Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακός χαμός στη Βουλή: Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη - Ενταση στις συνεδριάσεις

Κακός χαμός στη Βουλή: Η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη – Ενταση στις συνεδριάσεις

Mπορεί πρόσφατα να έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην βουλή αλλά διαθέτει επί της ουσίας 145 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Έτσι, κάθε ψηφοφορία που γίνεται από εδώ και πέρα στην βουλή μετατρέπεται σε κυνήγι για την δεδηλωμένη. Και με απόφαση του Προέδρου της Βουλής όλες οι ψηφοφορίες από εδώ και πέρα θα είναι ονομαστικές

Με πρωτοφανείς στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθοδεύσεις και με ένα περιβάλλον εξαιρετικά τοξικό ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η κυβέρνηση έχει χάσει επί της ουσίας τη δεδηλωμένη, διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση. Τα όσα συνέβησαν από χθες στο κοινοβούλιο, με το μπλόκο σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης και η συνέχεια σήμερα, δεν έχουν προηγούμενο. H κυβέρνηση – κουρελού είναι αναγκασμένη να αναζητά πλειοψηφίες α λα καρτ για να περάσει νομοσχέδιο ή εισηγήσεις.

Mπορεί πρόσφατα να έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην βουλή αλλά διαθέτει επί της ουσίας 145 βουλευτές στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Έτσι, κάθε ψηφοφορία που γίνεται από εδώ και πέρα στην βουλή μετατρέπεται σε κυνήγι για την δεδηλωμένη. Και με απόφαση του Προέδρου της Βουλής όλες οι ψηφοφορίες από εδώ και πέρα θα είναι ονομαστικές

Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο περί ΑΣΕΠ το οποίο, όταν ο προεδρεύων Γ. Βαρεμένος διαπίστωσε ότι δεν περνούσε καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Αρ. Φωκάς αν και είχε ταχθεί υπέρ, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα σε ονομαστική ψηφοφορία. Όταν έφτασε το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.

Τελικά το νομοσχέδιο πέρασε επί της αρχής με 153 θετικές ψήφους έναντι 124 «όχι» και 2 «παρών» σε σύνολο 279 ψηφισάντων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας κατηγόρησε το προεδρείο ότι ενώ χθες είχε αρχίσει η ψηφοφορία και ενώ ήταν προφανές ότι είχε διαμορφωθεί αρνητική πλειοψηφία, η διαδικασία διεκόπη και από τον προεδρεύοντα ετέθη θέμα ονομαστικής.

«Δεν επιτρέπεται από τον Κανονισμό. Αν επιθυμεί ονομαστική ψηφοφορία πρέπει να το πει πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Αυτό που είναι ακατανόητο είναι η διακοπή της ψηφοφορίας, όταν διαπιστώνει την απόρριψη του νομοθετήματος. Αποτελεί μέγα ζήτημα και πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα», είπε, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση μειοψηφίας». «Δεν μπορείτε να κυβερνάτε με αυτό τον τρόπο», υπογράμμισε κατηγορώντας τον κ. Βαρεμένο ότι «δεν περάτωσε την ψηφοφορία και δεν ανακοίνωσε αποτέλεσμα ενώ αντί να ανακοινώσει την απόρριψη μίλησε περί ονομαστικής ψηφοφορίας».

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε ότι από δω και πέρα θα γίνεται σε κάθε νομοσχέδιο ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν και οι 16 ανεξάρτητοι βουλευτές. «Να ξέρετε ότι εφεξής θα γίνονται ονομαστικές ψηφοφορίες για να μην αμφισβητεί κανείς. Ξέρετε ότι υπάρχουν τόσοι βουλευτές ανεξάρτητοι. Την γνώμη τους δεν θα την ζητήσουμε;», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα λόγω της κοινοβουλευτικής δύναμης που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με 145 βουλευτές. Υπήρξε ένταση στην Ολομέλεια καθώς η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν έδινε τον λόγο και στα υπόλοιπα κόμματα όπως ζητούσε επιμόνως ο κ. Δένδιας. «Θέλετε να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Ποιο είναι το αίτημά σας;», είπε κάποια στιγμή η προεδρεύουσα απευθυνόμενη προς τους αντιδρώντες.

«Παρατηρήθηκε αρνητική πλειοψηφία. Ονομαστική επί ληφθείσης απόφασης δεν προβλέπεται. Έγινε λάθος χθες. Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα», επέμεινε ο κ. Δένδιας, ενώ η κυρία Χριστοδουλοπούλου του απάντησε: «Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με την κακοπιστία. Μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Δεν το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι είμαστε 145; Γιατί να κάνουμε όλη αυτή την παράσταση; Γιατί αρπάζεστε από λεπτομέρειες; Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης πρόσφατα».

Επίθεση από Βενιζέλο

Τον λόγο ζήτησε και έλαβε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος λέγοντας ότι συντελέστηκε θεμελιώδη παραβίαση του Κανονισμού. Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά ως Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή, δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. «Άρα δεν υπάρχει τεκμήριο πλειοψηφίας, τεκμήριο δεδηλωμένης στις ψηφοφορίες», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι «τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφίες». «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να μην επιμείνει σε παρόμοιες πρακτικές για να πορευθεί η χώρα μέχρι τις εκλογές χωρίς την αλλοίωση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος παραδέχθηκε ότι στα περισσότερα ο κ. Βενιζέλος έχει δίκιο αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει επιπλέον και μια «προδιάθεση δημιουργίας μιας εκκρεμότητα πολιτική και κοινοβουλευτικής στο διηνεκές ενδεχομένως για αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα που τίθενται αυτή την περίοδο». «Δεν βοηθά το πολιτικό σύστημα να υπάρχει μια αχλύ εκκρεμότητας. Είναι φανερό πως αν συνεχίσει, διότι προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής, τα νομοσχέδια θα έρχονται με ονομαστική ψηφοφορία», διευκρίνισε προαναγγέλλοντας επί της ουσίας προσχωρήσεις από την δεξαμενή των ανεξάρτητων στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα στο κλίμα αυτό η τοποθέτηση του κ. Φωκά, που απουσίαζε από την ψηφοφορία, προκάλεσε τα γέλια των βουλευτών καθώς είπε ότι ήταν στο καφενείο της Βουλής και επειδή είχε πιει μια …γκαζόζα είχε πάει στην τουαλέτα! Ενώ διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «πού προβλέπει ο Κανονισμός να σταματά η διαδικασία και να πηγαίνουμε σε ονομαστική;».

Δεύτερο μπλόκο

Τα καψόνια από τους ΑΝΕΛ συνεχίστηκαν καθώς το πρωί της Τετάρτης έβαλαν κι άλλο μπλόκο στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να τοποθετηθεί ο κ. Παντελής Κυπριανού στη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) έλαβε 10 θετικές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 κατά από την ΝΔ, Χ.Α. και 5 «παρών» από ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Εν. Κεντρώων, ΚΚΕ και Σπύρο Λυκούδη (ως ανεξάρτητος). Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά καθώς τα «κατά» και τα «παρών» είναι περισσότερα από τα «υπερ».

Μετά το τέλος της διαδικασίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι το αποτέλεσμα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και πως είναι στην αρμοδιότητα του κ. Γαβρόγλου αν θα επιμείνει στην επιλογή Κυπριανού. Ουσιαστικά δηλαδή κάνουν… παράκαμψη της Επιτροπής, θα τον διορίσουν αλλά η εντύπωση που μένει είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Παιδείας διορίζει επικεφαλής Ανεξάρτητης Αρχής προσωπικό του σύμβουλο.

ΝΔ: Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει πλειοψηφία

Η τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Νίκη Κεραμέως, λίγη ώρα αργότερα ανέφερε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες:

«Είναι η πρώτη καταγραφή της έλλειψης πλειοψηφίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Προφανώς αυτή η επιτροπή εκφράζει γνώμη, δεν είναι δεσμευτική, πλην όμως το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και ο υπουργός ο ίδιος είναι έκθετος διότι θα προχωρήσει στον διορισμό ενός ανθρώπου ο οποίος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ενώ ο  ΣYΡΙΖΑ υποτίθεται ότι  έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ουσιαστική πλειοψηφία, αλλά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, είναι η πρώτη φορά που στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν περνά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Φωκάς και… η γκαζόζα

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής ΔΕΚΟ, αρμόδιας για την έγκριση των διορισμών, παρέπεμψε στο άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο -όπως ανέφερε- ορίζει σαφώς ότι προσμετρώνται μόνο οι θετικές και οι αρνητικές ψήφοι, σημειώνοντας ότι όλα τα άλλα αποτελούν ηθικοπολιτικές ερμηνείες και απόψεις.

Από αυτό το δεύτερο κρούσμα καθίσταται πια εμφανές ότι η κυβέρνηση θα έχει καθημερινά προβλήματα στη Βουλή, τουλάχιστον στις επιτροπές, αφού τις περισσότερες φορές με βάση τα δεδομένα δεν θα μπορεί να έχει την πλειοψηφία προκειμένου να περνά τις επιλογές της.

Χάος όταν ήρθε το νομοσχέδιο για ψήφιση

Ακολούθως διεξήχθη η ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ που διεκόπη χθες.

Μια ψηφοφορία που διεξήχθη εν μέσω σφοδρών πυρών κυβέρνησης-αντιπολίτευσης.

Από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης δημιουργήθηκε ένταση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, να ζητάει τον λόγο, λέγοντας πως η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία είναι άκυρη καθώς ο χθεσινός προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος παράνομα διέκοψε την ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024