Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μίνι «ανακωχή» Τσίπρα - Καμμένου λόγω Μέρκελ

Μίνι «ανακωχή» Τσίπρα – Καμμένου λόγω Μέρκελ

Η συνάντηση των συγκυβερνητών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τελικά το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, κατά το οποίο θα οριστικοποιηθεί το πολιτικό τους διαζύγιο. Αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί να συναντηθούν το αργότερο το πρωί της Τετάρτης, τελικά το τετ -α- τετ αναβλήθηκε για λίγα 24ωρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συνάντηση των δύο ανδρών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, εξαιτίας της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Αυτό ήταν κάτι που ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, εξηγώντας του ότι δεν θα ήθελε να επισκιαστεί η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου από το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Πάνος Καμμένος συμφώνησε.

Ωστόσο, η προσωρινή «ανακωχή» δεν σημαίνει ότι αλλάζει κάτι επί της ουσίας στις σχέσεις των συγκυβερνητών. Ενδεικτικό είναι ότι ο Πάνος Καμμένος ανέβαλε την τηλεοπτική συνέντευξη που θα παραχωρούσε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την Παρασκευή, δηλαδή αφού πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να έχει και την «τελευταία κουβέντα». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open το βράδυ της Τετάρτης, την οποία είχε αρχικά προγραμματίσει για απόψε.

Των συνεντεύξεων των συγκυβερνητών καθώς και της συνάντησής τους, θα έχει προηγηθεί πάντως η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ που έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 αύριο, Τετάρτη.

Αντίστροφη μέτρηση για το διαζύγιο

Στόχος της συνάντησης που θα έχουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος είναι να εξασφαλίσουν οφέλη από το πολιτικό τους διαζύγιο, το οποίο ούτως ή άλλως οδηγεί σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Από την μία πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας θέλει χρόνο ώστε να ολοκληρώσει τη διαδικασία της Συμφωνίας των Πρεσπών· από την άλλη ο Πάνος Καμμένος επιθυμεί να διατηρήσει την όποια αξιοπιστία έχει απομείνει στον ίδιο και στο κόμμα του που καταποντίζεται λόγω του Μακεδονικού.

Οι συνταγματικές αλλαγές αναμένεται να ψηφιστούν στα Σκόπια έως την Παρασκευή και όπως όλα δείχνουν πλέον ο πρωθυπουργός σκοπεύει να φέρει προς κύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής νωρίτερα από ό,τι είχε σχεδιάσει αρχικά, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο έως τα μέσα Μαρτίου. Δεν επιθυμεί, λοιπόν, μια «άτακτη έξοδο» του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση νωρίτερα και για τον λόγο αυτό θα επιχειρήσει στη συνάντηση που θα έχουν να κερδίσει χρόνο.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια ομολογία ομηρίας του Αλέξη Τσίπρα από τον Πάνο Καμμένο, που το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου προσπαθούν να κρύψουν πίσω από τα «πυροτεχνήματα» που εκτοξεύουν, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει τις απαραίτητες 151 ψήφους για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή «οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία», υπονοώντας το ενδεχόμενο πρότασης μομφής της ΝΔ.

Βέβαια αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο και γι’ αυτό στο Μαξίμου έχουν βγει τα κομπιουτεράκια, με τα οποία μετρούν και ξαναμετρούν τους «πρόθυμους» βουλευτές. Ήδη, το Ποτάμι διαμήνυσε ότι λέει «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά «όχι» σε στήριξη της κυβέρνησης. Και αυτό είναι κάτι που δεν αφήνει αδιάφορο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος βλέπει το κόμμα του να διαλύεται αφού βουλευτές, υπουργοί και στελέχη τού γυρίζουν την πλάτη, για… τα μάτια του Αλέξη Τσίπρα ή για την ακρίβεια για μια πιο σίγουρη «καρέκλα».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, γι’ αυτό και είναι έτοιμος να τα τινάξει όλα στον αέρα. Αισθάνεται ότι το Μαξίμου κινείται πίσω από την πλάτη του, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, παρά τη συμφωνία που υποστηρίζει ότι είχε επιτύχει με τον πρωθυπουργό ώστε να μην μπουν στελέχη των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ως αντάλλαγμα της ψήφου τους για το Μακεδονικό. Ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται εξοργισμένος και μιλά για αποστασίες και ανένδοτο, ως απάντηση στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα κάνει κάτι γιατί το έχει πάρει πια απόφαση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει.

Στόχος του Πάνου Καμμένου για το ραντεβού με τον πρωθυπουργό είναι να εξασφαλίσει ότι κανένα στέλεχος των ΑΝΕΛ δεν θα έχει «ευνοϊκή μεταχείριση». Εκτός από τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ οι «αποστάτες», τούς θέλει και εκτός κυβέρνησης. Δηλαδή, επιθυμεί να «ανασχηματιστούν» όλα τα στελέχη που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ, είτε με τη θέλησή τους, είτε άνευ. Με τον τρόπο αυτό, θεωρεί ότι θα ανακτήσει τον έλεγχο του κόμματός του- κάτι μάλλον δύσκολο.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024