες και το διεθνές κλίμα αβεβαιότητας αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να «παγώσει» τα όποια σχέδια για αύξηση των επιτοκίων. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πρόσφατα παραδέχθηκε ότι τα μακροικονομικά δεδομένα είναι πιο αδύναμα από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Οι αγορές περιμένουν τώρα νέα στήριξη από την ΕΚΤ στη μορφή των φθηνών δανείων. Ωστόσο ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η κεντρική τράπεζα, η νομισματική πολιτική δεν αρκεί, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024