Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περιμένοντας λοιπόν τα ωφελήματα των Πρεσπών…

Περιμένοντας λοιπόν τα ωφελήματα των Πρεσπών…

Το στοίχημα της χώρας ξεκινά συνεπώς με την ψήφιση της συμφωνίας

Οσοι παρακολούθησαν την συζήτηση στην Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών θα το διαπίστωσαν. Οι κυβερνητικοί ΣΥΡΙΖΑ – ορφανά των ΑΝΕΛ – καραμανλική Παπακώστα και οι ποταμίσιοι που θεωρούν την συμφωνία εθνικά επωφελή, ουδεμία απάντηση έδωσαν στα απλά και κυρίαρχα ερωτήματα.

Τι δουλειά είχε η κυβέρνηση να συνομολογήσει ποια γλώσσα θα μιλούν οι γείτονες και πολύ περισσότερο να αποδεχθεί την μακεδονική ιθαγένεια.

Αντί για απαντήσεις σε αυτά, οι πρωταγωνιστές του κυβερνητικού θιάσου απήγγειλαν ποιήματα για αυγά του φιδιού, ακροδεξιές εκτροπές της ΝΔ και του Μητσοτάκη και διάφορα άλλα τέτοια.

Επί της ουσίας, σιωπή.

Κατόπιν αυτών, η επόμενη φάση για την κυβέρνηση και την χώρα ξεκινά με την ψήφιση και κύρωση της Συμφωνίας.

Εφόσον αυτό θα έχει συντελεστεί τα ξημερώματα της Παρασκευής, αρχίζει μία νέα ιστορική περίοδος.

Η Ελλάδα, έχοντας παραδώσει και απεμπολήσει τα μείζονα θα βιώνει τα νέα δεδομένα. Θα αναμένει την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας και την ανάδειξη όλων των ωφελημάτων που υπόσχεται η κυβέρνηση…

Ειδικώς οι κάτοικοι της Μακεδονίας και της βορείου Ελλάδας εν γένει, θα αναμένουν να δουν το πόσο θα έχει αλλάξει η ζωή τους, πόσο θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους, πόσο θα ζήσουν σε αυτόν τον ιδιαίτερο βαλκανικό παράδεισο.

Το στοίχημα της χώρας ξεκινά συνεπώς με την ψήφιση της συμφωνίας.

Από την στιγμή αυτή κι έπειτα, υπάρχει κάτι που οι κυβερνώντες κάνουν πως καταλαβαίνουν. Ακόμη και αν η συμφωνία τάχα εξαλείφει τον αλυτρωτισμό και τις αξιώσεις των γειτόνων έναντι της Ελλάδας, τίποτε πλέον δεν θα τους εμποδίζει να λένε ό,τι θέλουν και να επιδιώκουν ό,τι θεωρούν ότι τους εξυπηρετεί. Τώρα θα φανεί αν η χώρα θα λέγεται Μακεδονία ή Βόρεια Μακεδονία, πόσο δηλαδή το erga omnes θα τηρείται και ποια νέα σύγχυση θα δημιουργηθεί.

Θα φανεί τώρα τι θα συμβεί πραγματικά με τα εμπορικά σήματα, με τα τοπωνύμια, με την χρήση από την Ελλάδα του όρου «Μακεδονία»/«μακεδονικός», με τα βιβλία της Ιστορίας, με την ανάπτυξη της αδελφοσύνης των λαών των Βαλκανίων, ως δια μαγείας και έπειτα από δεκαετίες όπου η έννοια έμοιαζε με ανέκδοτο.

Με λίγα λόγια, η επόμενη ημέρα της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών είναι και η αρχή της μεγάλης δοκιμασίας για την χώρα και για την κυβέρνηση – αλλά αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Μέχρις ότου διαπιστωθούν και κριθούν όλα αυτά, οι συνομολογούντες την συμφωνία καλό θα είναι να αρχίσουν να σκέφτονται μία κρίσιμη αντιδιαστολή.

Είναι άλλο πράγμα να λες ότι δήθεν αντιμάχεσαι τον λαϊκισμό και άλλο να περιφρονείς το λαϊκό αίσθημα και τις εθνικές ευαισθησίες.

Θα κατανοήσουν κάποια στιγμή την διαφορά.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024