Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός - Εκλογές το φθινόπωρο

Τσίπρας: Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Εκλογές το φθινόπωρο

Για εκλογές το φθινόπωρο του 2019 έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μηνιαίως, αύξηση ύψους 11% μηνιαίως

Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά, ή 10,9%, καθώς και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, από 1ης Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ιστορικό βήμα και πράξη με ιδιαίτερο συμβολισμό. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις εκλογές, όπου όπως είπε «τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να μπορούν και να συγκρίνουν».

«Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού μετά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου στην κυβέρνησή μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και μιλώντας για τις εκλογές είπε: «στόχος τον Οκτώβριο του 2019 οι πολίτες να μπορούν και να συγκρίνουν» σημείωσε, προχωρώντας έτσι σε σύγκριση του έργου του με αυτό των προηγούμενων.

Να αφήσουμε πίσω, δήλωσε χαρακτηριστικά, την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού, είπε χαρακτηριστικά.

Ομιλία στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Σήμερα δημιουργούνται οι όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής και της χρεοκοπίας και να οικοδομήσουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση. Μια χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.Η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας και σήμερα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα.​ Να προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτου μισθού για τους νέους.Το Υπουργικό Συμβούλιο καλείται να εγκρίνει τη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου ​μισθού ​στα 650 ευρώ.​ Όσοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό των 510 ευρώ και όσοι τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

«H Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από αυτή που παραλάβαμε»

Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα σήμερα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη που παρέλαβε η κυβέρνησή του τον Ιανουάριο του 2015.

«Με στοχοπροσήλωση και σκληρή δουλειά, το έργο της ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με προσανατολισμό τη δίκαιη ανάπτυξη. Ώστε τον Οκτώβριο του 2019 οι έλληνες πολίτες να μπορούν να συγκρίνουν. Να συγκρίνουν την Ελλάδα του σήμερα με την χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τον Ιανουάριο του 2015. Και όλοι ήδη βλέπουν ότι πρόκειται για μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα στην οποία δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού. Και να οικοδομήσουμε μια χώρα δυναμική, με αυτοπεποίθηση. Μια χώρα που στηρίζεται πια στις δικές της δυνάμεις. Μια χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

«Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική της δίκαιης ανάπτυξης και ο στρατηγικός στόχος περιορισμού των ανισοτήτων περνά μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, από την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας, από την ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων έχουμε πλέον την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που δίνουν σάρκα και οστά στις στρατηγικές αυτές στοχεύσεις. Ήδη όπως πολύ καλά γνωρίζετε η κυβέρνηση μας έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της αγοράς εργασίας».

Η σημερινή μας πρωτοβουλία είναι επιστέγασμα μιας ολόκληρης προσπάθειας, δεν είναι ένα πυροτέχνημα.

1. Με τις εντατικές προσπάθειες του Σώματος επιθεώρησης εργασίας αλλά και με σειρά στοχευμένων νομοθετημάτων καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική μείωση και το πετύχαμε σε σκληρές συνθήκες. Και συνεχίζουμε την σκληρή δουλειά για να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για να κάνουμε την Ελλάδα όχι απλώς μια κανονική χώρα αλλά μια χώρα πρότυπο σεβασμού των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

2. Έχουμε επίσης ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων δημιουργώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά και λειτουργεί ως κίνητρο για την οργάνωση των εργαζομένων και την ενίσχυση των διαπραγματευτικών τους δυνατοτήτων.

3. Τρίτη αλλά εξίσου σημαντική αν όχι σημαντικότερη επιτυχία η μείωση της ανεργίας. Από το 27% του 2014, η ανεργία σήμερα βρίσκεται στο 18,3% με την δημιουργία 350 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στο 650 ευρώ. Αποκάλεσε επίσης ιστορικό βήμα την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αύξηση του κατώτατου κατά 10,9% το μήνα και ζήτησε την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, πράγμα που έγινε δια χειροκροτήματος.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, «όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586 ευρώ, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ».

Ειδικότερα, είπε: «Σήμερα όμως είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη ένα μεγάλο βήμα. Να προχωρήσουμε σε μια εμβληματική για τον κόσμο της εργασίας πρωτοβουλία που θα έχει πολλαπλές ευεργετικές συνέπειες. Για τον περιορισμό των ανισοτήτων, για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, για την τόνωση της ανάπτυξης, για την ίδια την αυτοπεποίθηση των μισθωτών στρωμάτων».

Αποκατάσταση της αδικίας

Ο κ. Τσιπρας υποστήριξε σχετικά με τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης ότι «αυτή η κίνηση είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Για όλους εκείνους και εκείνες που την περίοδο της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, είδαν τους μισθούς τους να περικόπτονται σε ένα βράδυ κατά 22% και 32%, για όλους όσοι πέρασαν στο βάναυσο καθεστώς του υποκατώτατου μισθού».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση έχει ήδη επαναφέρει το καθεστώς προστασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας έτσι ένα θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο έχει οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών για 100.000 εργαζόμενους μέσα σε λίγους μήνες. «Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα και να μειώσουμε την μαύρη εργασία από το 20% που βρισκόταν το 2014 στο 9% το 2018» σημείωσε και πρόσθεσε πως «μειώσαμε την ανεργία στο 18,3% το 2018 από το 27% το 2014».

«Για όλους εκείνους και εκείνες που σήκωσαν στην πλάτη τους το βάρος της χρεοκοπίας και της προσαρμογής. Για εκείνους που είδαν τα όνειρα της ζωής τους, τις προοπτικές τους και τις προσδοκίες τους να βυθίζονται μέσα στο σκοτάδι της κρίσης. Και αυτό είναι ένα μόνο βήμα στην μεγάλη πορεία για την αποκατάσταση των αδικιών και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης. Διότι φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε. Και να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και πίστη στις ιδέες και το σχέδιο μας».

Ξέρω ότι παρόλο που η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας θα δεί θετικά τη σημερινή ιστορική απόφαση. Θα υπάρξουν όμως και ορισμένοι – λίγοι- που θα τη δουν αρνητικά. Πρόκειται για όλους εκείνους που στα χρόνια της κρίσης είδαν τη κρίση ως ευκαιρία για να διευρυνθούν οι αντιθέσεις και ταυτόχρονα η δική τους κερδοφορία. Και όλοι εκείνοι – οι λεγόμενοι και νεοφιλελεύθεροι – που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας» είπε και συνέχισε:

«Τους απαντάμε ότι η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για την βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα αποτελεί, αποδεδειγμένα, την συνταγή της χρεοκοπίας».

Δεν είναι τυχαίο, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ότι όλες οι κρίσεις της ιστορίας του καπιταλισμού ξέσπασαν όταν οι ανισότητες έφτασαν στο υψηλότερο σημείο τους.

Ιστορικό και πολιτικό γεγονός οι Πρέσπες

Παράλληλα, κατά την έναρξη της εισήγησής του αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας για «ιστορικό και πολιτικό γεγονός που σηματοδοτεί πολλά: Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονές μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια. Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους».

«Σήμερα συζητάμε ένα θέμα που ακουμπά τον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδίου, των στρατηγικών μας στοχεύσεων αλλά κυρίως ακουμπά τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος και των κοινωνικών σχέσεων» ανέφερε.

Η έξοδος στις αγορές

Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι σήμερα ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους πως η Ελλάδα εκκίνησε διαδικασία έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Όπως τόνισε, η εξέλιξη αυτή κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς, αλλά «με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024