Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών της οποίας υπήρξε αρχιτέκτονας μίλησε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι που «πήρε γουρούνι στο σακούλι» και πρόσθεσε: «Τους βάλαμε και κάνανε δημοψήφισμα, πέρασαν τις αλλαγές από τη Βουλή τους κάνανε συνταγματικές αλλαγές και τώρα φωνάζετε γιατί θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ. Επέδειξαν εμπιστοσύνη. Η φιλία και η εμπιστοσύνη είναι αυτή που πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί τους».

Απαντώντας στον Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι το μόνο για το οποίο δεν μίλησε είναι τι έκανε ο ίδιος για να λυθεί το πρόβλημα.

«Δεν έχετε θάρρος και ρεαλισμό να δείτε την πραγματικότητα. Ό,τι αιτήματα είχατε τότε τα ικανοποιήσαμε. Όχι προπαγάνδα, όχι εδαφικές διεκδικήσεις. Όλα αυτά βρίσκονται μέσα στη Συμφωνία που έχουμε κάνει. Αυτά που ζητάγατε τότε που ήταν πιο εύκολα τα πράγματα. Τα κάναμε αυτά και άλλα πολλά», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Και συνέχισε: «Γιατί σταμάτησε η διαπραγμάτευση τότε που ήταν έτοιμη η συμφωνία; Γιατί μία ομάδα στελεχών απείλησε ότι θα έριχνε την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης κάτω από την πίεση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης υποχώρησε. Και αυτή είναι η διαφορά. Ο κ. Τσίπρας παρά τις απειλές ότι θα πέσει η κυβέρνηση αν προχωρήσει, προχώρησε».

Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ακόμη ότι το όνομα που ήθελε η κυρία Μπακογιάννη, αυτήν την πρόταση που έκανε η ελληνική κυβέρνηση το 2008 στον κ. Νίμιτς, το «Βόρεια Μακεδονία», αυτό το όνομα είναι που συμφώνησε και η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ. «Αυτό το όνομα πήραμε. Προσπαθείτε να μειώσετε την σημασία του. Γίνατε σχολαστικότεροι του σχολαστικού».

«Σας βολεύει η λύση των Πρεσπών. Λύνει ένα πρόβλημα που δεν μπορούσατε να το λύσετε. Ενώ λύνεται το πρόβλημα μπορείτε ταυτόχρονα να ασκείτε κριτική» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο