Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Πάνος βιάζεται να δώσει 230 εκατ. στους «οπλάδες»;

Γιατί ο Πάνος βιάζεται να δώσει 230 εκατ. στους «οπλάδες»;

Χαμός στη Βουλή με την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Πρόταση να ψηφιστεί ως νομοσχέδιο

Λίγη προτού ο Πάνος Καμμένος αποφασίσει να αναβάλει να πει το «πικρό ποτήρι» της αποχώρησής του από την κυβέρνηση, στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής επικρατούσε πανικός.

Εκεί είχε από το πρωί ξεκινήσει η συζήτηση για την περίφημη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την σύμβαση για τα F-16.

Μια τροπολογία που ο Πάνος Καμμένος, με ύποπτο τρόπο, προσπάθησε να την περάσει από την Ολομέλεια χωρίς ποτέ αυτή να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή.

Και μιλάμε για μια τροπολογία αξίας… 230 εκατ. ευρώ που ενώ ο υπουργός Αμυνας λέει ότι θα ωφελήσει την ΕΑΒ, η «πιάτσα» βοά ότι οι δουλειές θα μοιραστούν σε «κολλητούς» της κυβέρνησης «οπλάδες», μεταξύ αυτών ο κ. Κριστιαν Χατζημηνάς για τον οποίο έχουν ακουστεί πολλά γύρω από τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο.

Ο υπουργός εξαναγκάστηκε προχθές σε υποχώρηση ώστε να μην ψηφιστεί η τροπολογία πριν να συζητηθεί από την επιτροπή όπου ήταν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και άλλοι φορείς.

Το πρωί επικράτησε πανδαιμόνιο όταν ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας έλαβε τον λόγο δηλώνοντας ότι η Ν.Δ αποχωρεί από τη συνεδρίαση και δεν τη νομιμοποιεί με την παρουσία ενός απερχομένου υπουργού.

Αδύναμος υπουργός

Ο κ. Τασούλας επικαλέστηκε τον χθεσινό αποχαιρετισμό του κ. Καμμένου στους αρχηγούς των όπλων στο Πεντάγωνο λέγοντας: «Η ΝΔ κατόπιν αυτού και της παρουσίας του απερχόμενου υπουργού αποχωρεί και θα έρθει να συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα».

Ουσιαστικά η ΝΔ έθετε θέμα νομιμότητας της διαδικασίας και ηθικής φυσικά. Δεν μπορεί ένας υπουργός που είναι με το 1,5 πόδι εκτός Πενταγώνου να φέρνει μια τροπολογία που δίνει 230 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Ο Καμμένος εξαναγκάστηκε να απαντήσει λέγοντας: «Απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Το θέμα αφορά σε εμένα. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ούτε έχω δηλώσει πουθενά, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση. Είναι προσβλητική η στάση της Ν.Δ και την καταγγέλλω. Είναι ντροπή και προσβολή» είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κ. Χατζημηνάς

Η συζήτηση συνεχίστηκε με διάφορα διαδικαστικά θέματα ώσπου, σύμφωνα με πληροφορίες έπεσε στο τραπέζι η πρόταση να μην ψηφιστεί ως τροπολογία αλλά να συνταχθεί σχέδιο νόμου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν τα κόμματα να μελετήσουν τα θετικά ή αρνητικά, να τοποθετηθούν αλλά και να ψηφίσουν άρθρο – άρθρο αποκλείοντας αυτά που θεωρούν «ύποπτα».

Αγνωστο είναι αν θα αποδεχθεί αυτή την πρόταση ο Πάνος Καμμένος. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο υπουργός ήθελε πάση θυσία να περάσει η τροπολογία προτού… κουνήσει μαντίλι από το υπουργείο Αμυνας.

Μήπως βιαζόταν;

Κάποιοι συνέδεαν και την αναβολή της συνάντησης με Τσίπρα και των πολιτικών εξελίξεων με την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά. Ελεγαν δηλαδή στη Βουλή με νόημα «ο Καμμένος θα ήθελε να περάσει η τροπολογία και μετά να το κάνει… Κούγκι. Ισως γιατί έχει δεσμεύσεις κι εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσει πριν φύγει από το υπουργείο.

Τώρα, όμως, με την πρόταση για την κατάθεση νομοσχεδίου αλλάζουν τα πράγματα καθώς είναι κατανοητό ότι θα υπάρξει καθυστέρηση και τα ΑΩ δεν θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως ήθελε ο Καμμένος και η αγορά.

Ισως δε να μην προλάβει και τις πολιτικές εξελίξεις εκτός κι αν δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση, έρθει τη Δευτέρα η τροπολογία προς ψήφιση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν το τελευταίο χατίρι στον Καμμένο ψηφίζοντας μια σύμβαση που ευνοεί υπεργολάβους εταιρειών όπλων.

Τι λέει η ΝΔ

Πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν:

«Σήμερα στις 10 το πρωί είχε προγραμματισθεί, ως γνωστόν, κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Εξωτερικών και Άμυνας της βουλής προκειμένου ο κ. Πάνος Καμμένος να ενημερώσει τα μέλη τους για την τροπολογία που κατέθεσε την τελευταία στιγμή το βράδυ της Τετάρτης και προέβλεπε την απαράδεκτη αναβίωση Αντισταθμιστικών Ωφελειών που είχαν καταργηθεί δια νόμου από το 2011.

Για αυτό το λόγο, άλλωστε, η ΝΔ απαίτησε την απόσυρση της και ο κ. Καμμένος πειθαναγκάστηκε –μήπως και σώσει την τροπολογία του- να σκηνοθετήσει την κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών, κερδίζοντας χρόνο ενόψει και της ονομαστικής ψηφοφορίας που αξίωσε η ΝΔ και προγραμματίστηκε για την προσεχή Δευτέρα.

Ύστερα, ωστόσο, από την προχθεσινή προαναγγελία του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και τον χθεσινό αποχαιρετισμό του κ. Καμμένου στο Συμβούλιο Αμυνας του Πενταγώνου, η ΝΔ έκανε σήμερα το θεσμικά αυτονόητο.

Τα μέλη των δύο επιτροπών της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν εξ’ αρχής το λόγο και μέσω του βουλευτή. Κωνσταντίνου Τασούλα, έκαναν γνωστό ότι η «γαλάζια» παράταξη αποχωρεί από τη συνεδρίαση, καθώς δεν προτίθεται να συνομιλήσει με έναν ήδη παραιτηθέντα υπουργό, πόσο μάλλον για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Ο κ. Τασούλας τόνισε επίσης ότι την ευθύνη για τη συγκεκριμένη τροπολογία οφείλει να την επωμισθεί -αν το επιθυμεί- ο διάδοχος του κ. Καμμένου και εφόσον ασφαλώς προκύψει άλλη κυβέρνηση υπό τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Καμμένος που δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό του, ισχυρίστηκε ότι δεν τελεί (ακόμη) υπό παραίτηση, αλλά ουδείς ασφαλώς μπορεί πλέον να δώσει την παραμικρή βάση στις διαρκώς αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του. Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι σκορποχώρι και ότι η ΝΔ δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε αυτόν τον τραγέλαφο που εξευτελίζει τη χώρα και τους θεσμούς της».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024