Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα : Με νέα μέτρα απειλεί η ΕΕ αν δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές

Βενεζουέλα : Με νέα μέτρα απειλεί η ΕΕ αν δεν προκηρυχθούν άμεσα εκλογές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα λάβει νέα μέτρα» αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα εντός των προσεχών ημερών, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν οι Βρυξέλλες τον Χουάν Γκουαϊδό ως νέο, προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

«Απουσία μιας ανακοίνωσης που θα αφορά τη διοργάνωση νέων εκλογών εντός των επόμενων ημερών, η ΕΕ θα λάβει νέα μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μογκερίνι, εξ ονόματος της ΕΕ.

Τελεσίγραφο από Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία

Για την στάση αυτή είχαν προϊδεάσει ισχυρές χώρες της ΕΕ απειλώντας ότι θα αναγνωρίσουν ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη χώρα μέσα στις επόμενες οκτώ ημέρες.

Με τη θέση αυτή συντάσσονται Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, καθώς και η Πορτογαλία, ενώ ξένα πρακτορεία σχολιάζουν την απροθυμία της Ελλάδας να υιοθετήσει σκληρή στάση.

Τελευταία με το τελεσίγραφο που απηύθυναν σήμερα ευρωπαϊκές χώρες προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο καλώντας τον να διοργανώσει εκλογές εντός οκτώ ημερών, διαφορετικά ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό θα αναγνωριστεί επίσημα για να ηγηθεί αυτής της διαδικασίας συντάχθηκε η Πορτογαλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

«Είτε ο Νικολάς Μαδούρο θα δεχτεί να μετάσχει σε αυτές τις εκλογές και να κινήσει αυτή τη διαδικασία, ώστε αυτές να διεξαχθούν υπό μια ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, είτε θα αναγνωρίσουμε ως μόνη νόμιμη αρχή για την οργάνωση αυτής της εκλογικής διαδικασίας την Εθνοσυνέλευση και τον πρόεδρό της Χουάν Γκουαϊδό», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας στον ραδιοφωνικό σταθμό TSF.

Μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μια εβδομάδα θα ήταν κατάλληλη προθεσμία», υπογράμμισε ο πορτογάλος υπουργός.

«Κατά την άποψή μας, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο και την πολύ σοβαρή κοινωνική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η Βενεζουέλα παρά μόνο μέσα από ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες εκλογές, σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της Γερμανίας την ανακοίνωση αυτή έκανε μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί ανάλογο μήνυμα, επίσης στο Twitter, του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανέφερε ότι «αν δεν προκηρυχθούν δίκαιες, ελεύθερες και διαφανείς εκλογές στη Βενεζουέλα», η χώρα του θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Γκουαϊδό, ώστε ο τελευταίος να προκηρύξει αυτές τις εκλογές.

«Δεν επιδιώκουμε να εγκαταστήσουμε ή να ανατρέψουμε κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα, θέλουμε δημοκρατία και ελεύθερες εκλογές» είπε ο Σάντσεθ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Στην ίδια γραμμή και η Βρετανία με τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ να τονίζει ότι «ο Χ. Γκουαϊδό είναι το σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη Βενεζουέλα προς τα εμπρός».

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν ήδη αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, ενώπιον πλήθους διαδηλωτών.

Η Ρωσία έχει εκφράσει τη στήριξή της στον Μαδούρο, ενώ η Κίνα καταγγέλλει τις «εξωτερικές παρεμβάσεις» στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.

«Απρόθυμη η Αθήνα»

Για απροθυμία της Αθήνας να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση στην κυβέρνηση Μαδούρο κάνει λόγο το Γαλλικό πρακτορείο σε ανταπόκρισή του.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην σκληρή στάση της Ισπανίας, αλλά σημειώνει ότι άλλες χώρες «όπως η Ελλάδα και η Αυστρία είναι πολύ πιο απρόθυμες».

Και προσθέτει: «Το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας έχει δημοσίως υποστηρίξει τον Μαδούρο με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να κάνει λόγο για πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη προς αυτό που αποκαλεί «νόμιμο πρόεδρο».

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024