Να ρίξουν τους τόνους της δημόσιας αντιπαράθεσης όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών συμφώνησαν Ελλάδα και Ρωσία κατά την σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου με τον ρώσο υφυπουργό, Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Μετά από ημέρες σφοδρής αντιπαράθεσης που ξεκίνησε όταν η Μόσχα έκανε λόγο για επιρροή του ξένου παράγοντα στην επίλυση του Μακεδονικού, καθώς και την απάντηση της Αθήνας, η οποία κατήγγειλε ρωσική παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι οποίες διάφορες πρέπει λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο και με σεβασμό στα εσωτερικά θέματα κάθε χώρας.

Ο κ. Γκρουσκό από την πλευρά του ανέφερε πως υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία όσον αφορά την σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας όμως με νόημα πως η Μόσχα δεν θέλει να δει τα Βαλκάνια να μετατρέπονται σε πεδίο αντιπαράθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα δρομολογήσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO, ένα γεγονός που προβληματίζει την Ρωσία, η οποία θέλει να αποτρέψει περαιτέρω εξάπλωση της Συμμαχίας και της Δυτικής επιρροής στα Βαλκάνια και στην ανατολική Ευρώπη.

Ουσιαστικά, ουδείς από τους δύο αξιωματούχους αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα Σκόπια ή στο Μακεδονικό, όμως αμφότεροι στάθηκαν στην βούληση Ελλάδας και Ρωσίας να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η Μόσχα υποστηρίζει συζήτηση του Μακεδονικού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μολονότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ στηρίζει πλήρως την λύση των Πρεσπών.

Τρεις ημέρες πριν το ταξίδι του στην Αθήνα, και μετά την αιχμηρή αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας, ο κ. Γκρουσκό δήλωσε πως η Ρωσία δεν θέλει να επέμβει σε εσωτερικά θέματα της Ελλάδας, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη της για υποθέσεις που «εμπίπτουν στην αρμοδιότητα» του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο