Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απορρίπτει το τελεσίγραφο της ΕΕ, η Ρωσία προειδοποιεί ΗΠΑ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απορρίπτει το τελεσίγραφο της ΕΕ, η Ρωσία προειδοποιεί ΗΠΑ

Η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο αρκετών ευρωπαϊκών χωρών για προκήρυξη εκλογών μέσα σε οκτώ ημέρες, την ώρα που ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό πανηγυρίζει. Μην τολμήσετε να επιτεθείτε στην Βενεζουέλα λέει η Ρωσία στις ΗΠΑ, ενώ ο Μαδούρο εξακολουθεί να θέλει να συζητήσει με τον Τράμπ

Η Βενεζουέλα απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στον ΟΗΕ το τελεσίγραφο που απηύθυναν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, στο οποίο της δίνουν προθεσμία οκτώ ημερών για να προκηρύξει εκλογές προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊντό, ο οποίος πανηγυρίζει μιλώντας για «ισχυρή και πολύ θετική απάντηση της Ευρώπης» .

«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα και προσπάθησε να μην γίνει η συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, έστειλε σαφές μήνυμα με αποδέκτη τη χώρα του Τραμπ ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα πρέπει να αποφευχθεί».

Καράκας: Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες και δεν θα μας κάνει υποδείξεις

«Κανείς δεν θα μας δώσει προθεσμίες ούτε θα μας πει εάν πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές ή όχι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα.

«Ποιοι είστε εσείς για να δίνετε τελεσίγραφο σε μια κυρίαρχη κυβέρνηση;».

«Αυτό είναι ανάμιξη» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μας επιβάλει καμία απόφαση ή εντολή», δήλωσε ο Aρεάσα τονίζοντας ότι καμιά δύναμη «δεν μπορεί να υπαγορεύσει στη χώρα μας το μέλλον της».

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πορεία της δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Τη στάση των Βρυξελλών και τα τελεσίγραφα καταδίκασε και ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης Ντιοσντάντο Καμπέγιο, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του Μαδούρο στο Καράκας: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας δίνει οκτώ ημέρες (για να οργανώσουμε εκλογές) … κανείς δεν δίνει εντολές στους πολίτες της Βενεζουέλας!».

Απάντηση στα χνάρια του ίδιου του Νικολά Μαδούρο που απαντώντας σε έκκληση του επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέπ Μπορέλ για ελεύθερες εκλογές είχε πει: «Αν θέλουν εκλογές, ας τις κάνουν στην Ισπανία».

Ο Μαδούρο ελπίζει σε διάλογο με τον Τραμπ

Παράλληλα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βενεζουέλας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο συνεχίζει να ελπίζει στην διεξαγωγή μιας επικοινωνίας και ενός διαλόγου με τη διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της νοτιοαμερικανικής χώρας και έχει ζητήσει την παραίτηση του Νικολάς Μαδούρο, του σοσιαλιστή προέδρου που είναι στην εξουσία από το 2013.

«Πρόθεσή μας είναι να καθιερώσουμε μια επικοινωνία και έναν διάλογο με την κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ, η πρόταση αυτή υπάρχει και συνεχίζει να είναι στο τραπέζι. Αυτό επιδιώκαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Χόρχε Αρεάσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

…και ο Χουάν Γκουαϊδό πανηγυρίζει

Ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό εξέφρασε ικανοποίηση για την «ισχυρή» απάντηση της ΕΕ, η οποία «βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση» ζητώντας από τον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Η απάντηση της Ευρώπης ήταν ισχυρή, πολύ θετική, πολύ παραγωγική για τη Βενεζουέλα, αυτό δίνει χρόνο στους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς αξιωματούχους οι οποίοι θα ήθελαν να κάνουν το μεγάλο βήμα που θα οδηγήσει στο τέλος του σφετερισμού, σε μια μεταβατική κυβέρνηση και σε ελεύθερες εκλογές οι οποίες είναι ο στόχος μιας μεταβατικής προεδρίας», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του στο Καράκας.

Ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τους στρατιωτικούς και τους δημόσιους υπάλληλους της χώρας να συμπαραταχθούν με το στρατόπεδό του, με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας.

Σημειώνεται ότι μετά το τελεσίγραφο από Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαία και Βρετανία, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε  ότι η ΕΕ «θα λάβει νέα μέτρα» αν δεν προκηρυχθούν εκλογές «μέσα στις επόμενες ημέρες» στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένης της «αναγνώρισης της ηγεσίας» στη χώρα.

«Οι ευχαριστίες μας και η ευγνωμοσύνη μας» στην Ευρώπη, αντέδρασε ο Χουάν Γκουαϊδό μιλώντας από το Καράκας: «Νομίζω ότι η Ευρώπη προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, αυτήν της πίεσης».

Ωστόσο, διευκρίνισε πως εάν η έκκληση για εκλογές πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες, «ειδικοί» θα πρέπει να καθορίσουν την ημερομηνία των εκλογών αυτών, οι οποίες μπορεί να γίνουν έπειτα από μήνες για να διασφαλιστεί ότι είναι πράγματι «ελεύθερες».

Ρωσία: Επικίνδυνο ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν όλες τις επιλογές σε σχέση με τη Βενεζουέλα είναι επικίνδυνο και οποιαδήποτε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια.

«Οι ΗΠΑ δήλωσαν τώρα ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, πράγμα το οποίο είναι… επικίνδυνο», τόνισε ο Βασίλι Νεμπένζια σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα.

«Αν αυτό εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο στρατιωτικό, τότε είναι ακόμη πιο λυπηρό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος», τόνισε.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία είχε ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν μια σαφή απάντηση σχετικά με το εάν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να κάνει χρήση στρατιωτικής βίας στη Βενεζουέλα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024