Η Ρωσία παρουσίασε σε ξένους στρατιωτικούς επιτετραμμένους και δημοσιογράφους μια συστοιχία πυραύλων Κρουζ που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, παραβιάζουν μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για τον περιορισμό των εξοπλισμών, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τον αμερικανικό ισχυρισμό και να αποτρέψει την Ουάσινγκτον από το να εγκαταλείψει τη συνθήκη.

Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με αποχώρηση από τη συνθήκη για τους πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς (INF) του 1987, υποστηρίζοντας πως ο νέος ρωσικός πύραυλος Novator 9M729 (SSC-8, όπως αποκαλείται από το ΝΑΤΟ) παραβιάζει τη συνθήκη, η οποία απαγορεύει στις δύο πλευρές τη χρήση χερσαίων πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.

Η Ρωσία ισχυρίζεται πως το βεληνεκές του πυραύλου είναι μικρότερο από εκείνο που προβλέπει η συνθήκη και απ’ ό,τι ισχυρίζεται η Ουάσινγκτον, κάτι που σημαίνει ότι συνάδει πλήρως με την INF.

Έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επινοούν ένα πρόσχημα για την έξοδό τους από τη συνθήκη, από την οποία θέλουν να αποχωρήσουν έτσι κι αλλιώς, ώστε να αναπτύξουν νέους πυραύλους.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές μέσω διπλωματικών διαύλων ότι η απόφασή της να αποχωρήσει από τη συνθήκη είναι οριστική και ότι δεν είναι ανοιχτή στο διάλογο.

Η Ρωσία επέδειξε το σύστημα πυραύλων μετά τη συνέντευξη Τύπου και η εκδήλωση μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου πως ο πύραυλος Κρουζ είναι μια σύγχρονη εκδοχή του πυραύλου 9Μ729 της Ρωσίας.

Η νεότερη εκδοχή έχει μέγιστο βεληνεκές 480 χλμ (10 χλμ λιγότερα από τον 9M729), κάτι που σημαίνει πως συνάδει πλήρως με τη συνθήκη INF, δήλωσε ο αντιπτέραρχος Μιχαήλ Ματβεέφσκι, επικεφαλής Πυραυλικών Στρατευμάτων και Πυροβολικού της Ρωσίας.

Το αδιέξοδο ανοίγει το δρόμο στην Ουάσινγκτον να ξεκινήσει την αποχώρησή της από τη συνθήκη στις 2 Φεβρουαρίου, μια κίνηση που θεωρείται βέβαιο ότι θα εγείρει ερωτήματα για το μέλλον και άλλων συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών.