Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό : Σκληρά παζάρια με Αλβανούς βουλευτές - Σήμερα κρίνεται η συμφωνία των Πρεσπών

Μακεδονικό : Σκληρά παζάρια με Αλβανούς βουλευτές – Σήμερα κρίνεται η συμφωνία των Πρεσπών

Στη γειτονική χώρα γίνεται πολύ μεγάλος… τζόγος, σκληρά παζάρια και μια συναλλαγή που δεν έχει προηγούμενο προκειμένου να πειστούν οι Αλβανοί βουλευτές για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σε έξι με οκτώ ώρες θα γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και η Ελλάδα γενικότερα αν θα προχωρήσει ο σχεδιασμός του σχετικά με τον Πάνο Καμμένο και την κυβέρνηση. Αργά το μεσημέρι θα έχουμε το αποτέλεσμα από τη Βουλή της ΠΓΔΜ και είτε θα πάρει νέα αναβολή η ψηφοφορία είτε θα ολοκληρωθεί και ο Ζόραν Ζάεφ θα έχει εξασφαλίσει τις 80 ψήφους που χρειάζεται.

Στη γειτονική χώρα γίνεται πολύ μεγάλος… τζόγος, σκληρά παζάρια και μια συναλλαγή που δεν έχει προηγούμενο προκειμένου να πειστούν οι Αλβανοί βουλευτές για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες δεν κατέστη δυνατό να τελειώσει η διαδικασία καθώς την τελευταία στιγμή άρχισαν νέα παζάρια, έτσι η συζήτηση αναβλήθηκε για σήμερα στις 12 τοπική ώρα.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και το BESA είναι σκληρές όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας προκειμένου να εξασφαλιστούν τα δύο τρία της κοινοβουλευτικής δύναμης.

Ο τηλεοπτικός σταθμός “ALSAT-M” έκανε λόγο για εμπλοκή και τίνιζε ότι οι συνομιλίες έχουν διακοπεί προσωρινά.

Η ιστοσελίδα “FAKTOR” και άλλα ΜΜΕ, μετέδιδαν ότι οι οχτώ βουλευτές της σλαβικής αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος κατά την πρώτη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη οριακής πλειοψηφίας δύο τρίτων, τόνιζαν ότι ο προσδιορισμός της υπηκοότητας ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» προβλέπεται από την ίδια την Συμφωνία των Πρεσπών και προειδοποιούν ότι τυχόν αποδοχή των αιτημάτων του BESA από την κυβέρνηση θα σημαίνει την άρση της δικής τους υποστήριξης στις συνταγματικές τροπολογίες.

Τι ζητούσαν οι Αλβανοί βουλευτές;

Ηθελαν την αλλαγή του άρθρου του προτεινόμενου Συνταγματικού Νόμου που προσδιορίζει την υπηκοότητα ως «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και προτείνει τον προσδιορισμό της υπηκοότητας ως «υπηκοότητα της Μακεδονίας / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Σύμφωνα με άλλα ΜΜΕ, όπως η ιστοσελίδα της ε/φ “SLOBODEN PECHAT”, το BESA αποδέχεται ως εναλλακτική λύση να παραμείνει η υπηκοότητα «μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», αλλά αυτό να ισχύει μόνο για τους σλαβικής καταγωγής πολίτες της χώρας, ενώ για τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες (Αλβανοί, Σέρβοι, Τούρκοι, Ρομά κλπ) να αναγράφεται μόνο «πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Τα ΜΜΕ επισημαίνουν ότι το BESA θέτει την αποδοχή των προτάσεών του ως όρο προκειμένου να στηρίξει τις αλλαγές στο Σύνταγμα κατά την τελική φάση της διαδικασίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κοινοβούλιο.

Δύσκολο έργο

Κάποια μέσα έλεγαν ότι δεν είναι και τόσο εύκολο το έργο του Ζάεφ καθώς θα πρέπει:

-είτε να πειστεί το BESA να υπαναχωρήσει από τα αιτήματά του στο όνομα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ,

-είτε να βρεθεί κάποια διατύπωση στο ζήτημα της υπηκοότητας που θα καλύπτει και το BESA αλλά και την ομάδα των «οχτώ»

-είτε να αναζητηθεί η «αναπλήρωση» των δύο ψήφων του BESA από αντίστοιχο αριθμό βουλευτών της σλαβικής αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν υπέρ της έναρξης της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης κατά την ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου.

Τι λέει ο Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κίνημα BESA του Μπιλιάλ Κασάμι για την εξεύρεση μίας τεχνικής διατύπωσης σε ότι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει την στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το BESA και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το BESA είναι μέσα από την διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στην χώρα θα γίνουν “Μακεδόνες”. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι “Μακεδόνες”», είπε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το “MIA”. Πρόσθεσε ότι το BESA και κανένα άλλο αλβανικό κόμμα ή βουλευτής «δεν ζητά να αλλάξει η ταυτότητα».

Σε συνέντευξή του στον τ/σ “SITEL” ο Ζάεφ αναφέρθηκε, επίσης, σε ορισμένα θέματα της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι αρχικά διεξάγεται ψηφοφορία για κάθε τροπολογία, στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές). Ακολουθεί γενική συζήτηση, έπειτα συζήτηση επί των κειμένων και στην συνέχεια κάθε τροπολογία ψηφίζεται χωριστά με πλειοψηφία δύο τρίτων. Ακολουθεί μία ακόμα ψηφοφορία, όπου όλες οι τροπολογίες ψηφίζονται μαζί με πλειοψηφία δύο τρίτων. Στην συνέχεια ξεκινά η συζήτηση επί της πρότασης Συνταγματικού Νόμου, για τον οποίο απαιτείται επίσης πλειοψηφία δύο τρίτων.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ επισήμανε ότι στην όλη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών έγινε προσπάθεια για συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων. Τόνισε ότι οι προτάσεις της αντιπολιτευόμενης “Συμμαχίας για τους Αλβανούς” ήταν κυρίως τεχνικού χαρακτήρα και έγιναν αποδεκτές, ενώ για τα υπόλοιπα αιτήματα (σ.σ. του BESA) βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και αναζητείται η καλύτερη λύση για τους πολίτες αλβανικής καταγωγής. «Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που συζητούνται, αναζητούνται λύσεις, επειδή η υπηκοότητα προβλέπεται να είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, (ζητούν) να μην αναφέρονται ως “Μακεδόνες” επειδή είναι Αλβανοί, αλλά είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ή, μέχρι σήμερα, της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Σε μία τέτοια κατάσταση πιστεύω ότι θα βρούμε λύση, αναζητείται ο τρόπος», είπε ο Ζάεφ.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024