Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΝΕΛ: Κρίσιμη συνεδρίαση για την επιβίωση του κόμματος και της κυβέρνησης

ΑΝΕΛ: Κρίσιμη συνεδρίαση για την επιβίωση του κόμματος και της κυβέρνησης

Εκρηκτική αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, καθώς το κόμμα του Πάνου Καμμένου φυλλορροεί εν όψει της έλευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή

Εκρηκτική αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, καθώς το κόμμα του Πάνου Καμμένου φυλλορροεί εν όψει της έλευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν θα διστάσει να καταγγείλει δημοσίως ως αποστάτες όσους δεν παραδώσουν τη βουλευτική έδρα τους ψηφίζοντας παράλληλα την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μέχρι τώρα από τους έξι βουλευτές των ΑΝΕΛ μόνο οι δύο – η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης- έχουν ταχθεί δημοσίως στο πλευρό του αρχηγού τους. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, όπως και ο Τέρενς Κουίκ έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν την Συμφωνία, στηρίζοντας την κυβέρνηση.  Ο Κώστας Ζουράρις έχει κάνει γνωστή εδώ και καιρό την πρόθεσή του να καταψηφίσει αλλά να μην συμβάλει στην πτώση της κυβέρνησης.

Απομένουν η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης που μέχρι σήμερα έχουν κρατήσει κρυφές τις προθέσεις τους, τις οποίες ενδεχομένως θα κληθούν να αποκαλύψουν σήμερα.

Ν Εκ των λοιπών στελεχών θα απουσιάσει ο κ. Τέρενς Κουίκ που ούτως ή άλλως αποτελεί εδώ και καιρό ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ και η κυρία Μαρίνα Χρυσοβελώνη που οι πρόσφατες δηλώσεις της και στον ΘΕΜΑ FM προκάλεσαν την οργή της ηγεσίας του κόμματος.

Τι αναμένουμε σήμερα

Πηγές του κόμματος εκτιμούν πως κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν πρόκειται να υπάρξουν δραματικές εξελίξεις, προκειμένου να μην εκδηλωθεί η υπάρχουσα κυβερνητική κρίση επισκιάζοντας την αυριανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ. Η επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα ήταν άλλωστε ο λόγος που αναβλήθηκε το ραντεβού των δύο κυβερνητικών εταίρων για την Παρασκευή.

Ωστόσο, σήμερα ο Π. Καμμένος είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να καταγράψει τις τάσεις που επικρατούν στο κόμμα του, δηλαδή ποιοι βουλευτές παραμένουν πιστοί στον ίδιο και ποιοι είναι πρόθυμοι να ανοίξουν την πόρτα, αναγκάζοντας παράλληλα εκείνους που κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους -δηλαδή την Έλενα Κουντουρά και τον Βασίλη Κόκκαλη- να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγές των ΑΝΕΛ επισημαίνουν ότι ο Πάνος Καμμένος θα ξεκαθαρίσει πως με την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή- η οποία θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου και όχι τον Μάρτιο όπως αρχικά υπολογιζόταν-στη Βουλή ο ίδιος θα παραιτηθεί από υπουργός Εθνικής Αμυνας, θα ζητήσει να πράξουν το ίδιο και όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση και θα δηλώσει παράλληλα πως αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσει ενδεχόμενη πρόταση μομφής. Προς ώρας πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν, στο ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, συμμετέχει στην διαδικασία και καταψηφίσει ή αν απέχει συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό σε σχηματισμό κυβέρνηση ανοχής.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς, ενώ δέχεται ισχυρές πιέσεις από την κομματική βάση του να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντιμετωπίζει τις πολιτικές φιλοδοξίες στελεχών του που αρνούνται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό σήμερα συνεδριάζει και η Εκτελεστική επιτροπή του κόμματος προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την κατάσταση και το κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση των ΑΝΕΛ.

Ερώτημα παραμένει πάντως το αν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει κάνει τους υπολογισμούς του καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του δεν διατρέχει κίνδυνο διάλυσης της, είτε αν έχει συμφωνήσει σε συνεργασίες με ανεξάρτητους βουλευτές που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει τον αριθμό των πέντε βουλευτών που απαιτείται για την λειτουργία Κοινοβουλευττική Ομάδα.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024