Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μακρόν ρίχνει λάδι στη φωτιά

Ο Μακρόν ρίχνει λάδι στη φωτιά

Η ανισότητα που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία δεν αντιμετωπίζεται με ακόμα αυστηρότερα μέτρα καταστολής

Ξεκίνησε σήμερα Τρίτη στη γαλλική Βουλή η συζήτηση για το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να περιορίσει το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. Το νομοσχέδιο, που έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, είναι η απάντηση του Μακρόν στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

Ανάμεσα στα άλλα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δήμαρχοι και νομάρχες θα μπορούν να απαγορεύουν συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε περίπτωση που θεωρούν ότι αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη.

Βάσει του νέου νόμου θα επιτρέπεται στους αστυνομικούς να ελέγχουν τα προσωπικά αντικείμενα όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση, ενώ θα απαγορεύεται σε άτομα που είναι γνωστά στην αστυνομία ως βίαια να παίρνουν μέρος σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ακόμα η κάλυψη του προσώπου θα τιμωρείται όχι πλέον με ένα πρόστιμο, αλλά θα επισύρει και ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους.

Το νέο νομοσχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ρίξει λάδι στη φωτιά των Κίτρινων Γιλέκων, που εδώ και λίγο καιρό έχουν γίνει πονοκέφαλος για τον Μακρόν.

Πρόκειται για την κλασσική απάντηση της εξουσίας απέναντι στην αντίδραση των πολιτών.

Την ίδια στιγμή η γαλλική αστυνομία δεν διστάζει να τραυματίζει σοβαρά διαδηλωτές, όπως συνέβη πριν λίγες ημέρες με τον Ζερόμ Ροντρίγκες, μία από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του κινήματος, που κινδυνεύει να χάσει το μάτι του.

Ο Μακρόν έχει χάσει το παιχνίδι και τα νέα μέτρα, όσο και δρακόντεια και να είναι, δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση.

Η ανισότητα που επικρατεί στη γαλλική κοινωνία, όπως και στις κοινωνίες των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, δεν αντιμετωπίζεται με ακόμα αυστηρότερα μέτρα καταστολής.

Οι οποιεσδήποτε προσπάθειες του Γάλλου προέδρου να καταπνίξει τις αντιδράσεις με σκληρά μέτρα θα πέσουν στο κενό και θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα: θα φουντώσουν την οργή των πολιτών.

Η βασική αιτία του θυμού που εκφράζουν τα Κίτρινα Γιλέκα είναι οι πολιτικές του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας που έχουν οδηγήσει πολλούς Γάλλους στην απόγνωση.

Η αιτία αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα καταστολής, αλλά με αλλαγή πλεύσης.

Την οποία, όπως όλα δείχνουν, ο Μακρόν δεν είναι πρόθυμος να ακολουθήσει και να εφαρμόσει.

Ως εκ τούτου οι αντιδράσεις προβλέπεται να συνεχιστούν και να γίνουν ακόμα πιο έντονες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024