Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο τρόμαξε την κυβέρνηση - Οργή για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο τρόμαξε την κυβέρνηση – Οργή για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών

Από σοβαρά επεισόδια, άγριες συγκρούσεις, χημικά και δολοφονική επίθεση σε φωτορεπόρτερ αμαυρώθηκε το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, με χιλιάδες πολίτες να συρρέουν στην Αθήνα για να βροντοφωνάξουν την αντίθεση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους -που έχουν μάλιστα λήξει από το 2017- δεκάδες τραυματισμοί πολιτών, καθώς και στιγμές απόλυτου χάους με διαδηλωτές να τρέχουν προκειμένου να προστατευθούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί συνέθεσαν το σκηνικό του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου χιλιάδων Ελλήνων που έφτασαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών και την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να κυρώσει τη συμφωνία στη Βουλή των Ελλήνων.

Έχοντας ως απώτερο σκοπό να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών που συνέρρεε από το πρωί της Κυριακής, η κυβέρνηση επιστράτευσε κάθε μέσο. Λειτουργώντας σπασμωδικά μέσω της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κλίμα πανικού, με το γνωστό πλέον παιχνίδι των μπαχαλάκηδων (τους οποίους Μαξίμου και ΕΛ.ΑΣ χαρακτήρισαν ακροδεξιούς) σε αγαστή συνεργασία με τα ΜΑΤ, μια ειρηνική διαδήλωση αμαυρώθηκε.

Ηταν λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι όταν ξαφνικά ομάδα κουκουλοφόρων, η οποία λίγο νωρίτερα βρισκόταν στην αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια, επιχείρησαν με ξύλα, πέτρες και φωτοβολίδες να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στα σκαλάκια της Βουλής, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της αστυνομίας να απαντήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και ρίψη βομβίδων κρότου – λάμψης. Οι κουκουλοφόροι φορούσαν όλοι αντιασφυξιογόνες μάσκες, κρατούσαν καδρόνια τα οποία εκσφενδόνισαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ και έσπευσαν να πετάξουν μπογιές στις ασπίδες των ανδρών της διμοιρίας που βρισκόταν στο σημείο.

Τότε, προκλήθηκαν μάχες σώμα με σώμα. Είναι αμφίβολο αν ήθελαν οι κουκουλοφόροι να ανέβουν στο προαύλιο ή αν ο σκοπός τους ήταν να προκαλέσουν τους αστυνομικούς για να ρίξουν χημικά. Σε μια αδικαιολόγητη κίνηση, τα ΜΑΤ πήραν εντολή να ρίξουν δακρυγόνα προκαλώντας το απόλυτο χάος μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Τα δακρυγόνα, ωστόσο, δεν έπεφταν μόνο προς την μικρή ομάδα των κουκουλοφόρων που προκάλεσαν τα επεισόδια, αλλά προς κάθε κατεύθυνση, αναγκάζοντας τους ειρηνικούς διαδηλωτές να τρέξουν να καλυφτούν από τα χημικά καθώς δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα. Δεκάδες λιποθυμίες σημειώθηκαν και κόσμος κατέληξε ακόμη και στα νοσοκομεία.

Η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών για την εγκληματική ενέργεια της αστυνομίας κατ’ εντολή της κυβέρνησης, καθώς στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στριμώχτηκαν και παρ’ ολίγον να ποδοπατηθούν, ήταν έκδηλη. Παρόλ’ αυτά, αρκετές χιλιάδες κόσμου έμεινε στο σημείο, συνεχίζοντας να διαδηλώνουν ειρηνικά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο Μαξίμου πάντως, για ακόμη μια φορά δεν έλαβαν το σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα του λαού. Αντίθετα, έσπευσαν να υποβαθμίσουν το συλλαλητήριο. Μάλιστα, εκπληρώθηκε και η πρόβλεψη του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στην «Αυγή» ότι «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».

Το μόνο που αρκέστηκε να πει η κυβέρνηση, τηρώντας σιγή ιχθύος για την εκτεταμένη χρήση χημικών και τις ευθύνες που έχει, ήταν ότι τα επεισόδια τα έκαναν ακροδεξιοί στοιχεία. Κάλεσε δε, τη ΝΔ να καταδικάσει τους κουκουλοφόρους ως… ακροδεξιούς.

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για κυβέρνηση – κουρελού του κ. Τσίπρα που έδειξε το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν.

Το χρονικό των επεισοδίων

Ολα ξεκίνησαν όταν στις 14:30 ομάδα κουκουλοφόρων επιχείρησε να κάνει ντου στο προαύλιο της Βουλής και επιτέθηκε κατά των ΜΑΤ, τα οποία προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων μέσα στο πλήθος. Με αφορμή την επίθεση από μία μικρή μερίδα διαδηλωτών, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκαλώντας τη διάσπαση της μεγάλης συγκέντρωσης ακριβώς μπροστά στη Βουλή.

Για αρκετά λεπτά υπήρξαν συγκρούσεις, ενώ οι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινες και άσπρες μπογιές στους αστυνομικούς. Ακολούθησαν νέες συγκρούσεις, με την αστυνομία να προχωρά σε εκτεταμένη χρήση χημικών, διαλύοντας τον λαό που είχε κατακλύσει τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν έχουν τραυματιστεί 25 αστυνομικοί και δεκάδες πολίτες, ανάμεσά τους και φωτορεπόρτερ. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ κάποιοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ιπποκράτειο» με αναπνευστικά και ορθοπεδικά προβλήματα.

Τα χημικά, όμως, είχαν ως συνέπεια να κάνουν τον κόσμο να τρέχει να διαφύγει της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί. Νέοι, ηλικιωμένοι, παιδιά, διέφυγαν στα γύρω στενά προκειμένου να μπορέσουν να ανασάνουν, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των διαδηλωτών να διαλυθεί αργά το απόγευμα.

«Πλημμύρισε» από τους διαδηλωτές η Αθήνα

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μόνο τα λεωφορεία που έφθασαν στην Αθήνα από την επαρχία ήταν περίπου 3.000, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο το ελάχιστο της συμμετοχής περίπου στους 150.000.

Η αστυνομία έχει αντίθετη άποψη: Για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη.

Ακραία στοιχεία «βλέπει» το Μαξίμου, για αυταρχικό πρόσωπο «μιλά» η ΝΔ

Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνεται πως «τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία».

«Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι ‘’η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία’’. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.  Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη και της Κατερίνας Παπακώστα ζήτησε η Νέα Δημοκρατία μετά τα επεισόδια στο Σύνταγμα. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για πανικόβλητη κυβέρνηση που «μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν».

Ξεδιάντροπη ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ.

Με μια ξεδιάντροπη ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση παρά τους τραυματισμούς δεκάδων ανθρώπων, οι Αρχές «ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές».

«Για το σημερινό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος η Ελληνική Αστυνομία σχεδίασε και έλαβε αυξημένα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, προκειμένου να διασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν, να αποτρέψει έκνομες και παράνομες ενέργειες σε βάρος τους και να διαφυλάξει την έννομη τάξη. Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οργανωμένες ομάδες ατόμων επιτέθηκαν επανειλημμένα και με ιδιαίτερη σφοδρότητα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με πέτρες, σίδερα, καδρόνια, φωτοβολίδες, εμπρηστικές μολότοφ κ.α. επικίνδυνα αντικείμενα, με σαφή πρόθεση να διασπάσουν τη διάταξη των δυνάμεων και να εισβάλουν στους χώρους του Κοινοβουλίου» αναφέρει, ενώ συνεχίζει:

«Ενδεικτικό της βιαιότητας και της σφοδρότητας των επιθέσεων είναι το γεγονός του τραυματισμού δέκα αστυνομικών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών. Σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τις υπηρεσιακές εντολές, επέδειξαν ψυχραιμία και επαγγελματισμό και κάνοντας χρήση των ενδεδειγμένων μέσων απώθησης, απέκρουσαν αποτελεσματικά τις επιθέσεις, αποτρέποντας με τον τρόπο αυτό τις προθέσεις των οργανωμένων αυτών ομάδων».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024