«Κόντρα» Καμμένου – Κατρούγκαλου σημειώθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμφωνία δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος, όμως δεν μπορούμε να επέμβουμε σε θέματα αυτοπροσδιορισμού, με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να δηλώνει ότι αν  οι βόρειοι γείτονές μας έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού καταρρέει η Συμφωνία.

«Τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη. Τα θέματα εθνικής ταυτότητας είναι θέματα συνείδησης και ατομικού αυτοπροσδιορισμού. Συνεπώς η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό. Την ίδια ώρα όμως η χώρα μας δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα αυτοπροσδιορισμού. Διευκρινίζει όμως ρητά ότι οι γείτονές μας δεν έχουν σχέση με την ελληνική ιστορία και την ελληνική ιστορική κληρονομιά. Δεν μπορούμε να τους πούμε τι είναι. Μπορούμε να τους πούμε τι δεν είναι στον βαθμό που θίγουν τη δική μας ιστορία και κουλτούρα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος.

Στην αίθουσα εισήλθε ο κ. Καμμένος, ο οποίος τόνισε: «Ήρθα στην επιτροπή διότι άκουσα προηγουμένως τον κ. Κατρούγκαλο να λέει ακριβώς αυτό το οποίο ισχυριζόμαστε εμείς, ότι είναι δικαίωμά τους να αυτοπροσδιορίζονται ως μακεδονικός λαός. Αν είναι δικαίωμά τους αυτό, για ποιο λόγο γίνεται η συμφωνία; Γίνεται για να μην έχουν με τις δικές τους δυνάμεις αυτοπροσδιορισμού ως μακεδονικός  λαός  τη δυνατότητα να αναπτύσσουν αλυτρωτική πολιτική. Μόνο και μόνο με την ομολογία του κ. Κατρούγκαλου εντός της Βουλής καταρρέει το θέμα της συμφωνίας» υποστήριξε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τού απάντησε ότι «τα κράτη αναγνωρίζουν κράτη, έχουμε επίλυση erga omnes της ονομασίας του γειτονικού κράτους για την ονομασία αυτή καθ’ εαυτή ως Βόρεια Μακεδονία», διευκρινίζοντας ότι «η Ελλάδα με τη σύμβαση δεν αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος ή λαό».

«Με αυτόν τον τρόπο τελειώνει η εκκρεμότητα αυτή και η μονοπώληση  του όρου Μακεδονία από το γειτονικό κράτος. Κατοχυρώνουμε  λοιπόν την ελληνική ιστορία και αυτό που είμαστε εμείς η Ελλάδα και η Μακεδονία μας, αυτό γίνεται με σαφέστατο τρόπο στο άρθρο  7  παράγραφος 4 της συμφωνίας. Το “Μακεδόνας” είναι δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, δεν είναι θέμα της συμφωνίας για αναγνώριση  λαού. Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος, γιατί αυτό δεν γίνεται με τις συμφωνίες. Οι συμφωνίες αφορούν ταυτότητα. Η συμφωνία αφορά ιθαγένεια, όχι εθνότητα, όχι λαό» υπογράμμισε.

Γράψτε το σχόλιο σας