Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εύσημα της Μέρκελ για τη συμφωνία με τη «Βόρεια Μακεδονία»

Εύσημα της Μέρκελ για τη συμφωνία με τη «Βόρεια Μακεδονία»

Η Συμφωνία των Πρεσπών βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ, με την γερμανίδα καγλεκάριο να δίνει τα εύσημα στις δύο πλευρές. Ψηλά στην ατζέντα και το προσφυγικό, ενώ αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως δεν έχουν τελειώσει

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργείται σαφήνεια. Από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» τόνισε, μεταξύ άλλων, η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως υπογράμμισαν οι δύο ηγέτες, βρέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, με την γερμανίδα καγλεκάριο πάντως να αποσυνδέει το θέμα από οποιοδήποτε οικονομικό και να δίνει τα εύσημα στις δύο πλευρές.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στις σχέσεις των δύο χωρών το προηγούμενο διάστημα, καθώς και στις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια των μνημονίων, με την κ. Μέρκελ να σημειώνει πως «οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα». Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «εξερχόμαστε από την κρίση, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, αλλά με την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων».

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως «δεν έφτασε το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως».

Όπως ήταν αναμενόμενο, υψηλά στην ατζέντα των δύο πλευρών βρέθηκε και το προσφυγικό ζήτημα, με την Άνγκελα Μέρκελ να σημειώνει πως «η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας» και τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «την κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος».

«Κλείνει ένας κύκλος κι ανοίγει άλλος πιο αισιόδοξος»

Η καγκελάριος ήρθε σε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή της προηγούμενης επίσκεψής της, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο. «Τότε η χώρα βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με ένα εκατομμύριο άνεργους και διαλυμένες δομές προστασίας των αδύναμων».

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα από τους πολίτες και συχνά άδικα. Σήμερα είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση. Εξερχόμαστε οριστικά από την κρίση, με σοβαρές πληγές που επουλώνουμε σταδιακά και την έννοια στους ευάλωτους» πρόσθεσε.

«Ξεπεράσαμε τα στερεότυπα»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «οι σχέσεις των δυο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά, υπήρξαν δύσκολες στιγμές που με πολύ προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας. Το πιο σημαντικό ήταν να καταπολεμήσουμε στερεότυπα, στην Ελλάδα του αυταρχικού Γερμανού και στην Γερμανία του τεμπέλη Ελληνα».

Όπως είπε, συζήτησε με την κ. Μέρκελ μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και την ανάγκη αναθεώρησης για το άσυλο και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην αναζήτηση λύσεων στο προσφυγικό με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στην ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Παράδειγμα η Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια συζητήθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών που είναι σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την περιοχή. «Εγώ πιστεύω ότι είναι ένα μοντέλο για πιθανές συμφωνίες και αποδεκτές λύσεις στο μέλλον, χωρίς επιβολή».

«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές» είπε.

«Δεν ξεχνάμε τις απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία»

Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει».

«Δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων»

Πράγματι κλείνει ένας κύκλος με την επίσκεψη μου, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας πως στην πρώτη τους συνάντηση τα πράγματα ήταν δύσκολα, ωστόσο, με εμπιστοσύνη και δουλειά -όπως είπε- έγινε προσπάθεια να βρεθεί λύση.

 «Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως»  πρόσθεσε.

Όπως τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, «προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προσφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών», αναφέροντας ότι «οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι».

Συγχαρητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Μέρκελ τόνισε πως το νέο όνομα δίνει σαφήνεια και δίνει τη δυνατότητα στη «Βόρεια Μακεδονία» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω».

«Απαραίτητη η διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό»

Αναφερόμενη δε στο προσφυγικό, η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα.

«Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» σημείωσε και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

«Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι όπως θα θέλαμε, οι επιστροφές δεν είναι όπως θα θέλαμε. Θα δουλέψουμε με την Ελλάδα για αυτό το θέμα, καθώς και να βοηθήσουμε τα άτομα τα οποία δεν περιλαμβάνει η συμφωνία με την Τουρκία» ανέφερε η κ. Μέρκελ.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024