Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι ζουν με τον ΦΠΑ που πληρώνουμε

Ποιοι ζουν με τον ΦΠΑ που πληρώνουμε

Το μεγαλύτερο χρέος 282 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη μη καταβολή του ΦΠΑ από κάποιες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε μήνα

Στις αρχές της κρίσης είχα ρωτήσει τον βασικό διαπραγματευτή της κυβέρνησης Παπανδρέου με την τρόικα «γιατί δεν κάνετε κάτι να εισπράξετε τον ΦΠΑ που χάνεται».

Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική. Μου είπε: «Τώρα που κλείνουν οι τράπεζες ο ΦΠΑ λειτουργεί ως κεφάλαιο κίνησης. Τους αφήνουμε μήπως και επιβιώσουν»…

Πέρασαν όμως τα χρόνια, λίγοι επέζησαν, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, αλλά η πληγή «εισπράττω αλλά δεν αποδίδω τον ΦΠΑ» έμεινε, έχει πλέον περάσει στο DNA της αγοράς…

Αυτό δείχνουν οι αριθμοί. Τον περασμένο Νοέμβριο τα χρέη προς το Δημόσιο και την Εφορία αυξήθηκαν και πάλι κατά 857 εκατ. ευρώ (!), εκ των οποίων το ένα τρίτο προέρχεται από τον ΦΠΑ.

Για να είμαστε συγκεκριμένοι, από την ανάλυση της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων προκύπτουν τα εξής:

  • Οι οφειλές από φόρους στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 180 εκατ. ευρώ. Κατανοητό, γιατί κάποιοι έχουν γονατίσει από την υπερφορολόγηση.
  • Οι οφειλές από φόρους στην περιουσία αυξήθηκαν κατά 169 εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι κατανοητό, γιατί κάποιοι που βρέθηκαν με μεγάλη ακίνητη περιουσία μπορεί να μην έχουν εργασία ή να είναι συνταξιούχοι με τόσο χαμηλές συντάξεις που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του ΕΝΦΙΑ.
  • Οι οφειλές από πρόστιμα Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων αυξήθηκαν κατά 47 εκατ. ευρώ. που σημαίνει ότι κάποιοι δεν έκοβαν αποδείξεις ή συνελήφθησαν να φοροδιαφεύγουν και τους επιβλήθηκαν ποινές που δεν έχουν ακόμη πληρώσει. Και αυτό είναι κατανοητό, αλλά είναι αστείο να «δακρύζουν» τα κόμματα για την αδυναμία των φοροφυγάδων να πληρώσουν.

Και ερχόμαστε στο πιο ουσιαστικό ζήτημα, που είναι διαχρονικό.

Το μεγαλύτερο χρέος 282 εκατ. ευρώ δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη μη καταβολή του ΦΠΑ από κάποιες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε μήνα.

Αυτή είναι η δημοσιονομική πληγή μπροστά στην οποία κλείνουν τα μάτια και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και όσοι φλερτάρουν με τη θέση τους μετά τις εκλογές ασκώντας «ανέξοδη» αντιπολίτευση…

Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να συμφωνήσουν ότι ο ΦΠΑ θα αποδίδεται αυτόματα από τις τράπεζες στην Εφορία μόλις κόβεται το τιμολόγιο ή η απόδειξη οποιασδήποτε συναλλαγής. Και αυτό είναι σήμερα εφικτό.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024