Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυριακάτικα θα τα «ψάλλει» ο Τσίπρας - Τα δύο σενάρια που οδηγούν στο εξευτελισμό Καμμένου

Κυριακάτικα θα τα «ψάλλει» ο Τσίπρας – Τα δύο σενάρια που οδηγούν στο εξευτελισμό Καμμένου

Το παρασκήνιο του ραντεβού που κλείστηκε για το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Το διαζύγιο είναι πιο κοντά από ποτέ, μένει μόνο να φανεί αν θα είναι συναινετικό ή όχι

Ο κύβος ερρίφθη. Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα έρχονται νωρίτερα μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να καλέσει τον Πάνο Καμμένο την Κυριακή το πρωί και να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Λίγο μετά το πέρας της… Θείας Λειτουργίας ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να τα «ψάλλει» στον υπουργό Αμυνας αλλά και οι δύο μαζί, σαν χορωδία, θα ψάλλουν ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιλαροτραγωδία που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.

Το γεγονός και μόνο ότι το ραντεβού γίνεται την Κυριακή δείχνει τη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Ειδικά τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται σίγουρος για την πλειοψηφία που διαθέτει τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Και το παρασκήνιο που παίχτηκε γύρω από το πότε θα γίνει το ραντεβού, δείχνει επίσης ότι ο Τσίπρας «τα έχει πάρει» κατά το κοινώς λεγόμενο με τον φίλο του Πάνο.

Το ραντεβού είχε κλειστεί πράγματι για τη Δευτέρα, όμως, η διαρροή από τους ΑΝΕΛ της ώρα της συνάντησης εξόργισε το Μαξίμου επειδή θεωρήθηκε ότι ήθελε να «καπελώσει» τον πρωθυπουργό ο υπουργός Αμυνας. Ετσι του τηλεφώνησε λέγοντάς του «Πάνο έλα αύριο να τα πούμε» και να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας».

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν την απόφαση για το ξεκαθάρισμα το συντομότερο τονίζοντας ότι έδωσαν στον Πάνο Καμμένο το χρόνο που χρειάζεται για να λάβει τις αποφάσεις του. Αλλωστε, δεν υπήρχε άλλη δικαιολογία να μη γίνει το ραντεβού μετά τη «μαντεψιά» του Καμμένου την Παρασκευή ότι «υπάρχει εμπλοκή» στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τα βασικά σενάρια

Πλέον όλοι αναλύουν τα βασικά σενάρια για το πώς θα κινηθούν οι πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και με δεδομένο ότι η συμφωνία θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική βουλή. Όλα, όμως, τα σενάρια συγκλίνουν σε μια βασική παραδοχή: Τον δημόσιο εξευτελισμό ή αυτοεξευτελισμό του προέδρου των ΑΝΕΛ. Ο,τι κι αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός (γιατί αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων) ο Πάνος Καμμένος μετατρέπεται σε περίγελο. Η μόνη διαφορά είναι αν θα είναι περίγελος με κόμμα ή περίγελος χωρίς κόμμα.

Το πρώτο σενάριο είναι να αποφασιστεί ένα «βελούδινο», ένα συναινετικό διαζύγιο μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Πάνος Καμμένος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αλλά να γίνει δεκτό και το αίτημά του για αποχώρηση όλων των βουλευτών ή στελεχών των ΑΝΕΛ που έχουν κυβερνητική θέση. Αυτό θα ζητήσει ο Καμμένος και σαν επιπρόσθετος όρος θα είναι να μην ενταχθούν στα ψηφοδέλτια (και βεβαίως στην Κ.Ο.) του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό θα δεσμευτεί ότι θα στηρίξει την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αφήνοντας τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ετσι πιστεύει ότι θα κρατήσει το κόμμα του ολόκληρο μέχρι τις εκλογές, αν και γνωρίζει ότι θα είναι κόμμα – οπερέτα με έναν αρχηγό που δεν τον ακούνε τα στελέχη του.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό της οριστικής ρήξης. Ο Καμμένος να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ο Τσίπρας να του… κουνήσει μαντίλι και να του πάρει 3-4 βουλευτές αφήνοντάς τον με ένα διαλυμένο κόμμα, με ανύπαρκτη κοινοβουλευτική ομάδα. Στην περίπτωση αυτή, του εκρηκτικού διαζυγίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβούν όσα συμβαίνουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι σύζυγοι δηλαδή να τα σπάσουν άγρια και να αρχίσουν τις αποκαλύψεις. Κι όπως ξέρουμε πολύ καλά οι δύο φίλοι γνωρίζουν πολλά ο ένας για τον άλλον.

Το σενάριο αυτό προβλέπει βεβαίως ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από βουλευτές των ΑΝΕΛ, στήριξη της κυβέρνησης και από βουλευτές του Καμμένου όπως ο Παπαχριστόπουλος, η Κουντουρά, ο Κόκκαλης, ο Ζουράρις, ακόμη κι αν κάποιοι από αυτούς δεν δώσουν την ψήφο τους στο Μακεδονικό.

Το σίγουρο είναι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο τετραετής γάμος φτάνει στο τέλος του. Μπορεί βεβαίως να κάνει την κωλοτούμπα ο Καμμένος και να φτάσει να ψηφίσει μέχρι και τις Πρέσπες, αλλά αυτό μάλλον είναι εξωπραγματικό. Η κανονική κωλοτούμπα απλά θα είναι να ξεχάσει τις απειλές του ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του, να κάνει πέτρα την καρδιά και την ανάγκη φιλοτιμία και να στηρίξει τον Τσίπρα.

Είπαμε και στην αρχή. Περίγελος έτσι κι αλλιώς.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024