Τα «ορφανά» της Κεντροαριστεράς αλλά και της… «ψεκασμένης» Δεξιάς (όπως πλέον οι πάντες την αποκαλούν) ήταν και εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει το κύριο θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια της Βουλής. Και ήταν την Τρίτη το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, αρκετά.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, βλέπετε, και η τακτική του Αλέξη Τσίπρα να κρατηθεί στην εξουσία και να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, διαλύοντας όμως τα μικρά κόμματα, έχει φέρει τεράστιες ανακατατάξεις.

Οπως έλεγαν χθες βουλευτές (περιλαμβανομένων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), σύμφωνα με τον Βηματοδότη, η επόμενη μέρα θα βρει μια Βουλή εντελώς διαφορετική και αρκετά κοινοβουλευτικά κόμματα θα εξαφανιστούν. Ηδη οι ΑΝΕΛ έχουν μείνει με πέντε βουλευτές και τον Αριστείδη Φωκά της Ενωσης Κεντρώων που ξαφνικά «αγάπησε» τον Καμμένο. Είναι ο ίδιος, όπως πολύ καλά ενθυμείσθε, που φώναζε δημόσια «να καεί, να καεί… η Βουλή» διαμαρτυρόμενος για τον αγαπημένο του… ΜΠΑΟΚ. Οι ΑΝΕΛ μπορεί να διατηρούν (με δεκανίκια και με μη διαγραφές βουλευτών) προς το παρόν ΚΟ, στην κοινωνία όμως είναι… εξαφανισμένοι.

Ομοίως και στο Ποτάμι γίνεται… χαμός. Η διαγραφή του Δανέλλη επανέφερε την εσωστρέφεια στο κόμμα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μέχρι τις εκλογές η ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη δεν θα υπάρχει. Ο κ. Δανέλλης ήταν και παραμένει το πρόσωπο της ημέρας, αφού αυτός είναι που με την ψήφο του δίνει ζωή στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι πριν από έξι μήνες ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε η ΝΔ.

Αλλά στο Ποτάμι υπάρχουν και  άλλοι κίνδυνοι. Οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός, για παράδειγμα, είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός κόμματος. Στο Κίνημα Αλλαγής βολοδέρνουν μεταξύ σύγκρουσης με την κυβέρνηση και άρνησης συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη. Ενα Κίνημα που ξεκίνησε με ελπίδες για… 15% και αγωνιά τώρα αν θα πιάσει το 5%.

Ετσι, έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόμενος ως νέος… Ανδρέας, να ηγεμονεύσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, φτιάχνοντας το… ΠΑΣΟΚ του παρόντος ενάντια στη… δεξιά παλινόρθωση. Καθόλου τυχαία δεν θυμήθηκε ο Πρωθυπουργός τα δραματικά γεγονότα της αποστασίας του 1965 καθώς πλέον ο βασικός στόχος του είναι να μαζέψει τα «ορφανά» της Κεντροαριστεράς.

Χοντρό πολιτικό παιχνίδι γίνεται και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί, ο αυτοαποκαλούμενος «μακεδονομάχος» Πάνος Καμμένος θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης της λεγόμενης πατριωτικής Δεξιάς. Ομως, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί, «με ποσοστό που κινείται στα όρια του 1% πώς θα επιβάλουν όρους οι ΑΝΕΛ; Πιο μεγάλες απαιτήσεις θα έχει ο… Κυριάκος Βελόπουλος ή ο Φαήλος Κρανιδιώτης παρά ο Καμμένος». Είναι σίγουρο, πάντως, ότι και στον χώρο της «ψεκασμένης» Δεξιάς υπάρχουν πολλά «ορφανά» που ψάχνουν για ένα σπίτι.