Με το χαμηλότερο ρυθμό τετραετίας αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Συγκεκριμένα, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των 19 χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,2% σε ετήσια βάση, σε αντιστοιχία με τις μέσες προβλέψεις των οικονομολόγων που είχαν ερωτηθεί από το Reuters.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 είναι αντίστοιχη με αυτήν του τρίτου τριμήνου και είναι η χαμηλότερη από το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Τα στοιχεία απογοητεύουν, αλλά δεν εκπλήσσουν, καθώς έχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ «ασθενούν». Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε στασιμότητα, ενώ η Ιταλία εισήλθε σε τεχνική ύφεση. Οι οικονομίες του ευρώ αισθάνονται τις πιέσεις του πολιτικού ρίσκου, αλλά και των εμπορικών αντιπαραθέσεων.

Οι χαμηλές ταχύτητες και το διεθνές κλίμα αβεβαιότητας αναγκάζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να «παγώσει» τα όποια σχέδια για αύξηση των επιτοκίων. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πρόσφατα παραδέχθηκε ότι τα μακροικονομικά δεδομένα είναι πιο αδύναμα από ό,τι ανέμεναν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Οι αγορές περιμένουν τώρα νέα στήριξη από την ΕΚΤ στη μορφή των φθηνών δανείων. Ωστόσο ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως ανεξαρτήτως του τι θα πράξει η κεντρική τράπεζα, η νομισματική πολιτική δεν αρκεί, καλώντας τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο