Νέα δεδομένα στο μέτωπο της Συμφωνίας των Πρεσπών έφερε η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την συνεδρίαση υπήρξε πρόταση η οποία εξετάζεται σοβαρά, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση να ζητηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών να λάβει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης. Αν η πρόταση υιοθετηθεί το σκηνικό αλλάζει.

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση ενδεχόμενη αποχώρηση των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα δημιουργεί ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης και νέα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να επανεξετασθούν.

Ανεξάρτητα από τη θετική στάση του Ποταμιού απέναντι στη Συμφωνία η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το πολιτικό κλίμα που θα δημιουργηθεί ενδεχομένως να μετατρέψει τη ψηφοφορία στη Βουλή σε ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Αυτόν τον προβληματισμό εξέφρασε και ο Σπ. Λυκούδης που θεωρεί ότι η τελική στάση που θα κρατηθεί δεν μπορεί να αγνοεί τις συνολικότερες πολιτικές εξελίξεις και το κλίμα που θα δημιουργήσουν.

Επί της ουσίας το Ποτάμι βάζει αστερίσκους στη θετική του στάση απέναντι στη Συμφωνία την οποία πλέον φαίνεται να εξαρτάται από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μετά την συνεδρίαση ο Στ. Θεοδωράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Ποτάμι έχει πυξίδα, όπως πυξίδα είχε και στις κρίσιμες μέρες του 2015. Και η πυξίδα αυτή δεν δείχνει το κομματικό συμφέρον, δείχνει μονάχα το πατριωτικό συμφέρον. Αυτό πιστεύω και τολμώ και το κάνω πράξη. Ελπίζουμε ότι η ίδια πυξίδα, μας οδηγεί όλους αυτές τις μέρες, αν και υπάρχουν πολλές αμφιβολίες γι’ αυτό. Να σκεφτόμαστε όμως ότι δίνουμε λόγο στις επόμενες γενιές και στην ιστορία. Όχι στο κομματικό μας ακροατήριο.»

Γράψτε το σχόλιό σας