Ο γνωστός συγγραφέας Ζαν Μεινό στο κλασσικό του έργο «Οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα 1946-1965» περιγράφει ως ακολούθως την παρακμιακή ατμόσφαιρα που επικρατούσε το 1965. Όταν δηλαδή με τη «βρώμικη» βοήθεια των Ανακτόρων γινόταν μια ανήθικη επιχείρηση για να αποσπαστούν βουλευτές από την Ένωση Κέντρου και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης  η κυβέρνηση Στεφανόπουλου .

Λέει, λοιπόν, ο Μεινό, ότι το σκοτεινό εγχείρημα κατά του γηραιού ηγέτη Γιώργου Παπανδρέου πέτυχε, γιατί « σοβαρότερο ρόλο διαδραμάτισε η ανθρώπινη ροπή για την κατάληψη υψηλών θέσεων και την εξασφάλιση υλικών πλεονεκτημάτων»!

Την ίδια περίπου αντίληψη είχε υιοθετήσει και ο στρατηγός Ντε Γκωλ, όταν δηλαδή στιγμάτιζε ανελέητα τους βουλευτές εκείνους του κόμματος του RPF που τον εγκατέλειπαν υποκύπτοντας στα θέλγητρα μιας υπουργικής θέσης.

Χλεύαζε λοιπόν ο Ντε Γκωλ τους Γάλλους «αποστάτες» λέγοντας χαρακτηριστικά «ils étaient allés à la soupe” (με άλλα λόγια έσπευσαν στο συσσίτιο για να φάνε)!

Μετά από όλα αυτά το κρίσιμο ερώτημα είναι το εξής : Έχει καμία σχέση η ανωτέρω παρακμιακή ατμόσφαιρα του 1965 με τη δηλητηριώδη  ατμόσφαιρα που επικρατεί σήμερα, όπου έξι (6) Βουλευτές με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές κατευθύνσεις έδωσαν ξαφνικά και ύποπτα ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; ‘Ώστε τελικά να ψηφιστεί η περίφημη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό;

Η απάντηση είναι η εξής: Θα ήταν δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχουν δομικές ομοιότητες, γιατί το ιστορικό και θεσμικό περιβάλλον είναι σήμερα εντελώς διαφορετικό.

Όμως εξ αντικειμένου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως «εκμαυλιστής» των συνειδήσεων των επίμαχων Βουλευτών, αφού ορισμένοι από αυτούς είχαν υιοθετήσει πριν από λίγο καιρό εντελώς διαφορετικές απόψεις.

Δύο από αυτούς – προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ- είχαν υποστηρίξει πρόσφατα στη δημόσια σφαίρα, ότι δεν θα δώσουν ποτέ ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα φέρει προς ψήφιση τη συμφωνία των Πρεσπών! Και όμως την ψήφισαν (και μάλιστα με επιστολική ψήφο από το Πεκίνο)!

Ένας άλλος προερχόμενος από τον παλιό Συνασπισμό είχε καταψηφίσει την παρούσα κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες. Τώρα της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης!

Πώς άλλαξαν λοιπόν γνώμη οι παραπάνω Βουλευτές; Γοητεύθηκαν από το θέλγητρο μιας υπουργικής καρέκλας όπως έλεγε ο Ντε Γκωλ; Ήταν η ανθρώπινη απληστία; Πήραν άλλα υλικά ανταλλάγματα; Κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν θα μάθει ποτέ.

Ένα είναι σίγουρο πάντως. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα καταγραφεί εξ αντικειμένου ως «εκμαυλιστής» των συνειδήσεων των Βουλευτών, γιατί έβαλε την ελληνική κοινωνία σε μια πλήρως παρακμιακή ατμόσφαιρα!

Μετά δε τις τελευταίες εξελίξεις – και το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στην Αθήνα-είναι σίγουρο πλέον ότι η «μακιαβελική φιλοσοφία» των ανήθικων  μετακινήσεων βουλευτών ιδίως προς τον κυβερνητικό χώρο θα ενταθεί.

Και τούτο γιατί ο πρωθυπουργός θέλει με οποιονδήποτε τρόπο να «περάσει» από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών! Ταυτόχρονα επιθυμεί με ηθικό ή ανήθικο τρόπο να ηγεμονεύσει και στο χώρο της λεγόμενης «Κεντροαριστεράς».

Όταν όμως η πολιτική δεν διασταυρώνεται με την ηθική τότε βαδίζουμε στη διαφθορά (και τον αμοραλισμό)!

Και  αυτό είναι ντροπή και για τον τόπο και για τη δήθεν Αριστερά που εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός!

Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής Νομικής Σχολής  του  Α.Π.Θ (kalfelis@law.auth.gr)

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο