«Η μνήμη του κυρίου Ακιντζί τον απατά» δηλώνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης ξεχνά ότι στις 5 Ιουλίου 2017, μία ημέρα πριν από την άφιξη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντανά, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της για τα θέματα που έθιγε ο Αντόνιο Γκουτέρες στις παραμέτρους του και αφορούσαν την εξεύρεση λύσης στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κύπριος πρόεδρος διέψευσε εξάλλου κατηγορηματικά ότι σε συνάντηση με τον τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Κραν Μοντανά είχε προτείνει τη λύση δύο κρατών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι στο Κραν Μοντανά, και ενώ οι διαπραγματεύσεις έβαιναν προς το τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών τον ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τού είχε αναφέρει πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία και ότι πρέπει να συζητηθεί η λύση δύο κρατών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάλεσε σε ανεπίσημη συνάντηση τον κ. Αναστασιάδη, για να του πει, όπως ανέφερε, τι είδους λύση επιδιώκει στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι εντός του Φεβρουαρίου η Τουρκία θα προβεί σε γεωτρήσεις σε εξουσιοδοτημένες -όπως είπε- από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» περιοχές και στην ΑΟΖ της Τουρκίας, στα σημεία όπου εντατικοποιούνται σήμερα οι σεισμογραφικές έρευνες.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, απαντώντας στην πρόσκληση Ακιντζί για άτυπη συνάντηση, δήλωσε ότι είναι πάντοτε έτοιμος και κάλεσε την τουρκική πλευρά να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να υποβάλει γραπτές θέσεις ή να επαναλάβει εκείνα τα οποία αξιώνει, δηλαδή ίσο αριθμό είτε θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις. Και ο καθένας, προσέθεσε, ας αποφασίσει εάν αυτή είναι η λύση που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο και λειτουργικό κράτος.

Κληθείς δε να σχολιάσει τις απειλές Τσαβούσογλου για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν θέλει να μπει στη λογική της αντιπαράθεσης και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί την πολιτική που χαράσσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο