Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ώρα της κρίσης για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Ξεκίνησε το ραντεβού του «διαζυγίου» για Τσίπρα - Καμμένο

Η ώρα της κρίσης για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – Ξεκίνησε το ραντεβού του «διαζυγίου» για Τσίπρα – Καμμένο

Από την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, μετά από μια εβδομάδα απειλών, τελεσιγράφων και εν τέλει της κωλοτούμπας της Παρασκευής του προέδρου των ΑΝΕΛ, θα φανούν οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για το πόσο σκληρά θα επιλέξει να αναμετρηθεί με τον εταίρο του

Η ώρα της Κρίσεως έφθασε. Σε λιγότερο από δύο ώρες θα γνωρίζουμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ή θα μπούμε σε νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας. Η δεύτερη εξέλιξη είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη, αυτό που δεν γνωρίζουμε ωστόσο είναι το πόσο σκληρό θα είναι αυτό το διαζύγιο.

Από την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, μετά από μια εβδομάδα απειλών, τελεσιγράφων και εν τέλει της  κωλοτούμπας της Παρασκευής του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θα φανούν οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα για το πόσο σκληρά θα επιλέξει να αναμετρηθεί με τον πολιτικό του σύντροφο.
Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30 αλλά στη συνέχεια με ανακοίνωση του κόμματος προσδιορίστηκε μισή ώρα νωρίτερα.

Ενα σενάριο που «παίζει» τις τελευταίες ώρες είναι το «βελούδινο» διαζύγιο με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση αλλά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης όταν αυτή ζητηθεί. Να αποσυνδεθεί δηλαδή η συμφωνία των Πρεσπών από την ψήφο στήριξης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι προφανές ότι θα πρόκειται για την μέγιστη κωλοτούμπα του κυβερνητικού εταίρου.

Καλημέρα με… έπαρση σημαίας από τον Καμμένο

Με ένα διόλου τυχαίο tweet επέλεξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος να ξεκινήσει τη μέρα. Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πάνος Καμμένος καλημέρισε τους διαδικτυακούς του φίλους με ένα βίντεο που δείχνει έπαρση σημαίας στο Φυλάκιο του Γράμμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Προφανώς με αυτή την ανάρτηση ο κ. Καμμένος προσπαθεί να στείλει κάποιο μήνυμα, μιας και το βίντεο του ΓΕΣ, που παραθέτει στην ανάρτησή του, αν και δείχνει συνθήκες κακοκαιρίας, δεν είναι σημερινό, αλλά έχει αναρτηθεί στις 6 Απριλίου 2018.

Τα σενάρια της αποχώρησης Καμμένου

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας θα φύγει από την κυβέρνηση και μαζί του θα αποχωρήσει και η υφυπουργός, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά. Όχι όμως και οι Ελ. Κουντουρά και Β. Κόκκαλης, εκτός κι αν στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασιστεί να αποχωρήσουν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Έναν όρο που θέτει ο Πάνος Καμμένος εδώ και μερικές ημέρες όπως και να μην αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος προτείνει για τη θέση του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, αλλά αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάει πιθανότατα ο Δ. Βίτσας.

Η συνέντευξη τύπου αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς είτε ο Καμμένος θα μιλήσει σε υψηλούς τόνους καταγγέλλοντας τον συνέταιρό του στην εξουσία για ενέργειες που οδήγησαν στο διαζύγιο είτε απλά θα ανακοινώσει την αποχώρησή του χωρίς να ανοίξει πόλεμο με το Μαξίμου.

Συνεργάτες του πάντως τον συμβουλεύουν να επιλέξει επιθετική ρητορική καταγγέλλοντας τον Τσίπρα για αθέτηση της συμφωνίας που είχαν κάνει.

Ο Καμμένος χρεώνει πολλά στον πρωθυπουργό. Όπως ότι του είχε υποσχεθεί ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έρθει στη Βουλή πριν από τον Μάρτιο. Όπως επίσης και το γεγονός ότι συνομίλησε με στελέχη των ΑΝΕΛ (π.χ. τον Παπαχριστόπουλο) πίσω από την πλάτη του, παρ’ ότι είχε δεσμευτεί ότι δεν θα προσεγγίσει βουλευτές του κόμματός του.

Θα μείνει με Κατσίκη και Κόλλια – Τσαρουχά;

Ο Πάνος Καμμένος «αδειασμένος» και από τα γεγονότα, από την στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ έχει ως μοναδική σανίδα σωτηρίας την ηρωϊκή έξοδο. Αν αυτό το κάνει με καταγγελίες ή αν το κάνει με χαμηλούς τόνους και σε συναινετικό κλίμα, αυτό θα φανεί την Κυριακή το μεσημέρι.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Τσίπρας και Καμμένος είχαν τηλεφωνικές επαφές τις τελευταίες ημέρες και σε κλίμα έντασης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άλλωστε θεωρεί ότι δεν πρέπει να γίνει «θυσία» για να γλιτώσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες από την Κυριακή και μετά. Οι παραιτήσεις, εφόσον γίνουν, ανοίγουν το δρόμο για ανασχηματισμό καθώς θα πρέπει να αντικατασταθούν και οι κ. Νοτοπούλου και Ηλιόπουλος που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές.

Επίσης, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν από Δευτέρα ο Καμμένος θα μείνει με την Κόλλια και τον Κατσίκη και οι άλλοι βουλευτές του αποχωρήσουν.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024