Το καραβάνι των 1.000 – 2.000 μεταναστών από την Ονδούρα (μεταξύ τους, ολόκληρες οικογένειες), που αναχώρησε στις αρχές της εβδομάδας για να γλιτώσει από την ανέχεια και τη βία στη χώρα αυτήν, πλησίαζε χθες το βράδυ το Μεξικό, ενώ κάποιες μικρές ομάδες του έχουν αρχίσει ήδη να περνούν τα σύνορα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Το «καραβάνι της 15ης Ιανουαρίου» αναχώρησε χθες το πρωί από την πρωτεύουσα της Γουατεμάλας, αφού πέρασε τη νύχτα σε χώρους του Οίκου του Μετανάστη, που ανήκει στην Καθολική Εκκλησία, όπως και του δημόσιου Πανεπιστημίου Σαν Κάρλος.

Περίπου 200 Ονδουριανοί διέσχισαν τα σύνορα με το Μεξικό χθες το βράδυ και έδειξαν τα αναγνωριστικά τους έγγραφα στις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση, προκειμένου να λάβουν ειδική άδεια σε διάστημα έως και πέντε ημερών.

«Το Μεξικό αποφάσισε να δώσει μια κάρτα επισκέπτη για ανθρωπιστικούς λόγους σε όλους όσοι εισέλθουν και δείξουν τα αναγνωριστικά τους έγγραφα» δήλωσε ο Εκτόρ Ούγο Αλεμάν, διευθυντής των υπηρεσιών μετανάστευσης.

Η κάρτα αυτή, η οποία ανανεώνεται, επιτρέπει την παραμονή των μεταναστών επί ένα έτος στο Μεξικό, όπως και την αναζήτηση εργασίας στη χώρα αυτήν και την παροχή υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης από τις δημόσιες υπηρεσίες της.

Μεταξύ των μεταναστών του καραβανιού αυτού από την Ονδούρα είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια απέναντι στους πολιτικούς της χώρας τους.

«Όλοι οι πολιτικοί της Ονδούρας είναι κλέφτες, όλοι: οι βουλευτές, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι!» διαμαρτυρήθηκε ο 52χρονος χωρικός Χενάρο Ερνάντες.

«Και αυτός ο πρόεδρος (ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες) είναι ο μεγαλύτερος κλέφτης από όλους» πρόσθεσε ο χωρικός, κατηγορώντας τον ότι αυτός αποτελεί την αιτία της απελπιστικής κατάστασης που τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Κατά την αναχώρησή του από την πόλη Σαν Πέδρο Σούλα στην Ονδούρα, ο αριθμός των μεταναστών στο καραβάνι αυτό υπολογιζόταν σε περίπου χίλιους, αλλά οι αρχές της Γουατεμάλας υπολόγισαν στη συνέχεια ότι είναι διπλάσιοι.

Εκτός από το καραβάνι αυτό, μια άλλη ομάδα, περίπου 200 μεταναστών, αναχώρησε από το γειτονικό Σαλβαδόρ, με στόχο πάντα να φθάσει στις ΗΠΑ.

Τα νέα αυτά καραβάνια μεταναστών που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή στις ΗΠΑ ενίσχυσαν την επιμονή του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ώστε να συγκρατηθεί η συρροή μεταναστών στη χώρα του.

Την ίδια ώρα, και καθώς το «καραβάνι της 15ης Ιανουαρίου» συνέχιζε το δρόμο του προς το αμερικανικό όνειρο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, Λουίς Αρεάγα, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα μέσα από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης: «Καλώ όλους τους μετανάστες που σκέφτονται να πάνε στις ΗΠΑ να αλλάξουν γνώμη. Η προσπάθειά σας να μεταναστεύσετε εκεί είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Θα συλληφθείτε και οι ΗΠΑ θα θέλουν να σας απελάσουν».

Στο μεταξύ, εν αναμονή της επικείμενης άφιξης του καραβανιού αυτού στο Μεξικό, η κυβέρνηση του αριστερού νέου προέδρου της χώρας, Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έστησε ένα χώρο υποδοχής στην πολιτεία Τσιάπας, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Οι μεξικανικές Αρχές προειδοποίησαν ωστόσο ότι δε θα επιτρέψουν σε μετανάστες να περάσουν παράτυπα τα σύνορα, μετά τα περσινά επεισόδια.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Τεγκουσιγκάλπα, ένδεκα Ονδουριανοί έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Το τελευταίο από τα θύματα αυτά είναι ένας 23χρονος, τον οποίο συνέθλιψε ένα τρένο.

Το Δεκέμβριο δύο παιδιά από τη Γουατεμάλα πέθαναν στις ΗΠΑ, μετά τη σύλληψή τους μαζί με τους γονείς τους από τους μεθοριακούς φρουρούς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο