Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Φοίβος φεύγει και αφήνει πίσω του πλημμύρες, κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Ο Φοίβος φεύγει και αφήνει πίσω του πλημμύρες, κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Μεγάλες καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και δίκτυα, κατολισθήσεις, πλημμύρες και πολλά προβλήματα άφησε πίσω του ο «Φοίβος», η κακοκαιρία που έπληξε περιοχές σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια, με κύρια χαρακτηριστικά του τους σφοδρούς ανέμους, τις έντονες βροχοπτώσεις και τις μεγάλες ποσότητες νερού

Μεγάλες καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και δίκτυα, κατολισθήσεις, πλημμύρες και πολλά προβλήματα άφησε πίσω του ο «Φοίβος», η κακοκαιρία που έπληξε περιοχές σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια, με κύρια χαρακτηριστικά του τους σφοδρούς ανέμους, τις έντονες βροχοπτώσεις και τις μεγάλες ποσότητες νερού.

Τεράστιες εκτάσεις μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε λίμνες, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στους γεωργούς, ενώ ολόκληροι οικισμοί κινδύνευσαν και άνθρωποι σώθηκαν την τελευταία στιγμή, όντας θύματα κατολισθήσεων και πλημμυρών μεγάλης έκτασης.

Ηλεία: Ο κάμπος του Αλφειού μετατράπηκε σε λίμνη

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα που επικρατεί στα αγροκτήματα σε Μακρίσια και Καλυβάκια αλλά και ευρύτερα στον Κάμπο του Αλφειού στην Ηλεία, με τους καλλιεργητές να είναι βυθισμένοι στην απελπισία. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του ilialive.gr, οι παραγωγοί – πέρα από την παραγωγή που χάθηκε – εκφράζουν φόβους και για το φυτικό κεφάλαιο που παραμένει εδώ και εβδομάδες κάτω από το νερό.

Έντονα είναι και τα παράπονα, καθώς σε κάποια σημεία του ποταμού δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Οι καλλιεργητές ζητούν να βρεθεί άμεση λύση, είτε μέσω του καθαρισμού της ενεργής κοίτης του ποταμού, είτε με ενίσχυση των αναχωμάτων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 12 χωριά στην Ηλεία

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, κήρυξε τις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν από τις 15-01-2019.

Πρόκειται για τις περιοχές:

  • Μάτεσι, Θεισόα, Σέκουλα και Δαφνούλα της Δημοτικής Ενότητας Ανδρίτσαινας
  • Καλλιθέας και Βρεστού της Δημοτικής Ενότητας Αλιφείρας και
  • Μακρισίων, Καλυβακίων, Φρίξας, Πλουτοχωρίου, Διασέλλων και Τρυπητής της Δημοτικής Κοινότητας Σκιλλούντος

Ωστόσο δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά το γεγονός πως για την περιοχή του Αλφειού, οι πλημμύρες πλήττουν και το δήμο Αρχ. Ολυμπίας και περιοχές όπως τα Άσπρα Σπίτια, δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη απόφαση για την περιοχή αυτή…

Βούλιαξε ο δρόμος στη Λυνίσταινα, «αναγεννήθηκε» η λίμνη Μουριά

Δεν άντεξε, όπως ήταν αναμενόμενο, ούτε η Λυνίσταινα από τις συνεχόμενες και κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν κάθε μέρα τις τελευταίες μέρες το Νομό Ηλείας.

Όπως κανείς μπορεί να παρατηρήσει στις εικόνες, βούλιαξε ο κεντρικός δρόμος στην είσοδο του χωριού με αποτέλεσμα να αποκοπεί μεγάλο τμήμα του οδοστρώματος και να διακοπεί η κυκλοφορία από και προς τη Νέα Φιγαλέια αλλά και αντίστροφα από τη Νέα Φιγαλεία προς Ανδρίτσαινα.

Ο δρόμος, που έχει υποχωρήσει σε κάποια σημεία ακόμα και 2 μέτρα, δεν επέτρεπε ούτε τη διέλευση πεζών λόγο της επικινδυνότητας του τμήματος που συνέχιζε να «βουλιάζει». Συνεργεία με μηχανήματα έργων του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων έφτασαν στο σημείο με σκοπό να δώσουν έστω και προσωρινά με επιχωματώσεις μια λύση ώστε να μπορούν να κινούνται οι πολίτες αλλά και τα οχήματα μεταφοράς υλικών αγαθών όπως ψωμί και τρόφιμα.

Ήδη, από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 26/01 ενημερώθηκε η Τροχαία για την διακοπή κυκλοφορίας, το Α.Τ Ανδρίτσαινας, ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων καθώς και ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος όπως και ο επίσης Αντιπεριφερειάρχης και μέλος της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ηλείας Κώστας Μητρόπουλος.

Επίσης, βρέθηκε και εργολάβος της Π.Ε στο σημείο για μια επιτόπια αυτοψία αλλά και προτείνοντας τρόπους να δοθεί προσωρινά σε κυκλοφορία ο δρόμος αφού είναι ο κεντρικός συνδετικός οδικός άξονας μεταξύ Νέας Φιγαλείας και Ανδρίτσαινας αλλά και ο δρόμος που οδηγεί από τη Λυνίτσαινα προς την Ε.Ο Πύργου-Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων αλλά και του τοπικού συλλόγου, όλοι γνώριζαν εδώ και 4 χρόνια πως ο δρόμος θα υποχωρούσε κάποια μέρα, ωστόσο υπάρχει ένα επιπλέον κόλλημα καθώς ο δρόμος είναι δημοτικός και όχι στην ευθύνη της Π.Ε Ηλείας, άρα δεν υπάρχουν και κονδύλια για τη συντήρησή του.

Στα αξιοσημείωτα, η… επιστροφή της λίμνης Μουριά, η οποία επανεμφανίστηκε στο σημείο που βρισκόταν.

Προβλήματα στην Αλυκή Βοιωτίας

Φωτογραφίες που αποτυπώνουν το μέγεθος του φαινομένου της κατολίσθησης στην Αλυκή Βοιωτίας, δίνει στο φως της δημοσιότητας το tvstar.gr.

Πιθανότατα η κατολίσθηση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 07:30, οφείλεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νότιο τμήμα της Βοιωτίας τις προηγούμενες ώρες.

Ένα μεγάλο κομμάτι του βουνού διαβρώθηκε, αποκολλήθηκε και κατρακύλησε μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ορισμένοι από τους βράχους έχουν το μέγεθος ενός φορτηγού. Από θαύμα, όπως υποστηρίζουν, δεν υπήρξαν θύματα.

Το επόμενο σπίτι από το ακατοίκητο το οποίο εμβόλισε ο βράχος, ήταν κατοικήσιμο. Πέτρες και χώματα έχουν αποκλείσει και αγροτικό δρόμο στα όρια του οικισμού.

Μεγάλες ζημιές στον Ταύγετο

Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν και στο οδικό δίκτυο του Ταϋγέτου τις τελευταίες ημέρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων στην περιοχή, οι οποίες είχαν ως συνέπεια καθιζήσεις οδοστρωμάτων και κατολισθήσεις σε πολλά σημεία, τόσο στον παλιό εθνικό δρόμο, όσο και σε διαδημοτικούς δρόμους.

Ουσιαστικά οι δρόμοι στον Ταΰγετο, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας eleftheriaonline.gr,  βρίσκονται στο έλεος της κακοκαιρίας και ο κίνδυνος να διακοπεί η κυκλοφορία στο δρόμο Καλαμάτα – Σπάρτη ή να αποκλειστούν χωριά είναι όχι μόνο υπαρκτός αλλά και μεγάλος.

Όπως δηλώνει ο  αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιάννης Μπάκας, ο παλιός εθνικός δρόμος έχει υποστεί καθιζήσεις σε τρία σημεία -τα δύο στη Μεσσηνία και το ένα στη Λακωνία- ενώ όσον αφορά στο διαδημοτικό δίκτυο επισήμανε ότι έχει αχρηστευθεί επί της ουσίας ο δρόμος Αρτεμισία – Λαδά, στον οποίον υπάρχουν καθιζήσεις σε 5 σημεία, σε ορισμένα από τα οποία μάλιστα αναβλύζει νερό, ενώ σε άλλο σημείο κινδυνεύει ένα σπίτι λόγω κατολίσθησης του εδάφους.

«Ο Δήμος Καλαμάτας βρέθηκε στην περιοχή το Σάββατο και έχει αποκλείσει τον δρόμο Αρτεμισία – Λαδά με την κατάλληλη σήμανση. Εφιστούμε την προσοχή όσων κινούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αλαγονίας, καθώς η κατάσταση του διαδημοτικού δικτύου εκεί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Φοβάμαι ότι αν συνεχιστούν τα καιρικά φαινόμενα με παρόμοια ένταση όπως μέχρι τώρα, τα χωριά εκεί θα κινδυνεύσουν να αποκλειστούν», τόνισε ο αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ότι από σήμερα θα γίνουν προσπάθειες παρεμβάσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο δήμος ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ απευθύνθηκε με έγγραφό του και στο ΙΓΜΕ.

Όσον αφορά στη γενική εικόνα, μετά τα όσα έγιναν το Σάββατο στον δρόμο Αρτεμισία – Λαδά, αλλά και σε άλλα σημεία του ορεινού όγκου, χθες σημειώθηκαν μεγάλες καθιζήσεις στο οδόστρωμα της παλιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης, καθιστώντας ουσιαστικά άκρως επικίνδυνη τη διέλευση πολιτών και οχημάτων από εκεί.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατολίσθηση που έγινε στον συγκεκριμένο δρόμο, στη λακωνική πλευρά του Ταϋγέτου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οδηγός σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς πρόλαβε και απομακρύνθηκε από το σημείο, ενώ το αυτοκίνητό του υπέστη σοβαρές ζημιές.

«Πνίγηκε» το Ηραίον της Σάμου

Θαλασσινό και βρόχινο νερό «έπνιξαν» το παραθαλάσσιο χωριό Ηραίον στη Σάμο.

Οι δρόμοι γέμισαν φερτά υλικά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και έβγαλαν όλα τα σκουπίδια της θάλασσας στα παραλιακά μαγαζιά του χωριού.

Όπως αναφέρει το samostoday.gr, εκτός απο την τρικυμία, ο Ίμβρασσος ποταμός κατέβασε νερό με ορμή.

Η κατάσταση επανέφερε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του οικισμού για την κατασκευή λιμενοβραχίονα, που θα προστατεύει τα καταστήματα και τα σπίτια του οικισμού από τη «μανία» της θάλασσας όταν φυσούν ισχυροί νότιοι άνεμοι.

Καταστροφές και στις Σέρρες

Καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειας αλλά και πλημμύρες σε εκτάσεις προκάλεσε ο «Φοίβος» και σε ένα μεγάλο μέρος του νομού Σερρών.

Σύμφωνα με το epilogestv, τόνοι λάσπης και πλημμυρισμένα κτήματα είναι μερικά από αυτά που αντίκρισαν οι κάτοικοι του νομού σήμερα το πρωί.

Τόσο οι αγρότες του νομού όσο και οι κάτοικοί του, εμφανίζονται απροστάτευτοι και απελπισμένοι μέσα στην γενικότερη κρίση.

Ανυπολόγιστες χαρακτηρίζονται οι ζημιές στη Δάφνη και στο Καστανοχώρι Σερρών από τις συνεχείς βροχοπτώσεις με την αγανάκτηση των κατοίκων να είναι μεγάλη.

Ο καιρός αύριο, Τρίτη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και σταδιακά σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, περιμένουμε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με το meteo.gr.

Τα φαινόμενα στη Δυτική Ελλάδα θα είναι κατά περιόδους έντονα και θα συνοδεύονται από καταιγίδες, ενώ σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μετά το μεσημέρι κατά τόπους στην υπόλοιπη χώρα.

Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Τις βραδινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και πιθανόν στις Κυκλάδες. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν και πάλι τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 13 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 2 έως 12, στην Ήπειρο από 5 έως 11 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 8 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 16 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 9 έως 16 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ σταδιακά κυρίως στα νότια πελάγη θα παρουσιάσουν κατά τόπους ενίσχυση σε θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ, αλλά από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες. Βροχές και ενδεχομένως λίγες πρόσκαιρες καταιγίδες θα εκδηλωθούν από αργά το βράδυ. Παράλληλα αυξημένες αναμένεται να είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, και βαθμιαία νοτιοανατολικοί με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους και ενδεχομένως το βράδυ λίγες πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024