Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας : Δεν δέχομαι μαθήματα πολιτικής ηθικής από τον κ. Μητσοτάκη

Τσίπρας : Δεν δέχομαι μαθήματα πολιτικής ηθικής από τον κ. Μητσοτάκη

Πήρα το πολιτικό ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας και της κρισιμότητας των στιγμών, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στον Κ.Μητσοτάκη, με νέες αναφορές στη ιστορία της ΝΔ. Τον Ιούλιο του 2015 με 127 βουλευτές μου λέγατε συνέχισε, τώρα ότι έχω χάσει τη νομιμοποίηση της Βουλής και του λαού. Aπό ό,τι φαίνεται ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις απόψεις, ήταν ένα ακόμη από τα καρφιά του πρωθυπουργού.

Πήρα το πολιτικό ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας και της κρισιμότητας των στιγμών, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με νέες αναφορές και στην ιστορία της ΝΔ, αν και σαφώς σε πολύ πιο ήπιους τόνους από αυτούς που χρησιμοποίησε κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος ακριβώς στους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιεί και «το στυλ» που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε «γιατί τόση νευρικότητα;». Αν ισχύουν όλα όσα λέτε περί ετοιμόρροπης κυβέρνησης σε αποδρομή και ισχύουν οι δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν κάθε ημέρα οι εφημερίδες που σας στηρίζουν «δεν δικαιολογείται τέτοιος εκνευρισμός. Εκτός εάν γνωρίζετε κάτι άλλο και δεν ισχύουν τα στοιχεία που παρουσιάζετε».

Ο κ. Τσίπρας εστίασε στο γεγονός ότι «πήρα το ρίσκο έχοντας την πολιτική τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις και από τον Καμμένο, αλλά και από το σύνολο της Βουλής», ενώ μπορούσε -όπως είπε- βάσει Συντάγματος να μην ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να πετάξει το μπαλάκι στην ΝΔ καλώντας τη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, «κάτι που δεν τολμήσατε, ίσως γιατί ούτε πριν έξι μήνες τα καταφέρατε συγκεντρώνοντας 127 βουλευτές μόνο».

Απαντώντας δε στις κατηγορίες της ΝΔ περί ουσιαστικής απώλειας της νομιμοποίησης της κυβέρνησης ο κ. Τσίπρας ανέφερε «τον Ιούλιο του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 25 βουλευτές και έμεινε με με 124, μου λέγατε ‘συνέχισε’, χωρίς να θέτετε κανένα θέμα ‘κυβέρνησης κουρελού’ πολιτικής ή ηθικής νομιμοποίησης, τώρα με 145 βουλευτές, ισχυρίζεστε ότι ακόμη και αν στηρίξουν την κυβέρνηση 151 βουλευτές έχω χάσει τη νομιμοποίηση της Βουλής» προκαλώντας ενθουσιασμό στα κυβερνητικά έδρανα.

Σε ό,τι αφορά δε τις κατηγορίες για υφαρπαγή βουλευτών, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον κ. Μητσοτάκη ότι ξεχνά ή απωθεί την ιστορία του κόμματος του. «Να σας θυμίσω ότι ο πατέρας σας κυβέρνησε με τον κ. Κατσίκη από το 1990 έως το 1993. Θα σας παρακαλούσα, επειδή δεν είμαστε χθεσινοί να είστε πιο προσεκτικός».

«Δεν είστε σε θέση να παραδίδεται μαθήματα πολιτικής ηθικής και κοινοβουλευτισμού» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κ.Μητσοτάκη.

«Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η κρισιμότητα των στιγμών και των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας απαιτεί από τον καθένα και την καθεμιά βουλευτή να αναλάβει τις ευθύνες του, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τον κ. Μητσοτάκης ότι δεν βρήκε να πει μια κουβέντα για να καταδικάσει το στέλεχος της ΝΔ που έστελνε απειλητικά μηνύματα στους βουλευτές.

«Από ό,τι φαίνεται ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις απόψεις» είπε στον Κ.Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μου χρειάζεται για να προχωρήσει το έργο της την πλειοψηφία των βουλευτών» και καλώ κάθε βουλευτή να αποφασίσει με το χέρι στην καρδιά.

Ως άσσο στο μανίκι που τον έβγαλε προς το τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έφτασε στην Αθήνα από τα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία υπάρχει ειδική αναφορά ότι ο όρος «μακεδονική» αφορά ιθαγένεια και όχι εθνότητα, καλώντας τον Κ.Μητσοτάκη να ανοίξει τα χαρτιά του και να παραδεχθεί ότι δεν έχει πρόβλημα με την συμφωνία αλλά χρησιμοποιεί το ζήτημα για μικροπολιτικούς λόγους. Αλλιώς αν διαφωνείτε και με το ζήτημα της ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που αποτελούσε εθνική γραμμή, να προσχωρήσετε στη γραμμή Καμμένου.

Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες δήλωσε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ανοιχτός να συζητηθεί το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο αναλυτικά επιθυμεί η αντιπολίτευση. Πέταξε δε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συζητήσουν το ζήτημα και όποιο άλλο θέμα επιθυμεί σε debate. Μια πρόσκληση που την επανέλαβε αρκετές φορές χωρίς να λείπουν οι σπόντες προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ελάτε (σ.σ για debate). Πού θέλετε; Θέλετε στη Δημόσια Τηλεόραση; Θέλετε να το κάνουμε και στον ΣΚΑΪ, να σπάσουμε και το εμπάργκο; Θέλετε με δημοσιογράφους που σας δίνουν σκονάκια; Θέλετε με αυτούς που σας γράφουν τις ομιλίες; Με όποιον θέλετε κ. Μητσοτάκη. Εγώ έχω επιχειρήματα. Εσείς έχετε φωνές, συνθήματα. Ελάτε. Όπου θέλετε, όπως θέλετε και όποτε θέλετε».

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024