Ο πρόεδρος των Κομορών, ο Αζαλί Ασουμανί, προκάλεσε οργή στη χώρα του χαρακτηρίζοντας τη στυγνή δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη «εσωτερική υπόθεση» του Βασιλείου που δεν δικαιολογεί τη διεθνή κατακραυγή που ξεσήκωσε.

«Ενας Σαουδάραβας δολοφονείται σε μια πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Πού είναι το κακό;(..) Αυτό είναι μια εσωτερική υπόθεση», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους.

«Κάθε μέρα, εκατοντάδες, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο, ειδικά στην Παλαιστίνη και κανείς δεν λέει κουβέντα», επέμεινε, αποδοκιμάζοντας ως «κακόβουλο» το αίσθημα που προκάλεσε παγκοσμίως αυτή η υπόθεση.

«Να πείτε του πρίγκιπα Σαλμάν να μην ανησυχεί»

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, συνεργάτης της Washington Post, και επικριτής του καθεστώτος του Ριάντ δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου από σαουδάραβες πράκτορες, με την υπόθεση να προκαλεί διεθνή κατακραυγή και διπλωματικές διενέξεις.

Οι δηλώσεις του προέδρου Ασουμανί έγιναν την Πέμπτη, παρουσία του σαουδάραβα πρεσβευτή στην πρωτεύουσα Μορονί, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δρόμου στη νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος των Κομορών, Αζαλί Ασουμανί (Reuters)

«Σας ζητώ να μεταφέρεται αυτό (το θέμα) στον (Σαουδάραβα) πρίγκιπα Σαλμάν και να του πείτε να μην ανησυχεί», πρόσθεσε ο Ασουμανί.

Ο σαουδάραβας πρεσβευτής, ο Χαμάντ Μπεν Μουχαμάντ Αλχαζίρι, δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Εντούτοις, το τμήμα των Κομορών της διεθνούς ένωσης γαλλόφωνων δημοσιογράφων δήλωσε άναυδο από τις δηλώσεις Ασουμανί.

Αντιδράσεις: «Να αποσύρει τις δηλώσεις του»

«Οι δημοσιογράφοι των Κομορών ζητούν επισήμως από τον αρχηγό του κράτους να αποσύρει τις δηλώσεις του αυτές, που σόκαραν όχι μόνο τους δημοσιογράφους, αλλά και την κοινή γνώμη» ανέφερε η UPF Κομόρων με ανακοίνωσή της.

«Αναρωτιόμαστε τι μας περιμένει στη χώρα μας, όταν ο πρόεδρός μας δημοσίως καταφρονεί τη δολοφονία σαουδάραβα δημοσιογράφου, που ήταν επικριτικός του καθεστώτος της χώρας του», προσθέτει η ένωση.

Το 2018 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέταξαν τις Κομόρες στην 49η θέση των 180 χωρών στον παγκόσμιο δείκτη ελευθερίας του Τύπου, αλλά οι δημοσιογράφοι της χώρας διαμαρτύρονται ότι εργάζονται κάτω από αυξημένες πιέσεις τα τελευταία χρόνια.

Πηγή χρηματοδότησης το Ριάντ

Το Ριάντ αποτελεί σημαντική πηγή οικονομικής στήριξης για τη φτωχή νησιωτική χώρα, που διέκοψε τις σχέσεις της το 2016 με το Ιράν, κύριο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας και το 2017 με το Κατάρ, άλλο περιφερειακό αντίπαλο του Ριάντ.

Πέρσι, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε σύμφωνο με το αρχιπέλαγος Κομορών, το οποίο έχει πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων, χορηγώντας 22 εκατομμύρια δολάρια για έργα υδροδότησης και υποδομών.

Παρόλο που η σαουδαραβική δικαιοσύνη απάλλαξε από κατηγορίες τον σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο διάδοχος του θρόνου θεωρείται από πολλές χώρες ότι βρίσκεται πίσω από την δολοφονία Κασόγκι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο