Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρια σύγκρουση για αγύρτες, πρόθυμους, επικίνδυνους, αποστάτες και κουρελούδες

Αγρια σύγκρουση για αγύρτες, πρόθυμους, επικίνδυνους, αποστάτες και κουρελούδες

Σε πολιτικό επίπεδο αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι οδηγούμαστε σε μια μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη όπου θα ακουστούν τα πάντα και θα χρησιμοποιηθούν και χτυπήματα κάτω από τη μέση

Μια από τις αγριότερες κοινοβουλευτικές μάχες των τελευταίων ετών βρίσκεται σε εξέλιξη σε μια πρόβα του σκληρού σκηνικού πόλωσης που έχει ήδη στηθεί και θα πάει μέχρι τις εκλογές.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Όμως, το πολιτικό παρασκήνιο των προηγούμενων ημερών, το στημένο διαζύγιο μεταξύ Τσίπρα – Καμμένου, οι μετακινήσεις βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, έχουν δημιουργήσει ένα πολύ θερμό κλίμα στη Βουλή.

Ακούστηκαν πολύ σκληρά λόγια στην πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού και στη συνέχεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια αντιπαράθεση κυριολεκτικά από τα παλιά καθώς ο πρωθυπουργός επανέφερε την πριν από 50 και πλέον χρόνια αποστασία ο δε Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι ο τελευταίος εν ενεργεία αρχηγός του στρατού που έγινε υπουργός Αμυνας ήταν ο στρατηγός Σπαντιδάκης της Χούντας.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρώτης ημέρας της συζήτησης ήταν η οχλαγωγία, βουλευτές χτυπούσαν τα έδρανα, τσακώνονταν με το προεδρείο ή μεταξύ τους και ζητούσαν να πάρουν το λόγο. Εκφράσεις όπως αποστάτες, πρόθυμους, κουρελούδες, γυρολόγοι, αγύρτες, επικίνδυνοι, ήταν οι περισσότερο… ευγενικές καθώς πολλές φορές η κατάσταση πήγε να ξεφύγει.

O Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε να φωνάξει πολλές φορές «καθίστε κάτω» και να ανακαλέσει στην τάξη την κ. Χριστοφιλοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής που χτυπούσε τα έδρανα την ώρα που η κ. Γεννηματά ζητούσε επιτακτικά το λόγο.

Σε πολιτικό επίπεδο αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι οδηγούμαστε σε μια μονομαχία Τσίπρα – Μητσοτάκη όπου θα ακουστούν τα πάντα και θα χρησιμοποιηθούν και χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Από την… ωραία ατμόσφαιρα δε θα μπορούσε να λείπει ο Πάνος Καμμένος ο οποίος με twitter πήρε θέση λέγοντας: «Λάθος του πρωθυπουργού η στήριξη της ήδη νεκρής συμφωνίας των Πρεσπών. ΕΓΚΛΗΜΑ του Κούλη φερόμενου ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλεί τον Έλληνα ΥΕΘΑ, τον Ναύαρχο, τον βάτραχο Αποστολάκη Σπαντιδάκη. Προσβάλει το Στράτευμα ο αδελφός της κομματάρχη Ερτογάν».

Τι είπε ο Τσίπρας

Διαφώνησε με την επιλογή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, δηλώνοντας όμως ότι σέβεται την επιλογή του. «Η διαφωνία του Καμμένου με εμένα με την κυβερνητική γραμμή στο ζήτημα της σύνθετης ονομασίας τον οδήγησε να φύγει από την κυβέρνηση και να αποσύρει τη στήριξή του. Το είπα και στον ίδιο, θα το πω και δημόσια: θεωρώ ότι κάνει λάθος, δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά, ούτε θεωρώ ότι η επιλογή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Πιστεύω ότι μπορούσε να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση χωρίς να την καταψηφίσει. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία την επιλογή του», είπε.

Ο κ. Τσίπρας έπλεξε το εγκώμιο του μέχρι πριν λίγες μέρες κυβερνητικού του εταίρου.

«Όλα τα δύσκολα βήματα έγιναν από μια κυβέρνηση δύο κομμάτων με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Ήταν μια κυβέρνηση που πολεμήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού πολιτικού συστήματος, μαζί με τους αντίπαλούς της. Εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά , και στη συνέχεια έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά και άρχισαν να αισθάνονται φοβισμένοι και αμήχανοι. Όλα τα καταφέραμε μαζί με τους ΑΝΕΛ με τους οποίους έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια σε μια έντιμη συνεργασία και ειλικρινή», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, αρκεί να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία.

«Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία. Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε υπουργό εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πράττει το εθνικά σωστό, διότι όπως εξήγησε, «πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Πατριωτισμός τέλος δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος. Να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος. Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέση αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Τους τελευταίους τους θεωρώ αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο Πάνος Καμένος. Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι που επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση. Την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους. Την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί. Και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε πολιτικά και ηθικά ανέντιμη τη στάση της Νέας Δημοκρατία διότι δεν διαφωνεί με την ουσία αλλά ψάχνει να εφεύρει ψεύτικα δήθεν σκοτεινά σημεία για να ψαρέψει στα θολά νερά του συντηρητικού ακροατηρίου. Όπως είπε, εκεί βρίσκεται και η διαφορά τους με τους ΑΝΕΛ.

«Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα»

«Η σημερινή διαδικασία είναι η τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται εδώ και τέσσερα χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού. Πρόκειται για άθλιο θέατρο που έστησαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, στόχοι των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου ήταν «πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, δεύτερον να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του ο αρχηγός του».

«Ζούμε έναν τραγέλαφο», υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε, «η φαρσοκωμωδία των ελιγμών του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου απαιτεί και κομπάρσους, βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτή τη Βουλή, αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν, αλλά είναι πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε πρώτα την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως «τον πιο ανέντιμο» πρωθυπουργό μετά τη μεταπολίτευση.

«»Αναντικατάστατο» είχατε αποκαλέσει τον κ. Καμμένο. Και τώρα ξαφνικά, απαλλαγμένος δήθεν από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάντε εκλογές, ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα, κατέληξε ο κ. Μηστοτάκης.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024