Κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα όλοι συμφώνησαν πως είναι ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές στο Κυπριακό, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι ήταν σημαντική η δήλωση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη συνέντευξη Τύπου ότι «είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις επιλογές».

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντανά για λύση ομοσπονδίας, άλλες επιλογές υποβλήθηκαν τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκική πλευρά.

Σε δηλώσεις του σε τούρκους δημοσιογράφους από την Αττάλεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αξιολογώντας την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, είπε ότι «μετά την αποτυχία στο Κράν Μοντανά άρχισαν να υποβάλλονται νέες επιλογές».

«Κανένα αποτέλεσμα για την ομοσπονδία»

«Οι διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία μέχρι σήμερα δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε επιλογές, κι εμείς υποβάλαμε. Ξεκινήσαμε με κάποιο τρόπο να τα συζητούμε αυτά και φτάσαμε μέχρι σήμερα», πρόσθεσε.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε εξάλλου ότι «ειδικά στην βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα, «κάποια άτομα συνεχώς υπαγορεύουν, λέγοντας ότι ‘με βάση τη δική μου ιδεολογία η ομοσπονδία είναι η καλύτερη. Ετσι πρέπει να είναι’.

»Εμείς είπαμε είτε ως Τουρκία, είτε όλες οι πλευρές να αξιολογήσουμε όλες τις επιλογές ανεπίσημα και να συζητήσουμε ποιες από αυτές τις επιλογές είναι ωφέλιμες για τον ‘τουρκοκυπριακό λαό’, με ποια μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα και ασφαλώς τί συμφέρει στην Τουρκία. Να διαβουλευτούμε και αναλόγως να κάνουμε βήματα».

Αναφερόμενος στην ομιλία του στο «αμερικανικό πανεπιστήμιο Κερύνειας», ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι ήθελε να πει πως «ένα άτομο δεν μπορεί να θυσιάσει την κυπριακή υπόθεση χάριν των απόψεων ή της ιδεολογίας του», προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να είναι το Α ή το Β άτομο.

«Εχει ωριμάσει η δημοκρατία»

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι ο στόχος της επίσκεψής του στα κατεχόμενα δεν ήταν να συζητήσουν το πολιτικό σύστημα, καθώς, όπως είπε, έχει ωριμάσει η δημοκρατία. Και «αυτό άλλωστε το βλέπουμε. Μάλιστα βλέπουμε ότι υπάρχει περισσότερο από τον ‘νότο’» όπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βασικά, συνέχισε, το σημαντικό εδώ είναι αυτό που είπε ο κ. Ακιντζί στη συνέντευξη Τύπου. «Είναι σημαντικό που είπε ότι ‘είμαστε έτοιμοι για όλες τις επιλογές’ και είναι σημαντικό για την υπόθεση της Κύπρου που στη συνάντηση που κάναμε μέσα συμφώνησαν όλοι γι αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, η επίσκεψη και οι συνομιλίες στα κατεχόμενα δεν ήταν για να συζητηθεί το σύστημα της Κύπρου ή το σύστημα διακυβέρνησης.

«Αλλωστε αυτού του είδους οι διακηρύξεις είναι αχρείαστες διακηρύξεις» είπε.

«Βασικά, το σημαντικό είναι τί είπαμε αναφορικά με την κυπριακή υπόθεση και τη διαπραγμάτευση (για το Κυπριακό). Εμείς αυτό κοιτάμε. Είναι σημαντικό που συμφώνησαν όλοι σε αυτή τη γραμμή», κατέληξε.

Πηγή: Philenews

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο