Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κοινές δηλώσεις τους λίγο πριν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την καγκελάριο, τόνισε πως «έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση. Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή».

Επέμεινε δε, ότι η Ελλάδα σιγά σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης, καθώς είναι πυλώνας σταθερότητας.

«Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα χρόνια, ωστόσο μετά από προσπάθειες ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα κατάφερε παρά τις δυσκολίες, καθώς και για όσα προσφέρει.

«Ήρθα για να συζητήσω διάφορα θέματα, πέρασαν δύσκολα χρόνια αλλά ενισχύσαμε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Ο ελληνικός λαός πέρασε από μια δύσκολη φάση και ευχαριστώ την Ελλάδα για όσα προσφέρει ακόμα και σήμερα στα Βαλκάνια. Είναι μια σημαντική χρονική στιγμή για να εξετάσουμε αυτά τα θέματα» είπε η Μέρκελ.

 

 

Η κ. Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, έφτασε στην Αθήνα λίγο πριν τις 17:30.

Η ατζέντα των συζητήσεων της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο σε αυτή περιλαμβάνεται η Συμφωνία των Πρεσπών, η έξοδος από το Μνημόνιο και βέβαια το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, είναι αμφίβολο εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Λίγες μέρες πριν την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει κάθε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Παράλληλα, στο Βερολίνο φαίνεται ότι υπάρχει ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει προς τον κ. Τσίπρα την ανάγκη προώθησης των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Γράψτε το σχόλιο σας