Για εξασφάλιση της στήριξης της Κομισιόν σε ότι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτιόγλου μετά τη συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, με τον αντιπρόεδρο και υπουργούς της κυβέρνησης.

Ερωτηθείς ο κ. Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση για την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό παραδέχθηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι συζητήθηκε στη συνάντηση και σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας, όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες».

Για το ίδιο θέμα, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποστηρίζει όμως ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και άρρηκτα συνδεδεμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντας υπόψη και την ανεργία».

Η υπουργός προσέθεσε πως ενημέρωσε τον κ. Μοσκοβισί για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου για αυξήσεις 5-10%, «την οποία λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, είπε, από το 1995, οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.

Σχετικά με την έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι ο αριθμός έχει μειωθεί κάτω από τις 40.000 για τις κύριες, κάτω από τις 40.000 για τις επικουρικές συντάξεις και κάτω από τις 16.000 για τα εφάπαξ.

Υπολογίζεται μάλιστα, ότι έως τον Απρίλιο θα έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους.

Ερωτηθείσα για την προωθούμενη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η ρύθμιση του υπουργείου για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορά στους πάντες (σ.σ. ανενεργούς και ενεργούς επαγγελματίες, άτομα κοντά στη σύνταξη κ.ά.).

Διευκρίνισε ότι η διαχωριστική γραμμή για τις οφειλές θα είναι η 31η Δεκεμβρίου 2016, και θα υπάρξει επανυπολογισμός των έως τότε οφειλών με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Ωστόσο, στις δόσεις τής εν λόγω ρύθμισης -χωρίς επανυπολογισμό- θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν θα υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο