Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σφαγή» στην Επιτροπή Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Σφαγή» στην Επιτροπή Εξωτερικών για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει ο Πάνος Καμμένος μαζί με την Χρυσή Αυγή, καταγγέλλοντας στημένες ιστορίες, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και πως η συνεδρίαση δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ

Υψηλότατοι τόνοι και οξεία αντιπαράθεση προκλήθηκε με το «καλημέρα» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας που θα εξετάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά.

Σε μια ακόμη προσπάθεια εντυπωσιασμού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, χαρακτήρισε την επιτροπή «παράνομα συσταθείσα» καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Από την πλευρά τους, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν την κατάθεση του πλήρους κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με τις αλλαγές, καθώς και να κληθεί ο Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να δεχθεί ερωτήσεις.

Στη συζήτηση μάλιστα παρενέβη και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αντιδρώντας στις καταγγελίες του προέδρου των ΑΝΕΛ περί δήθεν πραξικοπήματος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «προφάσεις εν αμαρτίαις» τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.

Είχαν προηγηθεί δε «αλχημείες» για την πλήρωση των κενών θέσεων στην επιτροπή, με το πολιτικό θρίλερ να λαμβάνει τέλος όταν η κλήρωση μεταξύ Σπύρου Δανέλλη, Γιώργου Μαυρωτά και Γρηγόρη Ψαριανού που έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην επιτροπή ανέδειξε τους Σπύρο Δανέλλη και Γιώργο Μαυρωτά. Έτσι τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στην Επιτροπή «κλείδωσε» η πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Καμμένος: Παράνομη η σύνθεση της Επιτροπής

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση.

«Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Συμπλήρωσε δε, ότι «οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται. Αν δεν μπορούν να ορίσουν, τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής». Επεσήμανε, δε, ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές.

Σε δεύτερη τοποθέτησή του, επιμένοντας στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση της Διάσκεψης Προέδρων για τον τρόπο ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, δεν υπάρχει γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής με την υπογραφή δύο καθηγητών και δεν επισυνάπτονται τα κείμενα της ρηματικής διακοίνωσης, των αλλαγών του Συντάγματος.

Μάλιστα, ανέγνωσε δήλωση του καθηγητή συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη «γιατί αποτελεί παραχώρηση κυριαρχικού δικαιώματος, η οποία εξυπηρετεί κυριαρχικά και γεωπολιτικά συμφέροντα μόνο ξένων κρατών, ενώ αντίστοιχα βλάπτει ουσιαστικά τα συμφέροντα της Ελληνικής Πολιτείας. Γιατί απειλεί και μειώνει καίρια: την ασφάλεια της εδαφικής κυριαρχίας. Γιατί αμφισβητεί σοβαρά την εθνική, την ιστορική και την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας».

Δένδιας: Απαραίτητη η παρουσία Κοτζιά

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή».

Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Μάλιστα, ανέφερε ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Λοβέρδος: Να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης Κοτζιά

Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ανδρέας Λοβέρδος.

Επίσης, ζήτησε απάντηση εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, «γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ».

«Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;» ρώτησε ο κ. Λοβέρδος, ενώ επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.

Βούτσης: Δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης απαντώντας στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη σύνθεση της επιτροπής.

«Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ. Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Απευθυνόμενος δε προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος. Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας. Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».

Κατρούγκαλος: Προφάσεις εν αμαρτίαις

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.

«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε. Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα. Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Ως προς το αίτημα για την κατάθεση του συνολικού κειμένου του Συντάγματος της γείτονος, ο κ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι σε όλες τις συνταγματικές τάξεις και τη δική μας, οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δημοσιεύονται με ψήφισμα κατ’ εντολήν πάντα του προέδρου της Βουλής – κι αυτή είναι η βασική διάκριση στα δημοκρατικά πολιτεύματα σε σχέση με τα μοναρχικά. Παρέπεμψε στο Ψήφισμα Ζ της αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων από 6-4-2001 για τη σύγκριση. Για διευκόλυνση όμως της Βουλής, όπως είπε, ο κ. Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ένα συγκριτικό πίνακα για το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς μετά.

Σχετικώς με το αίτημα κατάθεσης της επιστολής παραίτησης Κοτζιά, ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να ήταν σήμερα παρών διότι αυτή η Συνθήκη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα και που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε η Ελληνική Δημοκρατία να το διαπραγματευθεί. «Αυτά που πέτυχε για παράδειγμα η Συμφωνία, τα λέει ρητά ο κ. Μέρτζος, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ότι «κλείνουν πληγές και δεν ανοίγουν άλλες». «Πήραμε, δεν δώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Ακόμη τόνισε ότι ο κ. Κοτζιάς θα μιλήσει στην Ολομέλεια και θα αναφερθεί σε όλα.

Αναφορικώς με θέματα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού οι ενστάσεις συνταγματικότητας εξετάζονται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς το θέμα της συνταγματικότητας της γείτονος – όπως το έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος -, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι είναι προφανές πως εδώ εξετάζουμε ζητήματα συνταγματικότητας της δικής μας έννομης τάξης, παρόλα αυτά ανέφερε ότι από τη συνδυαστική ισχύ των άρθρων 26 και 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν νοείται προβολή λόγου του εσωτερικού δικαίου για αντίκρουση υποχρέωσης που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. «Με τη ρηματική ανακοίνωση ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη της» επανέλαβε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το ζήτημα αρμοδιότητας της Επιτροπής, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ουσία είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπενθύμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία, που είχε πρακτικά το ίδιο περιεχόμενο, δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια.

«Εμείς σεβόμαστε τη Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική αρχή. Θέλουμε να συζητηθεί η Συμφωνία αυτή. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τη συζήτηση αυτή κι όχι να χάσουμε. Απορώ λοιπόν, ποιοι θέλουν να ματαιώσουν τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Κι αν αρνηθήκατε την τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό, κύριοι της ΝΔ, δεν θα θέλατε να υπάρχει τουλάχιστον η συζήτηση στον ναό της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε ζήτημα ανάγνωσης σχετικώς με τα ζητήματα της συμμετοχής των βουλευτών, όπως αυτά τέθηκαν, καθώς (όπως είπε) το άρθρο 29 παρ. 5 αναφέρεται στη συγκρότηση των Τμημάτων της Βουλής και όχι των Επιτροπών, και προσέθεσε πως το άρθρο 31 παρ. 3 και 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 70 και 72 του Συντάγματος, στην πραγματικότητα δίνουν στον πρόεδρο της Βουλής υπερπρονομία να ορίσει τα μέλη των Επιτροπών, όμως προς τιμήν του ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε να θέσει σε κλήρωση τα ονόματα των ανεξάρτητων βουλευτών και να διαγραφεί το όνομα του κ. Δανέλλη.

Αναφορικά με τα θέματα που επισήμανε ο Πάνος Καμμένος (για το άρθρο 74 παρ. 2), ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αναφέρονται στην παραπομπή από την Επιτροπή στην Ολομέλεια των νομοσχεδίων. «Αυτό γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο της εισηγητικής συμβουλευτικής αρμοδιότητας που έχει Επιτροπή, ακόμη κι αν η Επιτροπή καταλήξει διαφορετικά, που σας διαβεβαιώνω ότι, όπως προκύπτει από τη σύνθεσή της, δεν θα καταλήξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, γιατί δεν έρχεται μαζί με τη Συμφωνία το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Για να υπάρξει πρέπει να κυρώσει η Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία». «Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας. Αυτό είναι που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Χωρίς πόλεμο να δέχεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της και πολλές διατάξεις από αυτό, χωρίς να έχει άλλη υποχρέωση από αυτό που απορρέει από τη διαδικασία» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Δανέλλης: Μάχη χαρακωμάτων για να μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης

Σε παρέμβασή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης είπε ότι «μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας».

«Μήνες τώρα γίνεται μάχη χαρακωμάτων για να μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα» είπε, επίσης, ο κ. Δανέλλης.

Παφίλης: Διαδικαστικά τερτίπια

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια.

«Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά τερτίπια. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς. Εκεί να τα πείτε όλοι», σχολίασε ο κ. Παφίλης. Αναφερόμενος δε, στις αντιδράσεις για τη διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι η θέση του κόμματός του, είναι πως, όποιος διαφωνεί με το κόμμα του, παραιτείται και πάει στον λαό.

«Όλα αυτά περί δήθεν ανεξάρτητων βουλευτών, διευκολύνουν τα παζάρια που γίνονται και είναι μεγάλη υποκρισία του ίδιου του συστήματος. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα οι ερμηνείες που δίνονται είναι διάφορες. Στην Ολομέλεια θα κριθούν όλα», τόνισε.

Για την πρόταση να κληθεί στην Επιτροπή ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για να δώσει εξηγήσεις, ο κ. Παφίλης σημείωσε ότι δεν έχει αντίρρηση, ωστόσο δεν έχει και νόημα, καθώς τη συμφωνία όπως είπε, «υπέγραψε και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, άρα οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των βουλευτών που την στηρίζουν».Θετικός δήλωσε ωστόσο, για την κατάθεση στη Βουλή της τροποποίησης του συντάγματος των Σκοπίων.

Σαρίδης: Οι Πρέσπες διέλυσαν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για ευθύνες που έχουν όλοι απέναντι στις νέες γενιές και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

«Η Ένωση Κεντρώων αντιτίθεται και μόνο με τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» σε αυτή τη συμφωνία. Και μόνο για αυτό το παλιόχαρτο διαλύθηκε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι σύμφωνα με το σύνταγμα και τον κανονισμό. Οτιδήποτε άλλο δεν αξίζει στον κοινοβουλευτισμό μας πολιτισμό» κατέληξε ο κ. Σαρίδης.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024